Туристи резервират по морето, но украинците не искат да се местят

Създава се лека паника
11 май 2022 07:00, Петя Славова
673

Украинците искат да останат в хотелите по морето и след края на май, когато правителството ще спре да плаща на хотелиерите по 40 лева за бежанец. В същото време в Слънчев бряг вече пристигат първите туристи и много от хотелите с бежанци имат резервации с туристи.

В Слънчев бряг притеснени са както хотелиерите, така и украинците.

Още по темата

"В момента се създава една лека паника между тях. Съответно хотелиерите и туроператорите сме притеснени, защото отказваме резервации за летния активен сезон. Имаме едно предложение хотелиерите - всеки, който може, да предостави част от своята база за активния сезон", коментира пред Bulgaria ON AIR хотелиерът Елена Андонова.

Това обаче може да се случи само ако правителството удължи програмата. За това настоява и Наталия от Киев. Тя се надява да може да остане в хотела поне до есента.

"Благодарни сме на министерството на България, че ни дадоха убежище и защита. И много молим майките и децата да ни оставят и да не ни местят, защото аз вчера видях условията, където могат да ни преместят с децата. Там условия няма", сподели Наталия.

"Много ни се иска правителството да преосмисли решението си, да се срещне с украинските бежанци, които пострадаха във войната с Русия. Има много разрушени домове. Просто няма къде да се върнем", подчерта Лена.

Настанените в хотелите са предимно майки с малки деца и затова им е трудно да започнат работа.  

"Мога да оставя детето на сестра ми. Искам да работя, естествено, но ще видим", казва Катя.

"Моето наблюдение и на моите колеги е, от гледна точка на настанените в нашите хотели украинци и желанието да ги наемем на работа, срещаме определено отказ. Не назначаваме украинци, защото те не желаят да работят", заяви Елена Иванова от Съюза на собствениците в Слънчев бряг

Част от украинките вече са имали възможност да видят една от базите, където евентуално ще бъдат преместени. Това е детският лагер в Равда. Имат претенции към столовата, която не е ремонтирана. Има и други корпуси, които не са ремонтирани, там не искат да живеят.

В края на юни обаче в лагера очакват първата група деца. Резервации има за цялото лято и не е ясно какво ще се случи с тях. Детските лагери в региона разполагат с около 900 места, а украинските бежанци по Южното Черноморие са близо 40 000.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


673
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
474
5
 
68
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НАВСЯКЪДЕ В ЕВРОПА са в казармите , има клипчета как се оплакват окраинците нямало условия , казват им това са условията за бежанците тука киро за да изпълни мераците и хотелите на милен велчев бутна укрите по хотелите а сега излизат на протест искат да си стоят там
473
5
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Кралство Люксембург едно такова бедно и мръсно са разпънали една голяма чиста бяла палатка а вътре по -малки с по две легла застлани с чисти бели чаршафи --у нас на хотел и то 4 или 5 звезди а сега Киро-безумното да отиде да им пофъфли и да ги сплаши че да се премястят в училищата през лятото щот на есен като им кажат че пак ще ги местят на хотел бързо борзо да освободят училищата
472
5
 
50
 
! Отговори
домлян преди 2 години
Другари продажници навремето другарят Сталин подгони татарите на Чингиз хан и те заселиха Варна и сега е същото с украинките които най вероятно ще ви направят "азовци" и ще се избиваме по съседски както е казала Ванга.
471
3
 
70
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами да кажат чия беше безумната идея да се дават толкова пари и да се настаняват по хотели. В Словакия учениците учат на две смени /по принцип нямат такава практика/, за да се освободят сгради и настаняват във физкултурни салони украинци, а у нас в хотели.Щото ние сме по-богати и по-умни от словаците...
470
3
 
66
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Аз помня войната в Сърбия през 1999, когато НАТО нападна. Тогава Иван Костов каза кратко и ясно: Нямаме финансова възможност да приемаме албански бежанци от Косово. Не го харесвам Костов, но тогава той постъпи национално отговорно. Благодарение на него нямахме шиптарски бежанци, нито един не дойте тука.
469
3
 
60
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Бате Иво, това е ДУПЕДАВСТВО. Докога ще продължаваме така, да се наrъзвaмe на САЩ и Нато? И тези 40 лева на ден - какъв процент от българските пенсионери получават 1200 лв. пенсия? Тези пари държавата ги плащала. Ами държавата - това сме всички ние, от нас се вземат! Ако имахме отговорно правителство, още в началото на войната трябваше да кажем - нямаме финансови възможности да подпомагаме бежанци! Да си ги вземат западните държави!
468
4
 
67
 
! Отговори
Бате Иво преди 2 години
Лично според мен настаняването в хотели беше абсулютна грешка на правителствотоНа хотелиерите същоВярно едните под натиска на американците и евросъюза другите да поизбият малко ковидаИ сега олелеМястото на бежанците е в бежански лагерЕдно сравнениеНа девет годишния ми племенник искат по сто лева на ден за лятно училище лагер лиДе да знам и аз какво точноА тия с луксозните джипове и пачки в джоба живеят на гърба на българския данъкоплатецКарат без винетки и без застраховкаСрам срам срам
467
4
 
