За шест години: Жилищата в София поскъпнаха с над 85%

Общото увеличение на стойността на имотите в страната е с близо 63%
26 юли 2022 16:00, Анисия Иванова
168
За шест години: Жилищата в София поскъпнаха с над 85%
Снимка: БГНЕС

Жилищата в София са поскъпнали с над 85% за период от шест години и три месеца. Това нарежда столицата на първо място сред градовете в страната с над 120 хил. жители в класация за поскъпване на имотите. Цените на апартаментите ново строителство в София през първото тримесечие на годината са със 74,6% по-високи спрямо 2015 г., показват данни на Националния статистически институт. При съществуващите апартаменти поскъпването за същия период е по-голямо - с 91,5%. Така столицата държи първото място по поскъпване и на старите и на новите жилища. Данните за такъв дълъг период от време показват, че в София има сериозно търсене както на ново строителство, така и на съществуващи къщи и апартаменти, а цените стабилно вървят нагоре.

На второ място сред шестте най-големи града в страната се класира Пловдив, с повишение на цените на имотите със 72% за период от шест години и три месеца. В повечето големи градове в страната поскъпването на старите жилища за такъв дълъг период от време е по-голямо от това на новото строителство. Повишението на цените на новите апартаменти в Пловдив е с 69% спрямо 2015 г. Жилищата в съществуващи сгради в града под тепетата за същия период са поскъпнали със 75,6%, съобщава "Труд".

Топ три на градовете с най-голямо поскъпване на имотите се допълва от Русе, където цените на жилищата са нараснали с над 64% за периода. При новото строителство в крайдунавския град поскъпването е с 48%. При съществуващите жилища увеличението на цените е значително по-голямо - с 66 на сто.

Челната петица на големите градове с най-бързо поскъпващи имоти се допълва от Стара Загора и Варна, където нарастването на цените за периода е с близки темпове - с 51-56%. На четвърто място в общата класация е Стара Загора (+56,2%), следвана от Варна (+51,7%). Но за всеки от двата града има съществена разлика между движението на цените на новите и съществуващите жилища. В Стара Загора значително по-голямо е поскъпването на новото строителство - с 64%, като в този сегмент от пазара градът е на трето място в класацията след София и Пловдив. При новото строителство движението на цените много зависи от това колко нови сгради излизат на пазара, в кой квартал се намират, както и от типа строителство - дали е луксозен затворен комплекс или по-обикновена кооперация. Всички тези фактори са довели до това в Стара Загора новите апартаменти да поскъпнат значително. При съществуващите апартаменти в Стара Загора нарастването на цените е по-малко, но също е сериозно - с близо 54%, показват данните на националната статистика.

Във Варна ситуацията е различна - апартаментите в съществуващи сгради са поскъпнали с близо 62% за периода, докато при новите нарастването на цените е значително по-малко - с под 35%. Като в данните на НСИ не са включени сделките с имоти в курортните комплекси около Варна.

Последното шесто място в класацията за поскъпване на имотите в най-големите градове е за Бургас. Цените на жилищните имоти в морския град са нараснали средно с 40% спрямо 2015 г., показват данните на НСИ. При новите апартаменти поскъпването е само с 18%, но при жилищата в съществуващи сгради повишението на цените е доста по-голямо - с близо 60%. Бургас е градът в класацията с най-голяма разлика между поскъпването на новите и старите жилища.

Общо за страната жилищата за периода са поскъпнали с 62,5%, като при движението на цените на новото и старото строителство има преднина за съществуващите жилища. Апартаментите в стари сгради са поскъпнали с 68,4%, а ръстът на цените на новото строителство е с близо 53%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
1
 
1
 
! Отговори
До Готиния Абдал преди 1 година
До ГотинШЪ ИМА НА БАБА ТИ ХУРКАТА !!! ЦЕНИТЕ ЩЕ СЕ СРИНАТ ИМОТИТЕ ШЪ ИМ ПАДНИ НА ПОЛОВИНА ЦЕНАТА !!!!
130
1
 
3
 
! Отговори
ЦЕНИТЕ ЩЕ СЕ СРИНАТ преди 1 година
БРОКЕРЧЕТА СТИГА РИВАХТИ !!! ЩЕ ИМА ГЛАД И МИЗЕРИЯ ЗА ВАС И СРИВ ВЪВ ЦЕНИТЕ !!!
129
0
 
1
 
! Отговори
Готин преди 1 година
Да # 151. Не разбра какво ви казвам. Нали!Чувал ли си за хипер инфлация!? Да, в долари и евро.
128
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ГотинДа ти продам едно, което в момента струва 300 за 700 как си? :)
127
4
 
5
 
! Отговори
Готин преди 1 година
Тука пишещите наивници считат, че цените на жилищата са високи за момента. Нека изчакат и да видят как през април 2023 година жилище с цена от 150 хил.евро ще струва над 500 хил.евро. Няма да разберете какво ви казвам. Нали!
126
1
 
