Христо Казанджиев: Да започнем добив на шистов газ

Експертът обяви, че правителството се справя добре
25 май 2022 21:30, Росен Стойчев
139
Христо Казанджиев: Да започнем добив на шистов газ
Снимка: БГНЕС

България не трябва да прекъсва изцяло отношенията си с "Газпром", но трябва да си осигури алтернативни източници, обяви пред БНТ енергийният експерт Христо Казанджиев.

"Добивът на шистов газ у нас по начин, който не вреди на околната среда, е възможен и държавата трябва да го разреши.

Още по темата
Оценените запаси и ресурси на шистов газ у нас се оценяват на 480 млрд. кубически метра, а ако се изключи употребата на фракинг, може да се добият 30 млрд. куб. метра, което е потреблението на страната за 10 години", допълни експертът.

Според него може да се говори за лобиране от страна на "Газпром" през годините срещу развитието на алтернативните енергийни източници в България.

"Навремето ефектът от шистовата революция се отрази на енергийните отношения САЩ - Русия и започна масирана кампания през екологичните организации. Започна технологията фракинг да се демонизира като основна причина за влошаване на околната среда, въпреки че тази технология в България конкретно се прилага от 1960 година и то точно в Северозападна България", каза Казанджиев.

Въпреки мораториума за добив на шистов газ у нас в момента се провежда проучване за залежи в района на Луковит, Пещене и Ъглен. Американската компания, която се е заела с това обаче среща бюрократични спънки, които забавят с години провеждането на ОВОС и други процедури, изтъкна Казанджиев.

Технологичното време за въвеждане в експлоатация на находище на шистов газ е между 5 и 7 години, допълни той.

"В енергиен план, за моя изненада, и в името на потребителите в България, правителството се справя добре. Предизвикателството, което беше поставено от "Газпром", беше преодоляно в много кратък срок. Очевидно е, че правителството се е подготвило предварително. Вярно е, че цената е малко по-висока, но природен газ има и се надявам нещата да се нормализират до края на годината", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
30 години демокрация отнесоха животите на 3 милиона българи и убиха 90% от производството в България. САМО ЗЕМЯТА НИ ОСТАНА, НЕ ОТРАВЯЙТЕ БЪЛГАРСКАТА ЗЕМЯ!!!
86
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Големи сте паникьори. Нищо няма да се случи на земята и на водата. Това е правено и правено 21 век от къде идва този газ и нефт, нещо да се е случило е Азербайджан, освен че за нула време стана богата държава." ....мало умник, къде ще сравняваш плодордните ни земи с чакъла и скалите на Азейрбаджан бе, гь он
85
1
 
14
 
! Отговори
L. преди 1 година
Тази идиoтия пак ли почна? Да бе, що да не пробваме пак овцете?
84
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Американската фирма SPM, за Враца ще вложи 7.5 млн евро и ще плати на държавата 210000 евро. Смях голям нали.
83
2
 
9
 
! Отговори
ф преди 1 година
еКСПЕРТ. За десет години. И после що ще се яде. А, да ще купуваме. По-важно е да си натровиме земята. И да си напълнят някои джобовете. Ама експерти.
82
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Големи сте паникьори. Нищо няма да се случи на земята и на водата. Това е правено и правено 21 век от къде идва този газ и нефт, нещо да се е случило е Азербайджан, освен че за нула време стана богата държава.
81
1
 
13
 
! Отговори
Мосю Гилотин преди 1 година
Българските кравари са тотал ***. САЩ ни заграби енергетиката, струпа ни няколко бази без да плаща, изнасят ни златото и металите, а сега са навити и от хлябът и водата ни да се откажат, само да угодят на задокенските мародери. Това е просто абсурдно
80
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колкото по-скъпо е всичко толкова по-свободни сте. :-)
79
3
 
14
 
! Отговори
Ядрен физик преди 1 година
Аз пък предлагам да направим Добруджа полигон за ядрени опити - не вярвайте на руската пропаганда и на Путин, че ядрените и термоядрените взривове са вредни. Те ще бъдат американски, значи всичко ще е наред.
78
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На нас ни трябва дългосрочни доставки и ниски цени, не за няколко години на петторни цени.
77
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Важното е Украйна да удържи, тогава много газ ще имаме от черноморския шелф. И всичката путлеристка *** да се изнесе в Русия.
76
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи по проучванията в находищата ни имаме газ за най-много 5 години, обаче давай да копаме, че да сме независими?!? За 5 години? Ще сме независими за 5 години? Някой вижда ли логика в това??? Освен "след нас и потоп"... И след 5 години кво? И газ ще си внасяме, и храна, че и вода даже, защото ще сме си отровили земята!?! Про.ст, по-про.ст, най-про.ст, експерт!!!
75
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В това няма никаква логика отколкото по-длече идва газът толкова по-евтин е закривайте проектът ще ходим да бием сонди на Луната и пак ще ни е по-евтино без хамериканските надценки. :-)
74
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е вече прекалено голямо престъпление.
73
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз съм против краварска фима да направи милиарди, а ние после да нямаме нито вода нито храна, който яде газ да си купува на 10х цени от САЩ и да бъде доволен с кривата краставица в отверстието.
72
10
 
4
 
! Отговори
България има преди 1 година
в БГ има газ ии горива за над 150 г напред, обаче предателите ни са много, русуфлиситическа путлериската шлаккаа е зацапала всяка сфера на живота ни и затова сме, бедни, разединиени и безпросветна маса от нещастниццции
71
2
 
11
 
! Отговори
ПП =ПАРТИЯ ПУТИНИСТИ преди 1 година
ПРЕВРЪЩАТ БЪЛГАРИЯ в ЕДНА ПУСТИНЯ......
70
1
 
6
 
! Отговори
Газ сафрид олио преди 1 година
Умното Киро и *** се прибират от дипломатическа среща в Израел. Купили сафрид. Киро вика - изпържи сафрида. *** хич не я бива в тая част. Няма газ, вика. -Е пусни котлона на ток де.- Няма олио Киро. -Е поръчай китайско тогава по тела. *** поръчва и ентусиазирано вика -Слава Украина
69
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Последствията ще са катастрофални направо вече не ми се живее в тая територия неселена с ***.
68
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тапир, света върви към липса на храна и вода,и ти ще тровиш земята и водата на БГ ли?!? От къде излизат тези мазни тапири да пръскат мозък?