3 г. условно за директора на РЗОК в Ловеч Антонио Маринов

Той е с обвинение за длъжностно престъпление
7 ное 2022 17:03, Петя Славова
9
3 г. условно за директора на РЗОК в Ловеч Антонио Маринов
Снимка: БГНЕС

Състав на Окръжния съд в Ловеч осъди на три години условно с изпитателен срок от 5 години директора на Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) Антонио Маринов за част от обвиненията, по други бе оправдан. В срок от пет години подсъдимият няма право да заема ръководна длъжност в сферата на здравеопазването.

Маринов бе подсъдим за длъжностно престъпление, припомня БТА. Той бе обвинен за това, че е сключил в нарушение на законови изисквания и подзаконови процедури два договора, с които за 2017 г. и 2018 г. е ощетил бюджета на Националната здравноосигурителна каса с над 1 950 000 лева.

Антонио Маринов е осъден по обвинението, че не е изпълнил служебните си задължения да съгласува за законосъобразност с юрисконсулта на РЗОК проектите на двата договора, както и че те не са били предоставени на финансовия контрольор за предварителен контрол.

Такъв контрол не е бил осъществен и чрез постоянна процедура по анкетиране във връзка с разходната част на бюджетни средства. Мотивът за престъплението е да се набави за другиго облага, като от деянието са настъпили значителни вредни последици - имуществени за бюджета, както и неимуществени, изразяващи се в увреждане на нормалното функциониране на НЗОК и в частност на РЗОК-Ловеч и държавния бюджет, уронване авторитета на институцията, подкопаване на доверието на гражданите спрямо държавните институции и спрямо точното изпълнение на задълженията на длъжностните лица, като случаят е особено тежък.

Съдът го оправда по повдигнатите му обвинения, че е сключил двата договора без съответствие с изискванията на Националния рамков договор за 2017 г., според който заявленията за сключване на договор с ново лечебно заведение се подават до 1 май 2017 г.

Съдът обяви подсъдимия за невиновен по обвинението, че не е изпълнил служебните си задължения и е подписал двата договора без иницииране с докладна записка или протокол до директора на РЗОК – Ловеч за необходимостта от тези договори.  

Присъдата може да се обжалва в 15-дневен срок от днес пред Апелативен срок – Велико Търново.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
3
 
! Отговори
егати трагедията преди 1 година
Тоя 5 години няма да бъде службаш!?Маалии,за народа загуба велика!
4
0
 
5
 
! Отговори
лелееее преди 1 година
за два милиона искам и аз условна присъда :) ше устискам някак .
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Верно ли бе?!?Ощетява с 2 милки държавата и нас,за тлъсти комисионни(не ги е подмисал току така договорите)...и го наказвате с УСЛОВНА!!!!АБЕ ЗАКРИВАЙТЕ ГИ ТЕЗИ "МАГИСТРАТИ" БЕ!!!
2
0
 
20
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Евала. 2 милиона щета, 3 години условно?!? Закривай
1
4
 
14
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Ето истината какво представлява ЕС!Крадене от бедните и държавата!И тия после ми говорят против Русия!