Българите са сред най-еврофилските и най-русофилските общества в ЕС

За обществените нагласи говори Първан Симеонов от "Галъп"
5 юли 2022 12:30, Петя Славова
198
Българите са сред най-еврофилските и най-русофилските общества в ЕС
Снимка: БГНЕС

Ние сме едно от най-еврофилските общества в Европейския съюз (ЕС), но и едно от най-русофилските, каза Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл болкан" по време на организираната от Съвета за електронни медии (СЕМ) дискусия на тема "Плурализъм и дезинформация по време на война".

Той представи данните от проучване, според което, в контекста на руската инвазия, влиянието на фалшивите новини у нас расте, а българите са осезаемо скептични към медийната информация за войната, която достига до тях.

Според Симеонов хората показват своята мнителност към властта.  Има много ясно възрастово разделение - възрастните хора в по-малка степен ще се осъмнят и ще проявят бдителност, те приемат  телевизията като меродавна, за разлика от младите - които се доверяват на социалните медии и интернет сайтове.  

Близо 60 на сто анкетираните не одобряват действията на Владимир Путин в Украйна. 23,3% обаче не крият, че по-скоро одобряват тези действия. Сред втората група най-вече личат по-възрастни хора, респективно привърженици на политически сили, които са традиционно в по-голяма степен проруски.

Още по темата

Българинът е русофил по сърце, но германофил по разум, коментира експертът. По думите му е нас не може да се говори за толкова за руска пропаганда, колкото за проруски настроено население.  Ние трябва да говорим на българите на български, умерено, трябва да намерим път към тези хора, да намерим средата , а не да търсим черна или бяла картина, смята Първан Симеонов.  Някъде бъркаме в подхода,  не отчитаме местната специфика, смята той.

Според данните на "Галъп" 50,7 процента намират, че информацията, която медиите в България оповестяват за войната в Украйна, е като цяло по-скоро недостоверна. По-скоро достоверна, казват 25,9%. Останалите се колебаят. Данните будят тревога по отношение на цялостното доверие в медийната среда, макар в отговорите на въпроса може би да се отразява и традиционният в такива случаи скептицизъм по инерция, коментират от "Галъп".

Тук най-възрастните хора реагират и с по-сериозно упование в медийната информация - което явно кореспондира с по-традиционни схващания. Това обаче на свой ред събужда и известна тревога за потенциалните нива на бдителност сред по-възрастните по отношение на потенциална дезинформация, коментира Симеонов, цитиран от БТА.

35 на сто от запитаните свидетелстват, че срещат новини, които могат да определят като фалшиви, всеки ден или почти всеки ден. 24,1% споделят за фалшиви новини няколко пъти в месеца, а 11,3% - поне веднъж месечно. По-рядко са ги засичали 8%, а около една пета от отговорите показват колебание в определянето на честотата.

Основен деклариран източник на информация като цяло остава гледането на телевизия - 53,1% от запитаните посочват телевизията като източник номер едно. Веднага след това идват социалните мрежи в интернет - 22,3 процента. 16,6 от хората  посочват като основен източник други сайтове в интернет. Далеч назад като основен източник на информация,  остават радиото и четенето на вестници. При младите групи обаче социалните медии вече са абсолютен номер едно, а на второ място идват останалите страници в интернет.

От българските телевизии като най-обективна по отношение на информацията закономерно се възприема обществената телевизия (32,5%), следвана от големите частни телевизии (28,1%) и по-малките частни телевизии (15,9%).

Като цяло, българските медии са предпочитани пред чуждестранните - 39% казват, че българските медии са верен източник, докато 28,3% биха предпочели чуждестранни. Не е малък обаче и делът на колебаещите се - 32,7%. Последното означава, че или подобен въпрос пред респондентите на практика не стои, или пък действително доверието в медийната среда е като цяло разклатено.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
19
 
17
 
! Отговори
тъпанар преди 1 година
До Анонимен 160 Ако вие всички мразите Америка,то ние всички не я мразим!
146
17
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Но всички мразим Америка
145
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Със Запада и Америка е брак по сметка! И точка!
144
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С руснаците сме братски души,но обичаме на Запада парите!
143
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Доста спорно колко обичам Рушняция, да не кажа ич, но евро *** направо си ги мразя
142
13
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най- хубавата статия за деня . 85% от хората обичат Русия ,браво!
141
3
 
