Популистка ли е идеята колите на пияни шофьори да се отнемат?

Мярката е неприложима, ако колата е на друг собственик
12 апр 2022 20:00, Петя Славова
51
Популистка ли е идеята колите на пияни шофьори да се отнемат?
Снимка: БГНЕС

Отнемане на колите на пияни и дрогирани шофьори. Това предложение според експерти е много трудно да проработи.

"Всяка мярка, която ще доведе до по-малко катастрофи и загинали, има смисъл. След като си употребил алкохол или наркотици – това е умишлено престъпление", коментира пред Нова тв Илия Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

Още по темата

Според него обаче има опасност да се стигне до неприложимост на подобна мярка. Например ако автомобилът не е собственост на човека, който се е качил пиян или дрогиран зад волана.

"Тази идея е стара и е чист популизам. В последния ден е и плод на кризисен пиар от страна на прокуратурата", коментира и адвокатът и бивш вътрешен министър Емануил Йорданов.  

По думите му решение на КС дава отговор на въпроса може ли да бъде наложена подобна мярка. "Решението е блестящо мотивирано. Подобна мярка може да създаде повече проблеми, отколкото да реши такива", каза Йорданов и попита как би се конфискувал автомобил от търговско дружество, ако е лизингов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
1
 
! Отговори
е, и преди 2 години
Всичките ни закони са направени за да има изключения. Този ще е същия. Според сега действащия ЗДвП собственика отговаря, ако водача, на които е дал автомобила си кара пиян, или без книжка примерночл. 177,т.3. Просто е- спират колата, ако караш пиян за времето на наказанието, без значение чия собственост е. Така и този, който си дава колата ще преценява по-добре на кого я дава. Когато те блъсне пиян не боли по-малко ако е със служебна кола на лизинг. Колата на трубчета, а той си плаща лизинга.
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Популистка е, завишете контрола, всичко друго е замазване на очите. Резултатите говорят, 30 години, първи по умрели на пътя.
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никъде в документите на колата няма квадратче, в което да отбелязваш, че автомобила е обща семейна собственост. Само ако тръгнеш да продаваш автомобила, трябва и половинката да е при нотариуса и да попълни каквото трябва, че е съгласна с продажбата.
40
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пълномощното е много лош вариант - реално доброволно си даваш колата да ти я откраднат. Виждал съм такива случаи и никога ни бих дал пълномощно. Въпросът беше, че някой написа, че пълномощното се изисквало по закон, а според мен това е лъжа.
39
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Затова и в много други документи касаещи обща семейна собственост има графа и квадратче в което трябва да се отбележи,че автомобила е семейна собственост.
38
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не познаването на закона не освобождава гражданина от отговорност за деянията му. Даже и да не го пише в закона е в твой интерес да се снабдиш с пълномощно за да караш чужд автомобил.Освен ако е семейна собственост.Първо:Защото всеки може да те набеди в кражба.Второ: Отговорността, чрез пълномощното се прехвърля от собственика на друг водач,който го ползва постоянно.Така застраховката се плаща от собственика а не от опълномощения и щетите,ако има такива са за сметка на собственика,не на водача.
37
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Текстовете за наркотици са толйова разтегливи, че пъро те трябва да се прецизират. Едно е употребил, друго е под въздействие. Той човекът може да е употребил преди месец, но теста да го хване. Аз вече не ям хляб със семена, защото има ленено и маково семе. Знам ли какво ше покаже малоумния тест, ако ме спрат. Ще ме изкарат наркоман, заради хляба. А е вкусен този хляб, кефи ме.
36
1
 
4
 
! Отговори
До 38 преди 2 години
В кой закон пише, че водача трябва да има пълномощно, ако колата не е негова? Аз не знам за такова изискване.
35
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много са изключенията, при които колата не трябва да се отнема и това обезмисля цялата идея. В един момент ще се стигне да карат чужди коли, за да не може да се отнеме колата. Примерно двама съседи си разменят колите.
34
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абсолютно *** идея! Неведнъж съм казвал, че на полицаи и прокурори не трябва да се дава право да предлагат закони, защото са страна в съдебния процес и винаги ги нагшасят така, че да са им удонби на тях!
33
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До29.Защо проблема се прехвърля върху колата?Няма такъв проблем.Колата си остава собственост а номерата се свалят от автомобила,като веществено доказателство,за пред съдът,че автомобила е регистран от водача и че е негова собственост.А ако не е негова собственост то тогава трябва да има пълномощно за да го управлява.Така е по закон.И да се докаже, че е шофирал водача а не е бил друг, като например някой от возещите сe в автомобила.
32
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кара пияният кола под наем и какво става? Идеята по принцип е безyмна.
31
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи, ако мразя някого, ще се напия или надрусам, ще му открадна колата и ще се оставя да ме хванат, за да отнемат колата на този когото мразя. Може и да платя на някого да го направи
30
0
 
1
 
! Отговори
sofeto преди 2 години
Щом не може, да се направи поправка в закона от българите които не са съгласни с това!!! Но в БеГето отговора ще бъде, `ами аз кво мога да направя`!
29
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо да се отнема колата на пияният, да му вземат бъбрека. Така могат да го хванат само два пъти. Може да има и лозунги. Стани донор пий и карай.
28
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До30.Колега,на място се свалят номерата но водача си запазва правото да обжалва акта и за употребата и за номерата.Тук само се усложнява проблема или умишлено или с неразбиране по същество проблема.Никой не ти ограничава правото да докажеш че си чист с кръвна проба след акта доказан с дрегер.Имашмпраео да избереш сам лаборатория,само че тя трябва да е сертифицирана за такова изследване на кръвна проба.Колкото по бързо,толкова по добре и за водача.Къде е проблема?
27
0
 
5
 
! Отговори
мак преди 2 години
Затова на всеки шофьор хванат друсан или пиян да му се отнема книжка за няколко години, без вратички и споразумения, а пък ако е убил - в пандиза, никакви условни, никакви смекчаващи обстоятелства. Иначе все ще гледаме кристиянчета и подобни индивиди на свобода.
26
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво неясно има и къде е пополизма,след като не отпада собствеността на автомобила а само се ограничава движението му от същия водач и се спира от движение,докато не се смени собственика му.Това е само една полезна идея в полза на обществото,която няма материално изражение а само ограничителен режим.Няма и нарушение на права,защото е законова мярка."Спри алкохолик,спаси живот"е и слогана на мярката.
25
4
 
4
 
! Отговори
Супер... преди 2 години
...як способ за присвояване на чужда собственост. Всички знаем колко груби, неуки, агресивни, аморални и откровено необичащи работата си са куките. Това обаче не е проблемът. Проблемът е , че уредите им са неточни и те изкарва, че сте пил или взел наркотици, когато ти всъщност си консумирал такива храни и лекарства, за които човек няма как да знае, че дават отклонение в дрегера. Няма и независими частни лаборатории за това. Та пробремът е, че човек бива набеден и дори няма правото да се защити!!
24
3
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
ЧАСТНАТА СОБСТВЕНОСТ Е НЕПРИКОСНОВЕНА!..Така гласи Конституцията...Идеята за конфискация не е "популистка", а ПРЕСТЪПНА!!!!!!...Глоба,отнемане на правото да шофира за определен период,обществено полезен труд /..защо ли до сега не съм чул за такова наказание ?./, а при по-тежките случаи- и затвор,..Това да!..Онтемане-категорично НЕ!..Същото важи и за "паяците"!!..Автомобил ,паркиран в нарушение на ограничението може да бъде вдигнат ЕДИНСТВЕНО,ако създава затруднение за другите,или обекта е особен