Протест на медици: Уж има скок в заплащането, но после пари нямало

Според Митов, държавата лъже, а ситуацията в Спешна помощ е трагична
18 окт 2022 09:51, Петя Славова
80

Медици от цялата страна излизат на национален протест утре пред Министерството на здравеопазването. Денят съвпада с професионалния им празник, а исканията са за по-високи заплати в сектора.

Според Красимир Митов - председател на Националния синдикат "Защита", който е и сред организаторите на протеста, социалният диалог с предишната и тази власт липсва.

"За близо 2 месеца, след като служебният кабинет дойде на власт, сме изпратили поне 10 писма. Едва вчера получихме покана, когато вече беше организиран протестът. Тази история не е от днес - протестите са още от миналата година през август, след които бившият кабинет сипеше обещания и накрая премиерът Петков съобщи, че вдига началната стартова заплата на лекари, санитари, сестри. За съжаление, една част от това не е изпълнено и до ден днешен.", обясни той в ефира на "България сутрин".

Още по темата

По думите му бившите управляващи твърдят, че "парите ще ги има, потвърди го и служебният министър". Когато обаче идва времето за увеличението им, едната от страните вече казва, че парите ги няма.

"След тези 22 млн. лева служебният министър отново излезе и каза "Министерството отпуска близо 10 млн. лева за изравняване". За голямо съжаление обаче и тези 10 млн. лева липсват", подчерта той.

Според Митов управляващите са забравили, че в системата на Спешна помощ има не само лекари, сестри и санитари, но и шофьори, фелдшери, парамедици и администрация.

В ефира на Bulgaria ON AIR председателят на Синдиката поясни, че целта на предстоящия протест е новите депутати да спрат с лъжите и въпросните обявени суми да бъдат отпуснати.

"Ситуацията в Центровете за спешна помощ е повече от трагична. Половината от персонала са пенсионери в доста напреднала възраст. Младите хора напускат страната", констатира той.

В отговор на въпрос какво месечно възнаграждение би удовлетворило служителите в Спешна помощ, Митов каза, че се придържат към обявеното от министъра - 2600 лева за лекар.

"Там въпросът не е единствено за заплатите, имат още 5-6 искания. Те настояват за промяна в категорията - да бъдат изравнени с пожарникари и полицаи. Те настояват за увеличаване на цената на храната, промяна в ставката за нощен труд", добави Митов.

И обобщи, че от 11 часа във вторник им предстои среща в Министерството на здравеопазването и имат готовност да издигнат палатков лагер пред Народното събрание, докато не бъде приет бюджетът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
1
 
2
 
! Отговори
Стефка преди 1 година
Между другото А1 са най-големите мошеници. Прехвърлих се на друг оператор и съм много по-доволна. А1 си вдигат таксите когато си искат без да подобряват обслужването. Мисля че са загубили доста клиенти последните 5 години.
73
4
 