16
 
! Отговори
аZ-ът преди 1 година
Не случихте либераслъка на народ. И туй то.
140
9
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви русофили след като украинците са също руснаци,с роднини руснаци и говорят руски?Газът ни го спря Киро с решение на 13.04. като не направи сметка в Газпромбанк,а на 27-ми се направи на изненадан.Пропагандата я водят тея от Гласа на Америка и получават пари.Пишат еднакви неща по сценарий.Лошото е,че разединяват българския народ и може да доведе до гражданска война.По-добре не четете коментари да не ви промиват мозъка.Заради крадливи и лъжливи политици няма да се бием.
139
6
 
14
 
! Отговори
Програма дайте преди 1 година
Тази седмица кого ще гоним? Ще има ли манифестация и коя вечер? Кога е следващия несръчно написан фейсбук пост, който ще "взриви" мрежата? Кога да очакваме бившата външна министърка, от преди 25 години на правителството Костов, да ни начертае правилни стратегии с много каканижене и кривене на уста? Така че,казвайте програмата! Както би казала Лена Бориславова, всеки ден е вдъхновяващ ден, нали!
138
16
 
12
 
! Отговори
тодор живков преди 1 година
До Реалност - Много нещо си написал брат, не си губи нервите, червените кхмери само от бой по празните кратуни разбират , както е правил Стамболов .
137
25
 
19
 
! Отговори
Реалност преди 1 година
Помислете малко:1. Русия ни обявява за "неприятелска държава"2. Пропагандатори по руските телевизии са заплашвали България с ядрен удар, въпреки, че страната е член на НАТО3. Другарката Митрофанова се държи, като че ли България й е бащиния4. Русия спира газа за БългарияИ още факти могат да бъдат изброени. И при тези факти да има толкова много "русофили", които загърбват българските национални интереси - не е нормално. Или е просто поредната пропагандаторска стъкмистика в полза на Руssия!4.
136
10
 
20
 
! Отговори
Майкъл Фелпс преди 1 година
На България вечно некой е и виновен.Или руснаци,или краварите отвъд океана,или македонци,шваби,гърци,сърби.Сега след като изгониха руски дипломати предполагам ще станем Швейцария на Балканите.От най бедна ще станем най богата в ЕС.
135
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ползите от ЕС са следните - повощитеи за селското стопонство за продукция на декър е една четвърт от това което дават на гърция и останалите държави- ама промитите мозъчета по цв.илят за и си мислят че някой ги дмята за хора от европа
134
26
 
12
 
! Отговори
Мен преди 1 година
Всички русофили дружно под земята веднъж завинаги!Казах!
133
0
 
11
 
! Отговори
Баце преди 1 година
Това обяснява защо сме най бедната държава в Европейския съюз
132
1
 
11
 
! Отговори
фили попол преди 1 година
ние сме с тези , които ни плащат
131
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
за 30 години ни направиха украинци- сега сме готови за раходен материал на краваршингтон- за да си запазидемокрацията - честитоо
130
16
 
19
 
! Отговори
Краси преди 1 година
Шизофрения е обхванала русофилите!Те ползват всички ползи от това,че сме в ЕС.Ама си обичат въшливите мужици!Ама не карат руски коли,не си държат парите в рубли,децата им заминаха да работят и учат в ЕС,нямат никаква руска вещ у тях!
129
13
 
15
 
! Отговори
kk преди 1 година
До akoАми сърбите що не са умрели, като не са нито в ЕС, нито е НАТО? Даже са в пъти по-добре от нас
128
3
 
20
 
! Отговори
kk преди 1 година
Всички плащаме данъци. Добре. Голяма част от тях отиват в ЕС като вноска. Добре. Ама после парите по програмите за селски райони, възстановяване и дори за приемането на бежанци и украинци, отиват в точно определени 'наши' хора. Ами не е добре! И това се знае в ЕС и нищо не се прави.