Чужденците ги няма по морето на юг, до 30% нагоре ще са цените

Дори не се надяваме на някаква печалба, признават hotelieri
30 юни 2022 12:45, Анисия Иванова
250

От 10 до 30% ще се повишат цените на туристическите пакети, прогнозират от туристическия бранш по Южното Черноморие. За тази година това ще е трето увеличение.

"Цените засега са 15-20% увеличени. Надяваме се за летния сезон някои цени да спрат да растат и да изкараме. Дори не се надяваме на някаква печалба, ние се надяваме да не бъдем на минус", коментира хотелиерът Веселин Налбантов от Слънчев бряг. Той оспорва оптимистичните прогнози за сезона.

"Туризмът няма да бъде добър тази година. И не поради някаква друга причина, а поради факта, че има война. Войната е по-страшна за хората от пандемията."

Налбантов твърди, че "за момента чужденците ги няма".

"Не мисля, че ще има друго увеличение на цените, освен ако не ни изненадат с нови цени на електричество, на вода. Всички сме обявили цени, завишили сме ги малко, но няма как да се справим със ситуацията по друг начин – около 20% е", пояснява Таня Желязкова, собственик на хотел в Лозенец.

"От 1 юли практика е, не само тази година, цените се вдигат. Другото увеличение, което очакваме от плануваните цени, вероятно е заради инфлацията", отбелязва Ваня Андонова от Туристическата камара в Приморско. Според нея ръстът ще е "от 10 до 30% на база миналогодишни цени".

"Няма сериозен хотелиер, който да е предоговарял с туроператори да увеличава цените. Туроператор да реагира, че пакетите са се увеличили, е много странно. Цените са договорени от предходната година. Договорените цени се продават в този размер, в който са подписани. Хотелиерът приема на тези цени всичките си гости", заяви пред БНР Елена Иванова, предсeдател на Съюза на собствениците.

"Не намирам логика да увеличаваме цените за българите спрямо цените, които са договорени за чуждите ни гости, независимо дали са от източни, или от западни пазари", допълни тя.

След две години отсъствие англичаните се върнаха в Слънчев бряг, не в мащаба до 2019 г., но всички пазари са представени в курорта, уточни Елена Иванова. По думите ѝ отливът на руски туристи не е свързан само с войната в Украйна.

"Руски туристи нямаме в последните 3-4 години. Руснаци има единствено и само по апартаментите, на които те са собственици."

90 на сто от хотелите, приютили бежанци, са ги изпратили на 1 юни, поясни Иванова. "Единици са хотелите, които могат да се похвалят, че са назначили украинци. В останалите хотели си работим с българи или с чужденци от други страни, но не и от Украйна.", каза още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


250
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
0
 
22
 
! Отговори
Не е важно преди 1 година
Може ли някой да ми посочи един поне плаж или плажче в нас които да не се държи под наем от МУТРА?
137
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е как да ги няма бе, навсякъде се чува полки и украински лай
136
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чужденците ги пускат август месец отпуска. Естествено че ги няма. Но бежанците са си там, и ние ще им заплати почивката с двойните цени.
135
0
 
22
 
! Отговори
Да ви видим преди 1 година
Скоро няма да има кой да ви ходи на скапаното бг море, вие вдигате цените. Ми хайде давайте.
134
6
 
4
 
! Отговори
Глупости преди 1 година
В момента съм на черноморието. Всичко се пука по шевове те.
133
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
пфф че толкоз малко? айде 50-70 процента направо! ще видите как туристите изведнъж ще се завърнат!
132
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
украинците значи не са чужденци...
131
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
морска батка, май нещо не разбрал, програмистите вече ходят в гърция, някои си купихме имоти там. така че само ще си ги цакаш сам с която ръка ти е удобно.
130
3
 
9
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 година
"Дори не се надяваме на някаква печалба, ние се надяваме да не бъдем на минус" === Ами умният бизнесмен не постъпва така, да ви кажа. Той не трепери, дали няма да е на минус и не се моли да е на фитка, а замразява бизнеса си, затваря заведението или хотела и чака по-добри времена. През това време се захваща с нещо друго или с изцяло нов и различен бизнес :))) Така се прави по света. Но разбира се, това са празни приказки дето ги говорят. То всеки бизнес така говори, ама си карат джиповете
129
2
 
18
 
! Отговори
хахахахахаах преди 1 година
забити чадъри от асфалта до В морето, бидони с маркови питиета. и това е само началото
128
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голяма грешка, нашата морска вода е лековита за ставни заболявания, защото е радиоктивна след потъването на Маасква. Окъпи се за да светиш!
127
0
 
23
 
! Отговори
Нормален преди 1 година
Мутроморци и перачи - бърз фалит - поздрави от Гърция!
126
6
 
3
 
! Отговори
бай Даньо преди 1 година
Майношопите е го изгубите това море , чуждо ви е мразите го по ботевски и ще го изгубите само не съм сигурен дали няма да е към русия или гърция или турция ама то където и да иде и трите ги харесвате нъл тъй ... давай още лайноморски лакърдии и после се чуди що стана така !
125
1
 
10
 
! Отговори
AZ преди 1 година
До АЗ 127 Защото хората са хитри и знаят как да взимат на хората парите със памук, ако всички са така като тях черноморието ни ще е фрашкано с туристи , но алчността им пречи да мислят.
124
8
 
13
 
! Отговори
морска батка преди 1 година
Най-обичам да работя програмисти, таксувам им всичко двойно щото тея са балами и плащат кат попчета. Пък и стиска ли им да си отворят устата, че може да станем на кълбета пък те квито са рахитични мое се счупят :)
123
14
 
1
 
! Отговори
IT специалист преди 1 година
На мен пък ми е евтино с 25 К евро месечна заплата !
122
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ПРОГРАМИСТ Е па ний ни сме ли Ора бе бате.Ся кът сме бедни зимети па на утепайте да ви ни пречим....
121
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Чужденците ги няма по морето..." - няма и да ги има ! Кире ви вкара във война с Русия и никой не иска да дойде в губещата страна !
120
11
 
4
 
! Отговори
ПРОГРАМИСТ преди 1 година
Кат нямате пари няма да ходите, недейте рева по форумите че било скъпо..
119
0
 
2
 
! Отговори
роналдиньо преди 1 година
На честитившите печелившо.