НЗОК: Икономии от заплати не може да се правят

Първо се изплащат заплати, следват данъци и после стоят дълговете
13 окт 2022 15:53, Петя Славова
2
НЗОК: Икономии от заплати не може да се правят
Снимка: БГНЕС

"Икономии от заплати не може да се направи". Това заяви ред БНТ проф. Петко Салчев, управител на НЗОК. Така той коментира недоволство на медици за възнагражденията им.

По думите му първо се изплащат заплатите, следват данъците и след това всичко останало като пример се оказа лечебно заведение, което е платило 700 000 лева дългове и е заявило, че не му стигат пари за заплати и подчерта, че първо принципалът трябва да осигури заплатите и след това да се договаря за дълговете.

"Беше взето решение с Националния рамков договор да бъдат увеличени заплатите с 25%, определение на Върховния административен съд спря изпълнението на тези параграфи, тъй като, ако не бяха изпълнени изискванията за увеличение на 25% на заплатите, трябваше да бъдат намалени цените на клиничните пътеки. Това вече не е така с определението на ВАС и няма да бъдат налагани санкции, ако не са достигнати увеличението на заплатите 1500 лв. за сестра и 2000 лв. за начинаещ лекар", каза  той.

Според него, има увеличение на цените на клиничните пътеки с 25% от 1 май, което действа и в момента. Именно с него е било направено и преразпределение този месец на бюджетите на лечебните заведения.

По думите му е задължение на НЗОК да закупува отчетена дейност от лечебните заведения.

"3 месеца цените на клиничните пътеки са били на базата на миналата година, след това се увеличиха, след това започна преизчисляване, имаше периоди, когато разпределените стойности така наречените лимити на лечебните заведения в първите месеци отговаряха на 1/12 от миналата година. След това постепенно, неравномерно в месеците бяха повишени до септември месец, където средно разпределената стойност на национално ниво беше 250 млн. Септември установихме неразплатени дейности поради това неравномерно разпределение и по каси, и по лечебни заведения в рамките на 43 милиона останала дейност от планираната стойност 105 млн. Надзорният съвет взе решение тези 43 млн. да бъдат изплатени, остатъкът да бъде преразпределен и за последните 3 месеца беше взето решение да бъдат разпределени средно месечно 258 млн. лв. на лечебните заведения, така че те да могат да работят спокойно", поясни управителят на НЗОК и посочи, че това е с 39% повече отколкото предвиденото за тези месеци по предишното разпределение.
 


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Мафия