Туристи резервират по морето, но украинците не искат да се местят

Създава се лека паника
11 май 2022 07:00, Петя Славова
673

Украинците искат да останат в хотелите по морето и след края на май, когато правителството ще спре да плаща на хотелиерите по 40 лева за бежанец. В същото време в Слънчев бряг вече пристигат първите туристи и много от хотелите с бежанци имат резервации с туристи.

В Слънчев бряг притеснени са както хотелиерите, така и украинците.

Още по темата

"В момента се създава една лека паника между тях. Съответно хотелиерите и туроператорите сме притеснени, защото отказваме резервации за летния активен сезон. Имаме едно предложение хотелиерите - всеки, който може, да предостави част от своята база за активния сезон", коментира пред Bulgaria ON AIR хотелиерът Елена Андонова.

Това обаче може да се случи само ако правителството удължи програмата. За това настоява и Наталия от Киев. Тя се надява да може да остане в хотела поне до есента.

"Благодарни сме на министерството на България, че ни дадоха убежище и защита. И много молим майките и децата да ни оставят и да не ни местят, защото аз вчера видях условията, където могат да ни преместят с децата. Там условия няма", сподели Наталия.

"Много ни се иска правителството да преосмисли решението си, да се срещне с украинските бежанци, които пострадаха във войната с Русия. Има много разрушени домове. Просто няма къде да се върнем", подчерта Лена.

Настанените в хотелите са предимно майки с малки деца и затова им е трудно да започнат работа.  

"Мога да оставя детето на сестра ми. Искам да работя, естествено, но ще видим", казва Катя.

"Моето наблюдение и на моите колеги е, от гледна точка на настанените в нашите хотели украинци и желанието да ги наемем на работа, срещаме определено отказ. Не назначаваме украинци, защото те не желаят да работят", заяви Елена Иванова от Съюза на собствениците в Слънчев бряг

Част от украинките вече са имали възможност да видят една от базите, където евентуално ще бъдат преместени. Това е детският лагер в Равда. Имат претенции към столовата, която не е ремонтирана. Има и други корпуси, които не са ремонтирани, там не искат да живеят.

В края на юни обаче в лагера очакват първата група деца. Резервации има за цялото лято и не е ясно какво ще се случи с тях. Детските лагери в региона разполагат с около 900 места, а украинските бежанци по Южното Черноморие са близо 40 000.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


673
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
454
5
 
52
 
! Отговори
Математика преди 2 години
Я да пресметнем: 40 000 бежанци украинци по 40 лв. На ден РАВНО на 1 600 000 лв. На ДЕН струват на данъкоплатците1 600 000 по 30 дни месеца РАВНО На 48 000 000 лв.Ами 48 милиона са много пари. Нека всеки сам си направи сметка. Аз не съм ЗА!!!!!
453
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не искат да се местят. Ние не трябва да ги местим просто
452
56
 
11
 
! Отговори
Друг анонимен преди 2 години
Това е пасквил, с който явно "журналистката" цели да дискредитира украинските бежанци и да насъска срещу тях драгия читател. Браво Петя! Всичко се връща на тоя свят или оня, нали знаеш
451
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки хотел азовстал.
450
5
 
43
 
! Отговори
Хаха преди 2 години
Искам да се запиша украинка деееее, цял ден се моля, аде бе Кире....
449
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сезон така и така няма да има, скоро и кораби на НАТО ще влязат в черно море, може да има провокации. Никой няма да предпочете черноморието затова. А украинците ще са близо до родината си и да помагат. Войната иска жертви и затова не е зле да се отнемат хотелите, за да е сигурно
448
23
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не са проблем Украинците,а 2,5 милиона държавни хрантутници раздуващи инфлацията у нас Време е да се изметат.Време е НС да вземе мерки с закон да ги измете и да замрази всички заплати отнемайки всичко над 1000 лв от държавният хрантутник за да даде на бежанците и по бедните българи! Иначе тоя неграмотният финансов юрдек и държавното селяндуря из канцеларии няма да спрат да раздуват инфлацията и все някой друг ще им е виновен.
447
37
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ива, колко пъти да Ви се напише, че и тези лагери са достойни за украинците, но за новодошли. Войната ще е дълга, не е редно да се местят само украинци от хотел на лагер. А и сегашните тъкмо са се адаптирали
446
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Същевременно, като ги експроприира, с тежи 40 лева държавата ще плаща тока и водата. Иначе след края на май сметките ще са за собствениците
445
6
 
39
 
! Отговори
Ива преди 2 години
Дали Путин е фашага, какво е казал, дали е агресор и обратното, което от Русия говорят за украинската власт и някои части от народа не е определящо за тази статия! И аз имам мнение и позиция, но тук става дума за съвсем друго нещо. Войната/военната операция на кой както го разбира е факт. Тук става дума за това къде да стоят бежанците от хотелите след края на месеца. Отново да попитам- лагерите където нашите деца отиват да почиват не са достатъчно добри за бягащи от война?
444
37
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Знаете ли, ако недай си боже изгоним украинците от хотелите, какви ще ни направят медиите в цивилизования свят, ще ни разкъсат.
443
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
да излезат украйнците с предложение до козяк евакуация в америка нали това искат ама там ще са на палатки даже
442
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нее, достойни са, но там ще бъдат настанени новите бежанци. Нали има статия тук, че Путин фашагата казал, че войната ще е дълга.
441
4
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КАК ПЪК ЗА БОЛНИ БЪЛГАРИ ПЕНСИНЕРИ НЯМА ТАКИВА ППОГРАМИ
440
4
 
57
 
! Отговори
Ива преди 2 години
Ако правилно съм разбрала от статията- лагерите където нашите деца летуват, отиват на почивка, не са достойни за украинските деца и майките им, които бягат от война?
439
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украинците в Антарктида!
438
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никакви туристи не резервират. Кой нормален ще си иде със семейството си на черноморието, сега на има, няма 500 км са Одеса и Констанца. Така че национализацията и на собствениците ще помогне
437
41
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фашист е Путин. За да победи Украйна, трябва сигурност на бежанците в хотелите. Те са жени и деца на украинците на фронта. Петков го е учил в Харвард, спокойно
436
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Правилно, с тези 40 лева на ден, вместо да се дават на хотелиера, ще се плаща тока, водата и храната.
435
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще видим, до края на май правителството трябва да го измисли. Но не национализация на собствеността, може и то временно да се отнеме само ползването, да се остави персонала, а диреггорите на агенции социално подпомагане да станат дотогава шефове на хотелите