Протест на медици: Уж има скок в заплащането, но после пари нямало

Според Митов, държавата лъже, а ситуацията в Спешна помощ е трагична
18 окт 2022 09:51, Петя Славова
80

Медици от цялата страна излизат на национален протест утре пред Министерството на здравеопазването. Денят съвпада с професионалния им празник, а исканията са за по-високи заплати в сектора.

Според Красимир Митов - председател на Националния синдикат "Защита", който е и сред организаторите на протеста, социалният диалог с предишната и тази власт липсва.

"За близо 2 месеца, след като служебният кабинет дойде на власт, сме изпратили поне 10 писма. Едва вчера получихме покана, когато вече беше организиран протестът. Тази история не е от днес - протестите са още от миналата година през август, след които бившият кабинет сипеше обещания и накрая премиерът Петков съобщи, че вдига началната стартова заплата на лекари, санитари, сестри. За съжаление, една част от това не е изпълнено и до ден днешен.", обясни той в ефира на "България сутрин".

Още по темата

По думите му бившите управляващи твърдят, че "парите ще ги има, потвърди го и служебният министър". Когато обаче идва времето за увеличението им, едната от страните вече казва, че парите ги няма.

"След тези 22 млн. лева служебният министър отново излезе и каза "Министерството отпуска близо 10 млн. лева за изравняване". За голямо съжаление обаче и тези 10 млн. лева липсват", подчерта той.

Според Митов управляващите са забравили, че в системата на Спешна помощ има не само лекари, сестри и санитари, но и шофьори, фелдшери, парамедици и администрация.

В ефира на Bulgaria ON AIR председателят на Синдиката поясни, че целта на предстоящия протест е новите депутати да спрат с лъжите и въпросните обявени суми да бъдат отпуснати.

"Ситуацията в Центровете за спешна помощ е повече от трагична. Половината от персонала са пенсионери в доста напреднала възраст. Младите хора напускат страната", констатира той.

В отговор на въпрос какво месечно възнаграждение би удовлетворило служителите в Спешна помощ, Митов каза, че се придържат към обявеното от министъра - 2600 лева за лекар.

"Там въпросът не е единствено за заплатите, имат още 5-6 искания. Те настояват за промяна в категорията - да бъдат изравнени с пожарникари и полицаи. Те настояват за увеличаване на цената на храната, промяна в ставката за нощен труд", добави Митов.

И обобщи, че от 11 часа във вторник им предстои среща в Министерството на здравеопазването и имат готовност да издигнат палатков лагер пред Народното събрание, докато не бъде приет бюджетът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
6
 
! Отговори
Петров преди 1 година
Ако минете през Капитан Андреево на път за Турция ще разберете националната трагедия - 2 тоалетни, хем платени, хем мръсни... за 1000 души на час които минават границата. И ако дойдат германци си казват "Булгарише идиотен = африканише идиотен".
53
0
 
7
 
! Отговори
Жеко преди 1 година
да питат директорите на болниците и клиниките къде са им парите най-напред??Питайте що имате колеги дето взимат по 200000лв годишни заплати??
52
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Брокер Но като легнеш да се лекуваш в болницата и си заобиколен само от специализанти които се страхуват дори да те приближат ще ти стане всичко ясно.
51
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До БрокерСигурно затова персонала масово напуска?
50
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 47 А как в другите страни лекарите получават достойно възнаграждение и уважение?
49
4
 
7
 
! Отговори
Брокер преди 1 година
Преди малко повече от 2 год. когато започнаха да им плащат Ковид добавката, лекарите в Пловдив изкупиха толкова много имоти, че такова нещо досега не бях виждал. Въобще не са бедни, а ненаситни.
48
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато продължават да ни хулят и тормозят директори , здравна каса и пациенти положението само ще се влошава. Нещата отиват към катастрофа. Просто скоро няма да има болници.
47
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен46 стига си хулил медиците. Увеличението на заплатите е необходимо. Но има и други много важни фактори които ще доведат до изтичане на кадри. Болниците започват да се сриват. И от един момент нататък положението ще стане трагично и хората ще започнат масово да напускат.
46
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Увеличение на заплатите спрямо инфлацията единствено ще я влоши.
45
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига с това увеличение на заплатите бе ненаялите се. Искате увеличение на заплатите, но ще се увеличат и данъците и пак няма да имате. Уж ви увеличават заплатите но ви ги взимат с данъци. С това увеличение на пенсии и заплати се увеличава и инфлацията и пак няма да ви стигат.
44
2
 
11
 
! Отговори
Мето преди 1 година
Защо държавата спонсорира частни болници? Безумия! Източване на държавния бюджет! Ако тези болници не могат да излязат на печалба без държавния бюджет значи са излишни и трябва да се закрият. Политиците не искат да се уволняват хора и затова ги държат с мизерни заплати. Социализъм = мизерия за всички.
43
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами простото Киро и ококорената Асенка обещаваха и скок на пенсиите с 20% , ама откъде ще ги вземат и те не знаят. Ако става само с теглене на заеми и аз бих управлявал. Нали тези заеми трябва и да се връщат но от къде пари и как да се връщат се пита в задачата.
42
4
 
16
 
! Отговори
Иван Асен преди 1 година
Ако медиците ни не излязат масово на протести за правото си на достойно заплащане,нищо няма да се промени.Политиците ги лъжат всеки път.Не може доктор да взема по малко от чистачка на летището!Къртовско четене,похабено здраве и нерви и отиваш да лекуваш за мизерни 1500-2000 лв!Да си търсят балами от друга държава.
41
4
 
7
 
! Отговори
Цеца В. преди 1 година
Пеевски до което се е докоснал - всичко е фалирал - Лафка, Мафка, Булгартабак, Булгарташак... Така че той за няколко години може да фалира и България. Очаквайте голяма национална катастрофа и после ВИЕ всички ще плащате за гяволиите на Пеевски, Доган и Борисов.
40
3
 
9
 
! Отговори
Социаглиcт преди 1 година
Политиците казват на народа това което той иска да чуе въпреки че не могат да го изпълнят, иначе никой няма да гласува за тях. И това е следствие от глyпoстта на народа че гласува за неизпълними неща.
39
1
 
8
 
! Отговори
VladTepes преди 1 година
Шотландски собственик на фирма казва на служителите си "Работихте отлично през годината и ви давам чекове за 5000 лири. Ако продължавате така и през следващата година ще ги подпиша.".
38
6
 
3
 
! Отговори
Васко Жабата преди 1 година
Кървавите пари на Кремъл спряха и ГЕРБ, ДПС, БСП, Възраждане взеха да се гърчат. Не могат да си купят достатъчно роми които да гласуват за тях. Русия е империята на злото и основен спонсор на българската политическа система. Така че България е филиал на империята на злото и упадъка.
37
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бялата мафия има един път - трибунал за геноцида срещу човечеството. На никой няма да му се размине!
36
4
 
4
 
! Отговори
Пп преди 1 година
Заложените Мини Работят.
35
8
 
6
 
! Отговори
999 преди 1 година
МАХНЕТЕ ПОТРЕБИТЕЛСКАТА ТАКСА ПРИ ДЖИПИТО. СРАМОТА Е! ДЖИПИТАТА ОТДЕЛНО СИ ПОЛУЧАВАТ ЕЖЕМЕСЕЧНО ПАРИ ОТ ЗДР КАСА ЗА ВСЕКИ ЕДИН ЗАПИСАН ПРИ ТЯХ, НЕЗАВИСИМО ДАЛИ Е ПОЛЗВАЛ МЕДИЦИНСКАТА ИМ УСЛУГА.