0
 
! Отговори
Сори,ковиТарчета! преди 1 година
Няма ковиТ каза Бай Дрън за ужас на Биг Фарма и фасксинаторите! Нема бонус кинти за експерименталките!
72
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ходете, където искате. Има йога, има здравословно хранене и гладуване. Единствено спешната помощ и хирургия е наистина необходима при злополуки. И частната застраховка може да работи за спешна помощ. За останалото, който плющи кИфтета, пуши, пие, тъпчи се с боклучава храна и гимнастиката му се свежда до сядане в тоалетната и вдигане на халби бира, няма какво да се надява да го лекуват. При хронични болести не лекуват, а поддържат живота на пациента докато отровните медикаменти го довършат.
71
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"За лекари, които наистина помагат и знаят какво правят, има списък и чакащи дълго време за час да ги прегледат на частно"Колко лекари, които работят в БП познаваш, които да работят и в частни клиники. Ако ние отидем там и направим както предлагаш, кой ще те сапаси при Спешно състояние? Спешната медицина не е нито за всеки, нито може да се приравни със специалностите, за които говориш? Пример - пътеката за инсулт е 600лв - познай, колко болници се бият за подобни пациенти? АКо не е БВ - край!
70
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 69. Обикновения лекар специалист не е виновен за тази ситуация. Виновни са политиците и назначените от тях ръководители на болниците и бърза помощ.
69
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Плевен,и във всички болници викат имаме много подадени молби не става,пък и обяви да търсят хора не виждам....
68
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За лекари, които наистина помагат и знаят какво правят, има списък и чакащи дълго време за час да ги прегледат на частно. Те нямат проблеми с парите. Останалите да се научат и да станат частници. Няма да им плащаме хилядарки да се учат върху нас като лабораторни животни, а после да забегнат в чужбина да практикуват. Направо да закриват здравната каЦа и да остане само спешна помощ срещу медицинска застраховка.
67
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 66. Интересна гледна точка. Пожелавам ти успех в ремонта на болничната система.
66
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до "Били повечето пенсионери ама не пускат кокала,ето аз съм на 38 г.,и отивам да кандидатствам за линейкаджия-ама нямало места и ставало с връзки,що така..."Къде сте кандидатствал в ДОбрич имаме 16 свободни мест за шофьори - 42 за лекари и 85 за медицински сестри - заповядайте.
65
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Били повечето пенсионери ама не пускат кокала,ето аз съм на 38 г.,и отивам да кандидатствам за линейкаджия-ама нямало места и ставало с връзки,що така...
64
3
 
11
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Аз съм лекар от Бърза Помощ и токущо си подадох оставката. Омръзна ми някой да ми обяснява по цял ден, колко лоши хора сме ние лекарите, колко сме богати и как дереме хората, аз повече за 1200лв това няма да го търпя. Лекувайте се сами както най-добре си знаете. Отиваш на адрес и там всеки ти дава акъл, какво трябва и какво не трябва. 75% от адресите са на неосигурени, които са преяли, препили или вдигнали кръвно, заради които често се закъснява за адреси, които са спешни! Тази система умря!
63
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 62 Забелижи че не всички лекари са съгласни с тази политика и винаги са били против нея. Но какво да правим като на избори гласувате за мафиоти които ни управляват и създават тази корупционнна среда?
62
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До БрокерТ'ва е категорично невярно. Айде покажи данните за това, което си написал. Аз пък по-лъжливи *** ор брокерите не съм виждал и според мен те са доста по-ненаситни. Масово си вдигнаха комисионните на 3.6% като реално не вършат никаква работа, клиентите сами ги намират, а те взимат комисионна.
61
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Принудете директорите си да делят с вас ла пачката! Някои вземат по 20 000+ лв. Слагат стентове на всички от сърце и точат пътеките. А за здравето и живота на заблудените пациенти им е през онази работа. Така стават нещата. За пациента - сметката и дървен костюм, а за докторите надбавки и бонуси. И изписват пациента да почине в къщи да не им разваля статистиката и затруднява с безжизненото си тяло
60
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Васко ЖабатаКат Гледам ГЕРБ са първи, а Възраждане взеха двойно. ДПС е с рекорден брой гласове! Доста глупости си написал, нито едно от тях не изглежда смислено! В Събота ще ръсат за акъл, ряазхождай се повече навън!
59
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Кики В случая са виновни Бойко Борисов и ГЕРБ и разбира се Кирил Петков и компания.
58
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Брокер Откровените лъжи не ти правят чест.
57
1
 
2
 
! Отговори
Кики преди 1 година
Сакън, квото е казал Кирчо и Кокорчо е станало! Нали затова пак ги избрахте?
56
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Жеко Ние много добре знаем защо има колеги които вземат по 20 000 лева месечна заплата и са милионери. Обаче какво можем да направим като тези хора имат протекции от най-висше правителствено ниво.
55
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Жеко хората не смеят да се обадят защото ги застрашава тормоз и уволнение дори за най-малък намек че нещо не е наред. Има случай дори когато тормозът стига дори до там да ти забранят да работиш частна практика (извън болницата) в даденото населено място.