Градусите през октомври – от -5 до цели 32, месецът започва с топло време

От средата на месеца ще започнат валежи
7
Градусите през октомври – от -5 до цели 32, месецът започва с топло време
Снимка: Pixabay

Тази година през октомври се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която в равнините е между 11 и 15 градуса, по високите полета - между 10 и 13, в планинските райони от 0 до 7. Най-високите температури през октомври ще бъдат между 27 и 32 градуса. Най-ниските ще са между минус 5 и 0, прогнозират от НИМХ.
Месечната сума на валежите в по-голямата част от страната ще бъде около и над нормата, която за югоизточните райони е между 50 и 100 л/кв.м, за останалите - между 40 и 70 л/кв.м.

Месецът ще започне с топло време, през първите дни температурите в цялата страна ще са над климатичните норми, но след обяд на 1 октомври ще се развива купесто-дъждовна облачност и през нощта срещу 2 октомври има повишена вероятност за временно интензивни краткотрайни валежи и гръмотевични бури. На 2 октомври ще започне и понижение на температурите, което ще продължи и през следващите дни и около средата на десетдневието ще са по-ниски от обичайните. Облачността ще е по-често значителна, вероятността за валежи остава повишена.

През втората половина от първото десетдневие температурите ще се повишат и ще бъдат близки до нормите. През повечето дни времето ще е предимно облачно, с валежи. Относително по-малка е вероятността за валежи около 7-8 октомври. През първите дни от второто десетдневие има изгледи за по-значителни разкъсвания и намаления на облачността и повече слънчеви часове. Температурите ще останат около климатичните норми.

Около средата и през повечето дни до края на второто десетдневие по-голяма е вероятността да преобладава облачно време с валежи. Температурите ще се понижат и ще са близки или по-ниски от обичайните за периода.

През третото десетдневие се запазва тенденцията температурите да са близки до климатичните норми. През първите дни от периода вероятността за валежи е относително по-малка, а към средата му се повишава. През втората половина от десетдневието се очаква в много райони от страната да преобладава слънчево време и температурите относително да се повишат.
 


7
Още по темата: есеноктомври
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Що се хабите да правите прогнози като не ви се отдава? Според прогнозите на нашите синоптици (шамани) Сега над София е леко облачно, само че в действителност се от 1 час насам се лее доволно дъжд.
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
времето си е нормално
3
2
 
9
 
! Отговори
Дрън дрън преди 2 месеца
Или ще вали или нама да вали. Или ще е топло или ще е студено. Голяма прогноза. Сигурно я е направил оня професора, който само глупости говори.
2
4
 
8
 
! Отговори
Бай Дън преди 2 месеца
Хващам бас, че при минус 5 градуса русофобите ще вият, че им е горещо и не щат руска газ. Слагам 73463736373826363828263638 долара! Мухахаха!
1
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хващам бас че при 32 градуса русофилите ще вият че им е студено и няма руска газ. Слагам 73463736373826363828263638 рубли муахахахаха!