Експерт: В страната ни има предпоставка за самонарастваща инфлация

Според проф. Хубенова е нужно да се ограничи спада в потреблението
25 сеп 2022 13:30, Петя Славова
75
Експерт: В страната ни има предпоставка за самонарастваща инфлация
Снимка: БГНЕС

Цените в страната растат. Инфлацията надхвърли 15% и достигна над 17% през август. "Политическият избор трябва да бъде категоричен, че са необходими вътрешни политики, които да смекчат външния шок на енергийната инфлация, да се избегне рязко влошаване на ситуацията, свързана с индуцираната инфлация, която се самоподклажда. Това каза пред БНР проф. д-р Татяна Хубенова от Института за икономически изследвания на БАН, председател на Съюза на икономистите в България.

Тя допълни, че е необходимо ограничаване на риска от задълбочаване на спада в потреблението и увеличаване на безработицата. По думите ѝ в страната се е създала предпоставка за самонарастваща инфлация:

"Свръхликвидността е инжектирана и в българската икономика. Но това, което ние допуснахме, е изключително лош енергиен мениджмънт и изключително забавяне на реформите в енергетиката. ... Войната в Украйна също допринесе, но енергийната инфлация се наблюдава от края на 2021 г. и съчетана с свръхликвидната парична снабденост - ние сме в риска да потребяваме по-висока инфлация. Това изяжда доходите и намалява покупателната способност. Остава един висок риск за следващото полугодие".

Още по темата

Проф. Хубенова посочи, че е необходима икономическа емпатия, "която е изключително важна в тази военновременна обстановка, за да се удържи подклаждането на инфлацията":

"А не да се разсъждава, че чрез спекула и покачване на цените провалът на другите ще бъде мой успех. България трябва да премине към преосмисляне на поведенческите роли, които имат бизнесът, гражданите и обществото като цяло".

Бюджетът на България трябва да бъде балансиран, категорично заяви тя и добави:

"Страната тепърва има да предприеме решителни стъпки по отношение на капиталовите разходи, които са под 1/4 от планираните за тази година. ... Прогнозата за бюджетното салдо през 2023 г. се основава на хипотезата за рецесия в Европа, пренесена в България по линия на по-ниско външно търсене и на рязък спад в инфлацията. Това би означавало относително забавяне на приходите в бюджета, докато разходите, без политическа воля, ще продължат да растат с вече планираните темпове".

Не трябва да се допуска месечният прираст на инфлацията да е с по-голяма стъпка от допуснатата досега, подчерта проф. Хубенова.

"В България ще има забавяне на стопанския растеж през 2022 г., индуцирано и чрез каналите на международната търговия и инвестиция. Потреблението ще отбележи също значителен спад. Това, което България има да усвои, това са 8% от БВП, чрез Плана за възстановяване и устойчивост, но има изключителен пропуск да изпълним европейската дисциплина", коментира още тя.
 


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А СЪЩО ИМА И ПРЕДПОСТАВКИ ЗА НАРАСТВАНЕ НА ГЛУПОСТТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ПРОФЕСОРИ!...
46
2
 
0
 
! Отговори
Константин преди 2 месеца
Няма да си купуваш айфони и ще си готвиш вкъщи
45
0
 
2
 
! Отговори
Константин преди 2 месеца
По-висока инфлация, по-малко пари, по-ниско потребление
44
2
 
1
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 2 месеца
Мислете му гражданята ! На селу сме си добре !
43
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мутродемократите доограбиха България, оглозгана преди това от демократите от СДС. Цяло чудо е, че инфлацията е само 17% след тяхното управление. Би трябвало да е доста по-висока.
42
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
само лъжете без да се срамувате подготвяте народа да знаят че всичко поскъпва двойно аз не виждам 15 прцыента виждам двойни цени
41
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Самонарастваща инфлация: ### Айде да вземем на това да му вдигнем цената, аз ще питам аверите, ти питай твойте, дали са съгласни. А път братчеда се обади, онова в Германия струвало 5 евро, бе. Ние що тъй?#
40
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Сьомга филе маринована в Метро беше 36 лева килото, отивам вчера 68+ лева това 15% или 98% инфлация е..само питам щото цифрите говорят и боговете ..мълчат.
39
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Крадливите и лъжливи комунисти за пореден път окрадаха държавата и вечното доказателство за това е хиперинфлацията! За народеца беден има ежедневни мазни лъжи за светло бъдеще от лъжците киро, корнелия и бойкикев!
38
2
 
