Илиян Василев: Затваряне на руското посолство би било подарък за нас

Митрофанова попадна в дипломатически абсурд с ултиматума си
4 юли 2022 22:30, Анисия Иванова
428
Илиян Василев: Затваряне на руското посолство би било подарък за нас
Снимка: БГНЕС

За една част от политиците е по-важен въпросът дали Кирил Петков е взел еднолично решение, а не търсят отговор на въпроса дали решението на премиера в оставка е правилно за България, коментира Илиян Василев, бивш посланик на България в Русия.

Относно затварянето на руското посолство у нас той коментира, че това е въпрос на решение на руската страна, а не на посланика.

"Руската посланичка направи нещо недопустимо за дипломацията – тя вкара в Нота във Външно министерство заплаха, че тя ще се обърне с предложение към собственото си правителство. Това е пълен дипломатически абсурд, защото такива решения се вземат от руското правителство, а не от нея. Но е смешно едно намерение или хипотеза, в случая нейното, да се използват като ултиматум. Тя очевидно има проблем в оценката за своята дейност. Общо взето, има едно правило в Русия: "Искахме да стане по-добре, а то стана както обикновено", т.е. благодарение на действията на г-жа Митрофанова и именно с тази брутална дипломация тя принуди по-голямата част от  политическият елит да отхвърли ултиматума", коментира Василев пред БНР.

Той коментира и въпроса дали решението е еднолично на Кирил Петков: "Няма еднолично решение без действия и изходната база на контраразузнаването, те започват този процес. След което има събиране не на Министерски съвет (МС), а на службите, и след това има решение на външно министерство. Естествено, ролята на премиера е значима, но вие на мястото на премиера бихте ли последвали тези препоръки на г-жа Нинова, след като има доказани случаи на решения и то на закрити заседания на МС, при които тези решения на двайстата минута са доведени до знанието на Руското посолство и те имат вече информация. При толкова пробита система естествено, че такива решения ще се вземат в затворен режим. Единствената отворена част в процеса на вземане на решения е Нотата на Външно министерство, която съответният зам.-министър я комуникира към посолството."

Още по темата

А за непостъпилият доклад в президентството Василев обясни, че президентът не е част от изпълнителната власт. Такъв доклад и в законодателната власт не е постъпвал.

"Президентът има двама представители в Съвета за сигурност, а какво те му докладват, си е тяхна работа. Как те интерпретират процеса и дебатите в Съвета за сигурност – също си е тяхна работа. Не е нормално премиерът да търси разрешение от президента да бъдат експулсирани дипломати, при положение че има доклад на ДАНС. Още повече, че в последно време премиерът Петков е в антагонизъм с президента и дори нямат работни отношения заради позициите на президента, каза експертът.

Василев допълни, че дори и да отидем на нови избори, България се измъква с много мъка от тези влияния.

"Най-важното е, че българите разбраха две неща: първото е, че има живот и без руски газ, защото ни беше вменявано, че като Русия няма втора. Е, видя се, че можем и без този газ. Сега предстои да разберем, че можем и без руско посолство, ако те решат да го закрият, в което много се съмнявам. Защото все пак терзанията на един посланик в София не би трябвало да съвпадат с държавническото мислене в Москва. Русия има много големи интереси в България и прекалено голям подарък ще ни направят, ако затворят посолството си у нас.", смята бившият посланик


428
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
340
18
 
12
 
! Отговори
Да си ходи преди 1 месец
Митрофанката да си ходи. В знак на снизхождение ще и позволя да си купи дрънкулки от ИКЕА като заминалите си руски "дипломати" (щото в русия ИКЕА няма) и парцалки от витошка (защото в русия вече почти няма бутици и на модни брандове).
339
8
 
17
 
! Отговори
Тъп По тъп Най тъп преди 1 месец
Парното с 40% отгоре компенсации никакви цените дърпат а гьонмето на Америка за България вика ураа получих си паричките пък кво ми пука за народа.
338
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тук живеят десетки хиляди руснаци с двойно гражданство. За кои НАС би било подарък това? За тоя *** и родата му ли?
337
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще разбереш дали можеш Без руски газ само след 2 месеца. Или може би точно ти си добре обезпечен с американски пари и няма да разбереш! Да му мислят обикновените хора, които вече си броят стотинките. -----///------ Хората, които си броят стотинките, не строят триетажни къщи и не ги газифицират.
336
5
 
