Христо Казанджиев: Да започнем добив на шистов газ

Експертът обяви, че правителството се справя добре
25 май 2022 21:30, Росен Стойчев
139
Христо Казанджиев: Да започнем добив на шистов газ
Снимка: БГНЕС

България не трябва да прекъсва изцяло отношенията си с "Газпром", но трябва да си осигури алтернативни източници, обяви пред БНТ енергийният експерт Христо Казанджиев.

"Добивът на шистов газ у нас по начин, който не вреди на околната среда, е възможен и държавата трябва да го разреши.

Още по темата
Оценените запаси и ресурси на шистов газ у нас се оценяват на 480 млрд. кубически метра, а ако се изключи употребата на фракинг, може да се добият 30 млрд. куб. метра, което е потреблението на страната за 10 години", допълни експертът.

Според него може да се говори за лобиране от страна на "Газпром" през годините срещу развитието на алтернативните енергийни източници в България.

"Навремето ефектът от шистовата революция се отрази на енергийните отношения САЩ - Русия и започна масирана кампания през екологичните организации. Започна технологията фракинг да се демонизира като основна причина за влошаване на околната среда, въпреки че тази технология в България конкретно се прилага от 1960 година и то точно в Северозападна България", каза Казанджиев.

Въпреки мораториума за добив на шистов газ у нас в момента се провежда проучване за залежи в района на Луковит, Пещене и Ъглен. Американската компания, която се е заела с това обаче среща бюрократични спънки, които забавят с години провеждането на ОВОС и други процедури, изтъкна Казанджиев.

Технологичното време за въвеждане в експлоатация на находище на шистов газ е между 5 и 7 години, допълни той.

"В енергиен план, за моя изненада, и в името на потребителите в България, правителството се справя добре. Предизвикателството, което беше поставено от "Газпром", беше преодоляно в много кратък срок. Очевидно е, че правителството се е подготвило предварително. Вярно е, че цената е малко по-висока, но природен газ има и се надявам нещата да се нормализират до края на годината", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зелените платени рекетьори ще им врътнат кранчето.
66
9
 
6
 
! Отговори
Хасфалт преди 1 година
"Имаме си газ, но просъвецките партии като Атака и *** внушават че е вредно да си добиваме, и че трябва да купуваме *** газ. Е, сори." .....кво ще добиваш бе теле, ще добиваш колкото и златото го добиваш. Научи се да четеш текст с разбиране(умение от втори клас, първия срок)!!!!!!!
65
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От добивът на хамериканската фирма за злато и много други редки метали видяли ли сме 0.0000001 % от печалбата?
64
1
 
15
 
! Отговори
No comment преди 1 година
Реално сме окупирани, правителството ни се командва от Козяк, а армията ни е някаква ненужна администрация с оркестър, съпоставена срещу няколкото краварски бази в страната!
63
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При тия цени на зърното това е не предателство, а нещо повче и то за няколко годинки. После какво е ядете бе? Н
62
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-добре да сондираме в на Киро отвърстието. Там ще намерим повече газ.
61
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Американска компания се е заела с това. Значи търг не е имало. Създава се впечатление, че никой не иска да се заема с това и тази компания се явява, едва ли не, като благодетел.
60
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ристо, нали освен да пишеш можеш и да четеш? Миналата година европейските медии публикуваха изследване на ако не се лъжа немски учени за добива на шистов газ.Оказа се, че той се намира на по-голяма дълбочина от водоносните пластве и при преминаване през тях замърсява водата с тях. Нали не си съгласен като отидеш по голяма нужда те да се запалят и да ти обгорят задните части?Изводът на изследването беше добив на шистов газ не в населени и засявани с хранителни култури области, т.е. в САЩ, Австрал
59
0
 
12
 
! Отговори
От Бай Пешо преди 1 година
Към днешния ден в Европа никъде не се добива шистов газ.Стига сте разтегнали локуми във форума.Покажете с документи коя страна добива сега,а не чули в банята.
58
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За няколко години газ дето нищо няма да видим от него ще съсипем земят си.
57
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Моля, какво чувам - Киро да започнел нещо, абе вие нормални ли сте - той човека се скъсва да закрива, спира, бойкотира, репресира и проваля проекти сега изведнъж щял да започне проект, то верно наивниците и след като ви прецакат искате още.
56
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От чешмите ни ще текне газ, но водата ще я внасяме с танкери!
55
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще го изкарат как уж едно време заради руски фирми сме протестирали,а ние тогава протестирахме и срещу американски:(.Сега пак са довлекли американска...като минат години сигурно ще е руска или пакистанска.Начина на добив може да отрови водата.
54
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Капиталиста 47. Ти сериозен ли си или се бъзикаш?
53
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колелета ггадни, съсипете северозапада. Бяс ме хваща, за това го обезлюдявате.Това ви е била тактиката години наред.
52
1
 
15
 
! Отговори
До црвлите геолози преди 1 година
И подобните ***. Абе, я първо прочетете поне в Гугъл материала по темата и тогава дращете високо квалитетни мнения. Ако тази дивотия се разреши поразиите с бг природата ще надминат причинените от тн малки вецове. Не забравяйте, че по ценен ресурс от питейната вода е само въздухът.
51
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като съсипем земята си ще внасяме втечнена храна от краваристан на баснословни цени, честито.
50
0
 
14
 
! Отговори
Ще ни тровят преди 1 година
"Американската компания, която се е заела с това обаче среща бюрократични спънки, които забавят с години провеждането на ОВОС и други процедури, изтъкна Казанджиев."
49
0
 
19
 
! Отговори
Хасфалт преди 1 година
Хем ще ни отровят земята, хем печалбите ще отидат за запада!!!!!!!!!!!
48
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След добива на злато, България почва и шистов газ. Какъв просперитет, какви вълнения. Само Америка печели от нашата глупост. Даже ще ни доставят по шишенце руски газ, заибиколно, през нос Добра Надежда и Суецкия канал...С обезателната усмивка.