62
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Аз имам приятели във Варна, говоря с тях по телефона, даже и снимки ми пращат на вайбъра. Варна в момента е просто превзета от украинците. Не само в автобусите, но и в моловете, и в по-малките магазини се държат нагло, наперено. А имало и джебчии сред тях. Това е положението, Минке. Ще ги търпим, къде ще идем? И работа като започнат тука (някои вече са почнали) ще ни заемат и свободните работни места.
466
3
 
69
 
! Отговори
Проста математика преди 2 години
100 000 по 40 лв. На ден =4 000 000 всеки божи ден.!4 000 000 лева * 30 дни = 120 000 000 лева.Че ние до края на годината ще им дадем 1 милиард, ей така ол инклузив на морето! И то ако спрат да прииждат!
465
3
 
40
 
! Отговори
До 244 продължение преди 2 години
Иначе уста имат колкото портата на Рилски манастир, а не се гледат себе си и колко са пропаднали. И с украинците и без тях си остават на светлинни години от турските и гръцките хотелиери и туроператори , които предлагат хем по ефтини, хем по качествени услуги. Не говорим за туристически ресурси (имам предвид природните и културно - исторически забележителности , които са си даденосг за една държава и не са построени и сътворени от тях). А качеството зависи от манталитета им. Виждаме го какъв е
464
3
 
32
 
! Отговори
До 244 преди 2 години
Не си струва да им обясняваш на тези , няма смисъл. А и най - големите *** живеят на морето. Гледали да хванат келепира през зимата , сега реват и дават зор да се махат по - бързо , че да се завихри с пълна сила и тази година чалгарията и простотията. Пияни и надрусани к..ви и мутри от София , пияни англичани (ама от най пропадналите на острова , ако въобще и те искат да ходят още в тая клоака) и пияни ватенки.Това са им важните клиенти. Ама за такова качество - такива туристи.
463
3
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
О, да. ще имат претенции. Това е само началото. Чудя се как тия пари вместо да ги даваме на пенсионери и на други, за които все няма, а сега ... А и хотелиерите ми е интересно как са смятали нещата - да вземат едни пари докато няма туристи зимата без да се мисли какво става лятото. В Германия май по прагматично ги настаняват на други места. Може би Макрон да помисли някъде по Ривиерата да ги сложи, в Кан например.
462
3
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вижте Наталийка какво желае в морский хотел до осени а зимъска на Пампорово хахаха
461
4
 
14
 
! Отговори
до 484 преди 2 години
Оплел си се като пиле в калчища. Нерде ЧСИ, нерде банки/кредитори, нерде Афганистан, нерде Украйна. ПП. Кът теглиш ипотечен кредит, би трябвало да ти е ясно за какво се хващаш и какво рискуваш, а после - обир било. Няма абс. щастие...
460
4
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е луд който яде баницата, а този, който му я дава. Нашата държава с безродния и алчен, корумпиран и продажен елит защо не осигури подслон на боздомните българи, а ги оставя по улиците да умират обрани от безчестни частни съдии-изпълнители и кървопийски кредитори... бежанците от Аэганистан също са хора, при това идват от държава, в която имаше демокрация преди талибаните да бъдат съюзници на сащ, Украйна е диктаторска държава.
459
5
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оня брадат кир-лив урк ми скъсА нервите с претенциите си: базата била неремонтирана. Тоя ч-воор да си ходи и сам да си ремонтира квот си иска в Укр. Наааглост и нахаллство на N-та степен.
458
3
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
как едно от последните 30 г правителства не намери пари да прати пенсионерите на море даже и за седмица не ами за един ден ,а тия искат на море за цяло лято,после зимата на ски,да знае някой българин излязал в чужбина така да го глезят
457
4
 
57
 
! Отговори
Украински турист преди 2 години
Значи за българските деца няма проблем да имат престой в неремонтирани столова и крила от лагери,а за украинския стандарт е под нивото им!Нагли навлеци!
456
4
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Решения разни:1. Местят ги в хотели или бази вътре в страната, които са по-евтини. Не е идеално, но поне намалява бюджетните разходи. 2. Издават им временни работни визи и почват да бачкат, за да си плащат престоя. 3. Ако не ги устройват т. 1 и 2, връщат ги обратно.
455
55
 
11
 
! Отговори
....isko.... преди 2 години
Какво ви пречат Украйнците не мога да разбера явно само раша *** расъждават Аз имам вече контакти с такива хора са много кротки сресирани и възпитани вече си търсят работа и квартири те не са дошли да просят а бягат от войната и бомбите не ви ли е срам ако това се беше случило на нас и ние сте в друга държава помислете как щяхте да се чувствате ако изгубите домовете си дори и близките нямате пари и дом