Над 120 лекари и медицински специалисти на протест във Велико Търново

Те се обявиха срещу ниското възнаграждение на труда им
29
Над 120 лекари и медицински специалисти на протест във Велико Търново
Снимка: БГНЕС

Над 120 лекари и медицински специалисти от Областната болница във Велико Търново излязоха на протест срещу ниското възнаграждение на труда им.

Мирният протест е организиран от КНСБ във връзка с тревогата на медиците, че месечното им възнаграждение за август е значително по-ниско от това за предходните месеци.

Според д-р Мая Попова, която е инфекционист и председател на синдикалната организация на болницата, по колективен трудов договор лекарската заплата за специалист трябва да бъде 2000 лева, в момента тя е 1037 лева. По-ниски възнаграждения получават и медицинските сестри, чийто заплати по договор трябва да бъдат 1500 лева, както и  санитарите – 910 лв. Един от начините за решаване на проблема е да се увеличи заплащането по клинични пътеки и да се премахнат структури от болницата, които могат да работят като самостоятелни структури, без да зависят от болнично финансиране, посочи тя, цитирана от БТА.

През април, при сключването на Колективния трудов договор, са били осигурени средства за договорените възнаграждения за детското и училищно здравеопазване, сегашният министър е осигурил средства за Центровете за спешна медицинска помощ, останаха две големи групи - болниците и Регионалните здравни инспекции, посочи Пламен Радославов, заместник-председател на  Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ. Той уточни, че настояването на синдикатите е държавата да възстанови плащанията, които преди месец са били под формата на стимули за работа в ковид ситуация за лекарите - 600 лв., 360 лв. за медицинските сестри и 120 лв. за санитарите, до сключване на новия Национален рамков договор за следващата година и до приемането на бюджета за 2023 година.

По изчисление на синдикатите за трите месеца до края на годината ще са необходими около 48 милиона лева за всички лечебни заведения. Искането ще бъде представено пред следващото работещо правителство и функциониращ парламент, посочи той.

Днешният протест не е изненада за мен, защото с колегите сме разговаряли многократно по темата, каза пред журналисти изпълнителният директор на МОБАЛ“Д-р Стефан Черкезов“ д-р Красимир Попов. Той уточни, че проблемът е във финансирането на болниците, защото след преустановяването през април на допълнителните стимули заради коронавируса, болниците са оставени сами да се справят с проблемите.

Отливът на пациенти, инфлационният натиск, поскъпването на  консумативи и енергоизточници, комбинирано с намалените приходи от дейност и невъзможност за изпълване на дадени клинични пътеки, е причина за влошаването на финансовите показатели на лечебните заведения, посочи той и допълни, че бюджетът на болницата не може да осигури тези средно 500 лева като добавки към заплатите.


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
1
 
! Отговори
до 13 преди 1 месец
И ти ще гледаш като мишок, ако ти се изпречи някой доктор некадърник или сестра усойница
20
1
 
3
 
! Отговори
наскоро преди 1 месец
имахме болен, лежащ в болница, софийска. Е, беше ходене по мъките. Сестрите като горгони, груби, не смееш да попиташ нещо. Ставаха по-любезни, когато им се дадат пари, които прибираха без свян. Да се добереш до лекуващ лекар, цяло чудо. Приемане и изписване от болница, цяла одисея, висене от 3-4 часа. Знам, че не може без тях, но привкусът ми е горчив и с много обида. И моят труд е достоен, но срещу 960 лева. Така че, просто да не стигаш до болница. И по-лошото е, че продължава връзкарството
19
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Лекарите в интензивното са убийци. Дано не се налага да влиза човек там.Всичко се връща един ден, гнусните убийци ще си получат заслуженото и ще се пържат в ада.
18
3
 
5
 
! Отговори
Albi преди 1 месец
На какво основание? Точно в тази болница нищо не заслужавате. С някои изключения. Колко хора уморихте, искате още.Да не работите на норма, на убит пациент да ви плащат? Къде изчезнаха клиповете от ковид отделенията, дето пикаят в шишета пациентите?Цяло чудо е че има излезли оцелели от тази морга.
17
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Полувината крадат пари от ЗК ,кво вият за пари
16
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да връщат краденото, милионери станаха. Освен това лъгаха 3 години цяла България и продължават да го правят за пари. Наглеци.
15
2
 
15
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 1 месец
Така трябва ! Най-големите заплати трябва да са за целият медицински персонал, от санитаря до лекаря в цяла Република България .
14
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вместо увеличение на заплатите не може ли да им ръкопляскаме всяка вечер в 8?
13
11
 
3
 
! Отговори
Хуманитарна професия преди 1 месец
Kакто всяка мафия, така и бялата се интересува само от пари. Пари,пари,пари.....
12
4
 
21
 
! Отговори
И този преди 1 месец
Масово населението е учило - недоучило до средно образование от училища за работници.Такива хора не могат да преценят лекарския труд и отговорност.За доктор се учи първо гимназия с отличие,после 6 години академия и 5 години специализация.Накрая заплати колкото об. работник едва хванал средно.Та никой няма да ви лекува,оперира и съветва за без пари.Редно е да си посъберете някой лев за доктор при нужда.Професията е сложна и трудна.Лекарите намаляват и като легнете някъде ще гледате като мишоци.
11
1
 
16
 
! Отговори
аз преди 1 месец
До Асан. Зад тези 5 минути стоят 15 г.четене на няколко вагона книги. Нещо непостижимо за теб, понеже се иска много акъл!
10
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Спрете работа само за 24 часа и политическата пасмина на колене ще дойде да ви се моли!
9
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз очаквах да протестират измислената пандемия, против медицинския експеримент с ваксинирането на пациентите си с ваксини срещу фалшив вирус, против задължителното носене на маски от здрави хора, против ЗС..А те за пари. Значи не им пука за болните изобщо..
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Време е да Изритате "специалистът" по хипербарна оксигенация.
7
10
 
11
 
! Отговори
Искаме ковиТ преди 1 месец
бонусчета и да се спрат плановите операции! Да лекуваме само от ковиТ и да се храним от мъката на народа! Ние сме търговски дружества,а не лекари! Хипократовата клетва не значи нищо за нас! Питаме :"Кой ще е ни даде парииииииии?!?"
6
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Що си трайкаха по време на пЛандемията ? Даже имат да връщат на касата, т.е. на нас здравно осигурените. Затворът им е малко! Бяла мафия
5
5
 
7
 
! Отговори
Anonymous преди 1 месец
И между другото - Костя, както му вика колегата по-долу за доста неща е прав, ама няма кой да го чуе - 33 години гласуваме за едни и същи, а сикаме разливен резултат!
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пожелавам на всички в коментарите да взимат по 2000 лева заплата
3
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поне за едно нещо Котя е много прав - здравеопазването трябва да спре да бъде търговска дейност. Защото иначе се налива едни пари в каца без дъно, шефовете и "изтъкнатите специалисти" се чудят на кой остров да отидат да се напият, а редовите лекари и медицински сестри бягат от България, защото заплащането на труда им е направо подигравка.
2
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
свикнаха по ковида да вадят пачки от затриване на пенсионери и сега се чувстват гладни