Скъпото олио - заради войната в Украйна и цените на горивата

Бутилка в момента струвала 6 лв. на производителя
Обновена: 11 мар 2022 13:45 | 11 мар 2022 13:45, Веселина Йорданова
108
Скъпото олио - заради войната в Украйна и цените на горивата
Снимка: БГНЕС

Бутилка олио в момента струва на производителите 6 лв. Причината е, че цените на маслодайния слънчоглед са скочили с близо 70% от началото на войната в Украйна.

Още по темата
Това обясни Доника Иванова, маркетинг мениджър в една от най-големите рафинерии, базирана в Стара Загора. Тя е категорична, че не може да се говори за спекула с цените, предаде БНР.

Цената на маслодайния слънчоглед февруари е била 1,15 лв. на кг, а в момента е 2 лв. цена от производител. Повишение в световен мащаб има и на цената на олиото - също е с 60 до 70% по-висока от началото на военните действия в Украйна, обяснява Иванова.

За производството на 1 кг олио са необходими 2,5 кг слънчоглед, така само за суровина цената е 5 лв.

Скъпият газ и ток също се отразяват на цените на олиото.

"Като прибавим повишените цени на природен газ в пъти, повишени цени на консумативи в 50-60% - това води до цена 6 лв. без печалба", изчислява Иванова. Тя допълни, че предприятието не се е и запасявало със слънчоглед и олио.

"Не можем да влияем върху цената на слънчогледа, ние не сме производители. А средната цена на електрическата енергията през март на борсата е 650 лв. за мегават час. Това е пет пъти по-висока цена от миналата година. Получава се компенсация от държавата в размер около 140 лв., но на фона на цената на електрическата енергия в момента увеличението е драстично", обясни Доника Иванова.

По думите й при прекратяване на военния конфликт в Украйна и цените ще паднат драстично.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
1
 
! Отговори
до "От бранша&q преди 2 години
При преработката на слънчоглед се произвежда олио и кюспе. Кюспето се екстрахира / извлича се олиото/, ако фабриката има екстракция, и остава шрот. Пилетите стават след преработка на шрота, гранулира се...3 кг слънчоглед ви трябват за килограм олио. Всеки може да сметне спрямо суровината.
45
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е не. Защото го произведоха вчера с украински слънчоглед. Спекуланти. Стига ни взимахте за хлапета. Тая долна пропаганда вече почна да ме вбесява. То не беше ковид, не е човекоядците руснаци, сега всичко се вдига заради войната в Украйна! И отова, което ние сме произвели миналата година и то. Това вече е нагло
44
2
 
20
 
! Отговори
Хан Тервел преди 2 години
Продължавайте да пращате самолети на Украйна, та войната да се точи с години....после с вашите камъни по вашите либерастки глави.А между другото някои държави в които има държавници а не само крадци и мошеници (като Сърбия например) забраниха износа на зърно и други продукти!Но вие си харесвате Харвард & Кокорчов които изнасят като за последно де що видят и правят многомилиардни заеми! Нищо нали знаят езици...
43
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ИНтересно, защо не сме производители, след като години наред получавахме помощи за развитие на земеделието и стимулиране на всякакъв бизнес. За неразбралите, това е риторичен въпрос.
42
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който живее близо до Румъния , да отиде до там да си купи олио за около 3 лева
41
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оечалбари!!!Да се задавите данооо!!!
40
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Измама е всичко ! Например Клас олио не купуват слънчоглед , а си го сеят сами , тоест суровината им излиза по-евтино .Транспорта в България също е по евтин в сравнение с това да го карат до Германия . тук вече се случва чудото . В Германия е към 2.30 лева
39
1
 
24
 
! Отговори
Мазньо преди 2 години
Малка корекцийка - "бутилка олио БИ СТРУВАЛА на производителите 6 лева, АКО СЕГА КУПУВАХА слънчогледа." Но те поддържат запаси, които СА КУПИЛИ ПРЕДИ на по-ниски цени. Затова в момента правят свръхпечалба. Нека не се правят на наивни и човеколюбиви.
38
1
 
19
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 2 години
6лв. ЗА ОЛИО- Е МИ БОЙКОТ
37
2
 
3
 
! Отговори
до 14 преди 2 години
Написаното е абсолютно вярно, но се опасявам, че бизнес логиката не е точна такава.Представете си една фабрика за олио, която преработва 10к. тона слънчоглед на година. Суровината, която са закупили през 21г. е струвала - 10 млн. С нея трябва да работи 12 м. Междувременно цените скачат двойно до новата реколта и, за да работи следващата година и трябват 20 млн лева. Разбира се, че всеки ще си задържи произведената продукция, за да и вземе повече пари. След това ще му трябват да купи суровина
36
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който живее в друга държава да снима цените и да ги пуска в нета или в някоя българска медия . Нека всички да видят на какво сме подложени .
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 38 Колата !
34
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спирайте да купувате веднага !
33
1
 
7
 
! Отговори
Хммм преди 2 години
Вчера окончателно взех решение и си хвърлих фритюрника ! Днес се чудя какво друго да изхвърля !!
32
3
 
2
 
! Отговори
Вили нарко дилъра преди 2 години
Жена ми скоро ще организира протест за скъпото олио , ще протестират , за да стане още по - скъпо !! Жена ми работи в партия Възраждане (депутатка е) , аз пък съм дребен нарко - дилър от Стара Загора ......
31
1
 
14
 
! Отговори
И да спре войната преди 2 години
Цените няма да паднат !!! Спекулата ще е поне няколко години , ако не се направи комисия която да ги контролира , но никой няма интерес от такава !!!
30
1
 
12
 
! Отговори
адолф преди 2 години
При положение че до ония ден цената на слънчогледа беше 1100-1200лв/т. как така бутилката им струва 6лв. на тия производители?От един тон се получава около 400л. олио. Отделно остава кюспето от което се правят пелети на които всички знаем цената на тон каква е.Ако с кюспето си покрият производствените разходи това означава че 400л. олио им струват 1100-1200лв. което от своя страна означава че 1л. олио им излиза на другарете производители около 2,75 до 3 лв. за литър.Ниновааа спиш!!!
29
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви сте лоши хора? Не ви разбирам. Жената 12 г. чакаше да дойде на власт, да прибира комисионни. Ето, стана министър на икономиката и цените полетяха нагоре, защото трябва да се отделят проценти за Корнелия. Тя като ви каже ,че ще се бори със спекулата очаквайте повишение на цените.
28
1
 
22
 
! Отговори
Островски преди 2 години
В Германия е 1.09 цента ама ние нали сме Монако на Балканите !!!!........
27
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Англия зехтина е към 7 лева , олиото към 2.50 , те явно не се вълнуват от войната .