Караме стари коли с все по-скъпо гориво

Ще поевтинеят ли цените през лятото?
23 апр 2022 12:30, Петя Славова
85
Караме стари коли с все по-скъпо гориво
Снимка: БГНЕС

Стотици хиляди българи тръгнаха на път за почивните дни. Опашки от чакащи автомобили обаче на Велика Събота на ГКПП "Кулата" нямаше за разлика от петък, когато се наблюдаваха задръствания по магистралите и имаше километрични опашки по границите с Турция и Гърция.

И макар тази сутрин на ГКПП  "Кулата" и на ГКПП "Капитан Андреево" да е по-спокойно от вчера, се очаква трафикът да се засили.

Междувременно вносът на коли втора ръка от Западна Европа става все по-труден и търговците на автомобили са изправени пред сериозен проблем. По думите на хората от бранша, войната в Украйна е оказала голямо влияние върху бизнеса.

"Преди, за да отиде един камион до Италия и да вземе коли, се зареждаше за около 1050 лв. с нафта. Сега трябва да се зареди с 3000 лв.", обяснява пред Нова тв Георги Грозданов, който е търговец на употребявани автомобили.

Вносът на такъв тип коли за България е ограничен, защото производството на нови автомобили се бави, а това кара собствениците им да задържат старите си коли. На пазара в момента се забелязва феномен, казват прекупвачите – по-старите коли у нас поскъпват.

В същото време експерт председателят на Петролната  и газова асоциация Живодар Терзиев коментира, че през лятото цените на горивата може да поевтинеят.

"Не бих си помислил за цени на горивата от 4 или 5 лева”" заяви Терзиев пред Нова тв.

Той смята, че ще има колебания, но не смята, че ще се стигне дори до цени от 3,5 лева за литър. Напротив, очаква поевтиняване. И в момента в България са най-ниските цени на горива в ЕС, обясни още експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
14
 
12
 
! Отговори
Антикомунист преди 1 година
2k евро като Чехия и Испания на куково лято! Не и докато не изчистим от русофилите тук!
50
8
 
15
 
! Отговори
Ин и Ян преди 1 година
ами аз карам старо Ауди дизел, но колата е със всички екстри и вътре даже изглежда доста по-добре от една нова пластмасова Тойота, да речем(понеже скоро карах такава за малко). Карам колата само от време навреме, до работа ходя с колело. В колата има живот поне за още 10години, без ремонти. Какъв е смисъла да я сменям?
49
4
 
8
 
! Отговори
ЗАЗ преди 1 година
Заплаха за Автомобилите на Запад! Бацета , чак сега разбрах че какви едеоте сме е била виновна Украйна! Досега мислех че ние сме по така да се каже без качества, а то за всичко била виновна Украйна! Как это можно?
48
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За съществуването на петрола се е знаело много преди да изобретят двигателя с вътрешно горене. За да се продава петрола е трябвало да внушат на населението да има автомобил...
47
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бих си взел електричка, ама за мойте нужди кола, струва над 100 бона, не мога да ги дам.
46
4
 
11
 
! Отговори
era преди 1 година
карам 5 год кола купена от "нов внос" и единствената причина да не си купя нова е, че пътищата в БГ не заслужават. Не коментирам и "супер" условията при закуппуване на нов автомобил.
45
19
 
13
 
! Отговори
До Анонимен 47 преди 1 година
И 2 хиляди евро да я направят, копторите няма да изчезнат. Манталитет! Трябва вдигане на данъците, тогава идва от само себе си
44
3
 
1
 
! Отговори
До Алекс преди 1 година
Личи си, че математиката не ти е силната част
43
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И като забраниш внос на таратайки да не би българинът да си купи нова кола с тея доходи?Направете средна работна заплата 2 хил Евро, както в Чехия и Испания. Тогава всичко ще се оправи само.
42
14
 
9
 
! Отговори
Ами преди 1 година
Отдавна Някой трябваше да забрани вноса на стари коли.България се напълни с ***,които вече са замърсили въздуха.От Люлин до Горнобански път имаше около 25 терена с тях, и това е само 1 място с София,ами Дупница ...... и толкова градове.Съсипахте и София и държавата.
41
17
 
12
 
! Отговори
Ами.... преди 1 година
Купуванетона стари коли е ман талитет, не е от нямане! Бензина в Нидерландия 2.086 евро Не знам за какво е това врякане, но лятото може да стане и в БГ 5 лв. на литър. Все пак колата не е задължително да бъде притежавана от всеки.
40
6
 
32
 
! Отговори
Пич преди 1 година
Важното е, че викаме: "Слава на Украйна!"
39
4
 
11
 
! Отговори
Мичо Мюсито преди 1 година
Я, че си карам ,,Москвича" от 1987г. 4 скорости и е хубава съветска машина. Събира 4 ггълабарника по 30 птици.
38
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проблемът не е в цените а в доходите. Търговците спекуланти, когато започнаха повишаването на цените 'заради войната" на следващия ден трябваше да се увеличи минималната заплата с 40%, а на по-следващия вече да има работодател, търкащ наровете заради невнасяне на осигуровки на реален доход.
37
4
 
21
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Както обикновено търговецът на употребявани автомобили послъгва.Преди зареждал за 1050лв.,сега за 3000лв.Обаче дизелът не е послъпнал с 300%.
36
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Един дето щеше да ви оправя за 800 ви каза, че трябва да си смените чипа. Погледнете народопсихологията на българина до царско време и след 44та година до ден днешен. Най-можещите, най-знаещите обаче най-бедните в Европа... случайност? Не мисля. Какъвто манталитета такива и политиците ви, такива и колите, които 30години карате. Най-страшното е, че явно и ви харесва. :)
35
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Горивата може и да поскъпнаха драстично, но йе са 200 се процента, че този "търговец" да твърди, че преди курса му излиза 1059 лева, а сега 3000. Да си чува дръгелите и да си ги кара сам.
34
11
 
19
 
! Отговори
Петров преди 1 година
лятото бензина е 5.50 най малко. Слава америки и украини
33
4
 
8
 
! Отговори
Ягуарът ми... преди 1 година
...предизвика голям интерес сред хората в Центъра. Тони каза, че това е славна кола, но отдавна и е минало времето. Гарвана се задоволи да ритне задния калник, от което колата едва не се разпадна, а г-н Димов добави, че всеки, който дойде в Париж, бърза да си купи кола, пък било то и последната трошка. Аз си мълчах, защото само аз знаех, че под капака на старата ми кола се криеше чисто нов, мощен мотор. "Г-н Никой", 1969г.
32
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най- важното е , че продължаваме промяната!