Нова вълна украински бежанци се насочва към Слънчев бряг

По 20 автобуса влизат в България и тръгват към курорта
209
Нова вълна украински бежанци се насочва към Слънчев бряг
Снимка: БГНЕС

Нова украинска вълна се насочва към Слънчев бряг. За това предупреждават хотелиери от курортния комплекс и очакват яснота от държавата ще бъде ли удължена програма, по която в момента пребивават бежанци в базите им.
За засилен интерес от украинци, които търсят настаняване в Слънчев бряг, съобщи в предаването за туризъм на БНР-Бургас "Виа понтика" хотелиерът Елена Андонова.

"Имаме абсолютна шок новина за много усложнена обстановка в Украйна, прииждат украински бежанци. От вчера имам конкретни данни - 20 автобуса влизат в България и се насочват към Слънчев бряг. Това са крайно нуждаещи се хора, които са от Запорожка област, от Киев. Мога да кажа, че това е втора вълна, която имам усещането, че ще е по-голяма и от първата", каза тя.

Слънчев бряг има капацитетът да посрещне и тази вълна, отбелязва хотелиерът.

"Легловата база е достатъчна, но нямаме информация, която да е обявена и молим държавата - от 1 ноември има ли програма, тази програма ще бъде ли удължена? Хората търсят от нас отговори. Нека спешно се даде тази информация, за да бъдем спокойни и ние, и те", посочи Андонова.

Днес се очаква да бъде изнесен списъкът с одобреното финансиране за настанените до момента украинци и до края на седмицата да бъдат преведени частични остатъчни доплащания за месеците юни и юли, както и  първо плащане за август, поясни Андонова.

До 20 октомври ще бъдат изплатени всички безспорни суми за летните месеци по настаняването на украинци в българските хотели, а по първата програма за бежанците средствата ще се получат до края на месеца. Това обяви служебният министър на туризма Илин Димитров чрез пост във фейсбук. От седмица в министерството работи софтуер, с помощта на който драстично се намалява времето за обработването и проверката на документите. Така работата за 15 дни, вече се случва за 15 минути, отбелязва той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


209
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак с 40 лв ли ще е издръжката? И защо ще има пустеещи бази във вътрешността пък в сънито ще е далаверата? Има българи, които не вадят по 40 лв на ден, нямат и помощ от 40 лв на ден.
80
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тихо шопи! Да идват украинки ,няма проблем. Хората пара напрайха от тях на Константин Елена , журналист ,Кабакум и най-вече Варна!
79
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И защо пак по морето.Какви са тези претенции в най скъпите хотели по морето?Нали бягат от война от керпичените си селски къщи искат в хубави хотели.Големи претенции.
78
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Идея Но и всеки да изпрати по едно дете на фронта да воюват за Зеленски.
77
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поне се очертава скоро Украйна да загуби и войната да свърши и да си ходят да възстановяват.
76
26
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Последните няколко дни Русия е бомбардирала 40 украински града с ракети и с дронове камикадзе.Как мислите че се чувства населението под бомбите? Русия се цели в източници на вода и енергия, за да остави хората на студено и без вода. Как се чувстват украинците? Ще бягат разбира се, за да оцелеят.
75
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да се връщат Зеленски завзема по три села на ден.
74
0
 
11
 
! Отговори
Идея преди 1 година
Всеки гласоподавател на герп ,по и дб да покани украинец в дома ,ще е идеалния пример на евроатлантизъм, може няколко семейства и в буджака да отседнат, толкова е просто
73
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом са крайно нуждаещи се ЕС да отпусне пари,ние българите сме на минимална 710 лева, от които чисто 550 някъде, та да превеждат директно от Брюксел на хотелиерите у нас. Така ще е най прозрачно.
72
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чакай сега,нали уж шутът-наркоман беше разгромил белогвардейците и хамен,хамен да влезе Москва,тия къде пак хукнаха?
71
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен до Антон преди 1 година
Антонеееее никакви пари не дава ЕС а само задължава, знаеш ли колко хотелиери не са си взели парите от държавата ?Нашите хора на улицата а чужденците по хотелите трябва тома е шизофрения.
70
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 73.Чукай на дърво и се моли и на нас да не ни са налагане да бягам от война, че тогава ще ти напомня в коя държава имаш право да бягаш!!! Аман от разбирачи, кой бяга от хубавото или идват тука да намажат безплатна нощувка???
69
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оставиха българите в Карлово в тинята, а тези - в 5 звездни хотели. Ако са бежанци - да ходят в центровете за настаняване. Или класирате бежанците по различни видове.
68
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 72 Ако слушме укрите точно до война ще стигнем.
67
1
 
39
 
! Отговори
До Антон преди 1 година
Значи викаш,ония хорица които останаха без дом следствие наводненията да ги натикаме в железни коптори,понеже виждаш ли Европа не давала пари за тях,а"скъпите"нам украинци да ги гледаме като писани яйца,так ли?
66
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бежанец е човек пристигнал от СЪСЕДНА държава. В България бежанци може да има от Румъния, Сърбия, Македония, Гърция и Турция. Вкичко останало са нелегални имигранти и измишльотини на наркотрафикантите от ПП и ГЕРБ.
65
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама толкова сме злобни българите, ако ни тресне някоя война, ще разберите какво е да търсиш подслон.
64
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хе хе. Спарените мозъци на дъртите русофили се опитват да пускат шеги и майтапи. Аре нема нужда, марш да правите стругове, за друго не ставате.
63
7
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
89% от матряля гласува за евроатлантизъм. България ТРЯБВА да ги поеме, за да докаже евроатлантическата си принадлежност и евроинтеграция. Трябва да има закон задължаващ ВСЕКИ да дари по една заплата за тях!
62
19
 
1
 
! Отговори
До ово е стандарт преди 1 година
Хората са с риск за живота си бе пъпeш - жени и деца. Българите от наводненията някой бомби ли ги?