Протест на медици: Уж има скок в заплащането, но после пари нямало

Според Митов, държавата лъже, а ситуацията в Спешна помощ е трагична
18 окт 2022 09:51, Петя Славова
80

Медици от цялата страна излизат на национален протест утре пред Министерството на здравеопазването. Денят съвпада с професионалния им празник, а исканията са за по-високи заплати в сектора.

Според Красимир Митов - председател на Националния синдикат "Защита", който е и сред организаторите на протеста, социалният диалог с предишната и тази власт липсва.

"За близо 2 месеца, след като служебният кабинет дойде на власт, сме изпратили поне 10 писма. Едва вчера получихме покана, когато вече беше организиран протестът. Тази история не е от днес - протестите са още от миналата година през август, след които бившият кабинет сипеше обещания и накрая премиерът Петков съобщи, че вдига началната стартова заплата на лекари, санитари, сестри. За съжаление, една част от това не е изпълнено и до ден днешен.", обясни той в ефира на "България сутрин".

Още по темата

По думите му бившите управляващи твърдят, че "парите ще ги има, потвърди го и служебният министър". Когато обаче идва времето за увеличението им, едната от страните вече казва, че парите ги няма.

"След тези 22 млн. лева служебният министър отново излезе и каза "Министерството отпуска близо 10 млн. лева за изравняване". За голямо съжаление обаче и тези 10 млн. лева липсват", подчерта той.

Според Митов управляващите са забравили, че в системата на Спешна помощ има не само лекари, сестри и санитари, но и шофьори, фелдшери, парамедици и администрация.

В ефира на Bulgaria ON AIR председателят на Синдиката поясни, че целта на предстоящия протест е новите депутати да спрат с лъжите и въпросните обявени суми да бъдат отпуснати.

"Ситуацията в Центровете за спешна помощ е повече от трагична. Половината от персонала са пенсионери в доста напреднала възраст. Младите хора напускат страната", констатира той.

В отговор на въпрос какво месечно възнаграждение би удовлетворило служителите в Спешна помощ, Митов каза, че се придържат към обявеното от министъра - 2600 лева за лекар.

"Там въпросът не е единствено за заплатите, имат още 5-6 искания. Те настояват за промяна в категорията - да бъдат изравнени с пожарникари и полицаи. Те настояват за увеличаване на цената на храната, промяна в ставката за нощен труд", добави Митов.

И обобщи, че от 11 часа във вторник им предстои среща в Министерството на здравеопазването и имат готовност да издигнат палатков лагер пред Народното събрание, докато не бъде приет бюджетът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
3
 
5
 
! Отговори
Обективно преди 1 година
ТЕ ВСИЧКИТЕ МУ ИДЕИ НА КИРЧО СА РОЗОВОАМФЕТАМИННИ! БЛУЖДАЩ ФЕНТЪЗИ ПОЛИТИК! ПФУ!
33
0
 
8
 
! Отговори
КуЧо Мамин преди 1 година
Пари за Грипени няма , вие искате за заплати на медиците има.
32
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредния път, в който Кирчо казва че е направил нещо, а реално - няма нищо...
31
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То уж и пенсиите щяха да се увеличават ама няма нищо.
30
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
През Ковид краха пари като за последно, сега няма повече и ореваха света.
29
2
 
5
 
! Отговори
До спас преди 1 година
тази мафиотска клоака наречена България е такава защото е населена с такива като теб!!!
28
3
 
9
 
! Отговори
завет преди 1 година
Две години мълчание за детската болница, системата ни убива грижата за медиците важното е да мразиме Герб и България.
27
1
 
18
 
! Отговори
Илиан Ст. преди 1 година
Ако приемем че на година давате 500 лв за здравни осигуровки, значи за последните 20 години сте платили 10 000 лв и срещу това не сте получили абсолютно нищо. Ако се разболеете ще ви накарат да извадите още 10 000 лв и да доплащате за този който клати гората.
26
13
 
11
 
! Отговори
Пинокио преди 1 година
няма доктор който да взима под 5 к на месец да не се правят източват здравната каса и отделно клиентите им плащат
25
4
 
9
 
! Отговори
Спас преди 1 година
Пеевски направи няколко милиона като съсипа собственост за милиарди. Чуждите инвеститори казват: няма да инвестираме в тази мафиотска клоака наречена България. И затова сме най-бедни в Европа.
24
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо ние здравно осигурените плащаме потребителски такси при личен лекар, при специалист, плащаме такси при изследване и т.н. докато в другите държави на ЕС е безплатно?????
23
1
 
3
 
! Отговори
Ганчев преди 1 година
Общественото мнение в България се оформя от неграмотни *** които получават руски пари. Тези *** нехаят че съсипват собствената си държава срещу някакви копейки. Пеевски и Доган работят за руските интереси, а не за българските. Начело на държавата са най-големите продажници и предатели.
22
3
 
13
 
! Отговори
Пена преди 1 година
Системата е порочна и ще рухне. Никой не мисли за пациентите, за хората. Мислят само как да направят фалшиви фактури и да източат милиони от Здравната каса. Тази свинщина ще свърши и най-корумпираните ще плачат най-много.
21
11
 
11
 
! Отговори
@@@ преди 1 година
Доктор беден няма, толко по темата.Не може да скриете къде живеете и какво каратеи къде ядете и пиете.
20
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никакво увеличение на тези ненаяли се търтеи. Повече от 2 години получаваха от над 1000 лв. ковид добавка месечно където никъде другаде по света не се плащаше такава, само на българските мързели наречени медици.
19
5
 
6
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 1 година
ДА ВИ Е ЧЕСТИТА ПРОМЯНАТА НА ЖAЛКИЯ ФИГУРАНТ И ШAЙКAТА МУ ГPИ НДЪPИ БЕ!, ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА
18
6
 
15
 
! Отговори
А защо преди 1 година
Не протестирахте когато съдът отмени повишението на заплатите ви при Петков.Като си искате Борисов,сега си мълчете
17
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бюджет на НЗОК шест милиарда лева,плюс още толкова във вид на доплащане,избор на екипи и рушвети или около 12 милиарда лева прибирате годишно близо десет процента от БВП на България отива във вашите джобове,резултатът,страната ни от доста години е начело в света по брой починали на сто хиляди население,и въпреки това имате наглостта да ревете за още пари!
16
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хем не знаят какво правят, хем претенции, българска работа :))) Съмнява ме, че ще си подобрят качеството медиците, щото ако са отишли само за пари в този сектор, надали 200-300 лева ще им оправи живота :)))
15
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
СЛУЖЕБНОТО ОПГ НА РАДЕВ КРАДЕ ЗА ИЗБОРИТЕ