7
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 месец
А какво ме бОли мене к:ра за вашите сметки за газ? Пределно беше ясно на всички мислещи хора, че като се закачим на кукичката, наречена газификация, кукичката резко ще дръпне нагоре и ще увиснем като рибоци между небето и земята. И това и стана - след като си разкопахме улиците и положихме тръби и пак трамбовахме и асфалтирахме - нещо, което никога няма да се изплати, след като се набутахте за газови инсталации, бойлери и котлета, сега няма къде да мърдате.
335
1
 
8
 
! Отговори
Anatoli преди 1 месец
Нямало да го затварят. Предпочитали да стоят тук и да гледат лошо.
334
14
 
11
 
! Отговори
kk преди 1 месец
Последната ни сметка за газ (юни 2022) е същата като през януари 2020. 'Само' 5 пъти по-скъпа газ. Но демократична и свободна. ДПМ на Кирчо, Кокорчо и този Василев, завършили поредния западен ПУЦ и купени за няколко долара
333
17
 
16
 
! Отговори
Николов преди 1 месец
Колко зле умствено трябва да си, да кажеш такива неща, разбираемо е доларчетата в банковата сметка променят всичко , Юда.
332
16
 
24
 
! Отговори
Мартина преди 1 месец
Този Илиян е пълен ***.Ще разбереш дали можеш Без руски газ само след 2 месеца. Или може би точно ти си добре обезпечен с американски пари и няма да разбереш! Да му мислят обикновените хора, които вече си броят стотинките.
331
16
 
23
 
! Отговори
Жалки продажници!!!! преди 1 месец
ПП, Киро и Лена са продажни американски слуги, предатели на РБ!!!!!!!! Предатели на интересите ни!!! Да късаш взаимоотношения с която и да е страна е неадекватно, малоумно, евтина реклама.. Жалки американски пъпети, българо-предатели!!!!!
330
19
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Надявам се да затворят, но за съжаление не вярвам.Да се види нагледно, че може без"братушките", за които всъщност сме територия и само в нашите глави е изопачавано всичко.И това ще стане ясно един ден....Важното е, че за първи път света видя, че не сме жалки, малки, но с достойнство.Сега и руските *** го усетиха.Бойко е в истерия, че не е в светлините на прожекторите.
329
15
 
0
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 1 месец
До Анонимен 330 - Задокеанските *** - по "технически причини" - визитират и Германия, сиреч понякога са и на европейска земя, освен ако *** от задунайската губерния не считат Германия за част от САЩ.
328
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Българин и ББ са украински тролейбуси. Разбрах ги по едва доловим акцент. Алексито и фюрера също ме съмняват и сатаната тоже.
327
6
 
6
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 1 месец
До Анонимен 337 --- Ще са пълни глупости, ако успееш да ги обориш с контрааргументи, а не със стандартни леки фрази, като по време на открито партийно събрание на АОНСУ.
326
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Задокеанските *** взеха да се мъкнат и през деня. За тях системата с лайкове не работи освен служебните плюсове. Това ще има обратен ефект.
325
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Оберщурмбанфюрер пълни глупости фюрере
324
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Номерацията се промени. Не си Българин, украинец си. Имаш акцент.
323
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 333. Прав си ето пример как чужденец се представя за българин и от това име се опитва да настройва българите и да прокарва фашизъма си.
322
24
 
8
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 1 месец
Руснаците винаги са живеели в друго пространство и във времеви кънтинуум на някое друго измерение. Колкото и да се напъват да направят нещо свястно, рашистите винаги се оливат накрая. Всичко - от леките коли до телевизорите, самоварите, атомната бомба, автомат "калашников", ака "Шмайзер", небостъргачите в Масква, Свети Ленинград с неговите дворци, алеи, паркове, фонтани, статуи НЕ са дело на руснаци.
321
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
335. Ти си украинец. Имаш акцент и нямаш право да се месиш на бг народ.