2
 
! Отговори
Антонимен преди 2 месеца
Няма да имате държава вече . Бедняците се завръщат от чужбина със огромна омраза към просташката балканска менталност.
37
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Предстои България да тегли нов дълг с по-високаЛИХВА.Ще се плащат през следващата готина и още 2 милиарда за нови 8 броя Ф-16.ЕЦБ увеличи лихвата до 2.5% и се очаква ново увеличение.Лихвите по кредитите на БгБанките,ще се увеличат значително.Тези които имат100 000 заем за30 години ще плащат допълнително около200 лв. месечно в повече.Цените на горивата може да се задържат до нова година но може и да не.Зависи от изборите.Положението за поне 4 милиона българи никак не е цветушто и няма да е.
36
6
 
12
 
! Отговори
ПП преди 2 месеца
Честита Промяна!
35
9
 
8
 
! Отговори
виновни са.. преди 2 месеца
За инфлацията са виновни най-вече програмистите ,които имат много пари и гледат как харчат и надуват цените.
34
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"А не да се разсъждава, че чрез спекула и покачване на цените провалът на другите ще бъде мой успех."-ДААА!!Миналата седмица бях в Павел баня-в местния магазин 1 л.олио Бисер се продава за 8,99 лв,десерт,който в голяма верига се продава за 1,90 лв,там струва 3 лв!!! ЗАЩО??Къде е контрола на ЛЪЖКИНЯТА НИНОВА??Нали според нея цена за олио над 3 лв.за литър е спекула!? Кой дава това право на търгашите??Кой им дава право така да обират народа ни беден??? Е ТОВА ПОСТИГНАХА КРАДЛИВИТЕ КИРО,АСЕН,НИНОВА
33
3
 
13
 
! Отговори
Работник преди 2 месеца
Предлагам работодателите да се задължат да дават големи заплати за да живеем като европейци да се радваме на живота, да консумираме и да си копуваме хай-тех гаджети и нови коли и да ходим на романтични екскурзии в чужбина в петзвездни хотели като истински европейци.
32
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
до46.Точно така ще стоиш на студено и по малко ще ядеш.И няма да пушиш и да пиеш и ще си като ангелче.Като не си пиян хората по ще те харесват.Накрая се запиши доброволец и газ към любимата ти Украйна.Там ще ти дойде акъла много бързо.
31
4
 
13
 
! Отговори
ИСТИНА преди 2 месеца
Каквото и да дрънкате ще е излишно докато не принудите ска-паните робовладелци да плащат ЕВРОПЕЙСКИ ЗАПЛАТИ НА БАЗА ЕВРОПЕЙСКО ПОЧАСОВО ЗАПЛАЩАНЕ. Всичките беди бедност и безработица идват от така наречения БИЗНЕС- бизнес който на 100% се държи от БКП и от ДС . Това е. Всичко останало е дрън дрън та пляс
30
22
 
9
 
! Отговори
ХОРА! преди 2 месеца
Хора, разберете - студ, глад, мрак и жажда - за нас не са толкова страшни и убийствени, колкото дружба с Путин и Русия. Ако трябва ние българите предпочитаме още 10 зими да студуваме и да гладуваме, но няма да бъдем роби на Путин. Трябва да направим всичко възможно да помагнем на Украйна с оръжие с пари, каквото и да ни струва това.
29
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нацистите убиха Алексей Журавко ***/zvezdanews/93695
28
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Украинската армия е наполовина унищожена числено. Въоръжението и техниката са почти напълно унищожени. Нямата резерви, Европа няма вече оръжия да които да им доставя. Украйна стои пред нов етап пред следващите месеци, етап на унищожителен огън, многократно по-силен и по-ефективен отколкото досега. Едно е да четеш западните медии, съвсем противоположна е ситуацията на фронта. Всички кото очакват, че Русия ще загуби, ги очаква огромно разочарование и удар по физииономиите, от който повече няма да могат да се оправят. Загубата ще бъде много повече отколкото Крим и много повече от това което прело