11
 
! Отговори
Неделко Миленковски преди 1 година
Търсих активно от края на миналата година тристаен и добих впечатление за каква спекула става въпрос. Имам заделени 100 хил.евра и исках с кредит за 7-10 години да си осигуря нужните средства, но се оказа мисия невъзможна. Обаждам се на обява за 140 хил. евра, брокерчето вика чакай да звънна на инвеститора, обажда ми се след 10 минути и ми вика ами то цената вече е друга и слага едно 20-25 хил. отгоре все едно за дребни пари говорим. Сиктиросах ги и ше си карам под наем.
125
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ТИЯ С КРЕДИТИТЕ. Не драматизираш ли малко повече на чужд гроб? Ти нали си си добре? какво те е грижа за тези с кредитите? Ако те е много грижа да ти кажа все пак, дължа на банката 100 хил лева, апартамента ми струва триста хил лв. Ако ще банката да ми го вземе да го продаде за двеста, след като го продаде разликата между стоте дълг и цената на която го е продала е моя. И кредитната ми вноска е половината от едната заплата, а ние работим двама.
124
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
100 000 евро вече не може да се купи в София , е нормално ли е това ?
123
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тъкмо сега със същите проценти ще е спада . Ръка на сърцето , погледнете снимката , идва ли ви да дадете пари за това ? Сега който има ипотека е роб на банката и ще му се кача лихвата всяка година
122
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Красива новина, връщаща ни 6 години назад. Там остнаха красивите моменти на кръвопийците. Защо не се казва какво ще се случи в следващите 6 месеца? Аз ще ви дам подсказка: потърсете в джобса само за последните 7 дни, колко нови обяви има за брокери недвижими имоти. Много напудрени обяви, от много фирми и някъде по средата е разковничето: Твърда заплата + процент от продажбите. Което те кара да се замислиш: Ако всичко е цветя и рози, защо толкова брокери излязоха от пазара?
121
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом има луди да дават такива пари да поскъпне с 185%.
120
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много яка схема врътнаха, признавам им го : 10-12 години ниски лихви, високи цени. Сега 1-2 години ще се изчака да се изхарчат парите от бурканите и дюшеците, после да му мислят тия с 20-30 годишните ипотеки.
119
1
 
8
 
! Отговори
пазаря преди 1 година
При вдигане на лихвите, цените на имотите падат, но наемите се вдигат. Обикновенно е така, но предлагането на наеми е доста голямо, всеки *** вече е с по 2-3 апартамента и чака наематели, ще отнеме време цените да се качат, няма да е скоро.
118
2
 
0
 
! Отговори
от 131 преди 1 година
136+135, Тая помия която си избълвал, още веднъж доказва, че съм прав.
117
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 131 София е една от най-неуредените, мръсни и мизерни столици в Европа, какви лисици и какви гроздета бълнуваш? Това е истината. На всичкото отгоре и самото строителство е трагедия, няма паркинги, тротоарите приличат на черни пътища, а улиците сякаш са били бомбардирани наскоро. Ти сляп ли си? Бедността не е в джоба, в главата е. Бедните умствено отиват и купуват двойно надценен имот в скапан град като София. Сега като се качат лихвите ще ги видим "богатите" с по три кредита.
116
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 131 - Не моя , бедни и бездарни комплексари са тези , които се заробват да плащат два живота за боксониерка със съмнително качество на строежа ( като се знае от всеки как стават нещата в Бг ) , за да могат да си изхвърлят торбичките с отпадъци през терасата , а после да слязат и да газят в калта до първата спирка на метрото ! Умните и хората с парите са или в чужбина или в просторните си къщи в провинцията и управляват робите от фавеите в града дистанционно през компа !
115
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е да, има по-добре устроени градове по-света, особено в ЕС, обиколил съм го.Живея на възлово място в Сф, наоколо 3 големи вериги магазини, пазар, 2 фото/копир центъра, 3 аптеки, сервиз за гуми, 4 железарии, 5 фризьорски салона + кръчми и барове, 2 денонощни будки. Изкривените плочки по тротоарите и тях ги оправиха/замениха донякъде, не ми пречат. Супер сървис на невискоки цени. Добре ми е тук.
114
1
 
5
 
! Отговори
Теди преди 1 година
СЛАВА НА ГОСПОД БОГ НАШИЯТ СЪЗДАТЕЛ ВСЕКИ ДЕН ТРЯБВА ДА МУ БЛАГОДАРИМ ЗА ЖИВОТА ДАДЕН НИ ОТ НЕГО И ДА ВЯРВАМЕ ВЪВ ВСИЧКИ БОЖИИ ЧУДЕСА СЪТВОРЕНИ ОТ САМИЯТ ГОСПОД БОГ
113
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
София...дупка в която празнуват националните празници по пъвета, пътища и паркинги...дупка в която кварталите приличат на рунтав сбирток от наспирали по третоарите и пътищата таратайки, където и 400 000 евро да дадеш за апартамент пак ще прескачаш в квартала си локви и наспирали по пътя коли. Джендерска дупка и не добре устроен град
112
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички плюещи по Сф са бедни комплексирани селяни.Лисицата като не може да докопа сиренето, казва че е вмирисано.