Шишков за оградата по границата: Временно съоръжение без решение за строеж

Според него не е довършен втория етап от първоначалния замисъл
13 ное 2022 11:05, Петя Славова
73
Шишков за оградата по границата: Временно съоръжение без решение за строеж
Снимка: БГНЕС

Много критики се отправиха към оградата по границата ни с Турция след смъртта на полицай Петър Бъчваров. Според министъра на регионаното развитие и благоустройство арх. Иван Шишков изобщо не става въпрос за ограда.

"Тази ограда никога не е одобрявана като ограда а като временно препятстващо съоръжение.", коментира той пред БНТ.

По думите му става въпрос за съоръжение, направено без документи за строеж и без издадено решение за стореж от страна на МРРБ или Министерство на отбраната.

За подобен тип съоръжения не се изисква разрешение за строеж, не се издава и разрешение за ползване. Това означава, че съоръжението е изградено така, че да не подлежи на контрол от страна на нито едно министерство, коментира той.

Още по темата

"Има проекти за съоръжението, но те са следени единствено от областните управители, които нямат никакъв административен капацитет за строителство. Нито МРРБ, нито МО не са издали решение за строеж и в един момент обектът е бил буквално прехвърлен на областните управители да се занимават с това съоръжение. Оттук нататък предстои да бъде ясно какво е било заданието, дали е изпълнен добре проектът, защото не е ясно дали е изпълнен. Много пъти съм казвал - каквото си поръчаме, това получаваме. В случая май не сме си поръчали това, а сме си поръчали нещо повече", заяви Шишков.

Той разкритикува бившите управляващи, изградили преградното съоръжение, че не са довършили втория етап от първоначалния замисъл.

"Изграждането на това съоръжение е било неозбежно като необходимост. Въпросът е защо с него не са се занимавали министрите - на вътрешните работи, на отбраната или на регионалното развитие и благоустройството. Ще ви дам пример - с интерконектора, ако се занимаваха областните управители - те много помогнаха, но нямаше да успеят да го въведат в експлоатация. Същото е и с оградата", заяви Шишков.

Той коментира, че не се притеснява от обвинения в безстопанственост.

Валери Симеонов ще сезира прокуратурата за безстопанственост на оградата по границата с Турция

Според Шишков отговорност трябва да се търси от хората, които са направили така съоръжението, че то да не подлежи на контрол от съответните институции.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
1
 
! Отговори
Джо преди 1 година
Да я бута и да строи вечна. Без подръжка да е вечна.
38
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шишков в едно е прав че в България се работи за пред камерите и медиите. После нещата се изоставят, недовършват, не се поддържат. Контрол никакъв. И защо още докато се строи не се контролира и наблюдава ежедневно. После да няма ремонт на ремонта.
37
2
 
5
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
А бе каква бетонова стена из Родопите искате ,бе? Вие изобщо наясно ли сте какъв е там теренът ! Тази ограда е инспектирана и от Дейвид Камерън, и от Меркел, и от Орбан...! Всичките са изразили одобрението си ! Само това охранено Недоразумение рови да му търси "разрешителното"! Ще не се напъне и малко работа да свърши!
36
2
 
5
 
! Отговори
"Точен с парите преди 1 година
Този изобщо ще влезе ли някога в час ! При това "съоръжение", при Борисов мигрантския натиск бе сведен до нула! А сега мигрантите си минават както им дойде,а този се чуди дали имало "разрешение" ,или няма! Смята ,че без никаква свършена работа, и да върви само и да клепи Борисов, и ще се харесва на Радев да го държи ? Всичко виждат що за въздух под налягане е !
35
5
 
4
 
! Отговори
Ламята преди 1 година
Кражбите на Боко Тиквата нямат край!
34
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Усвоили са едни милиони и толкос. Кое не е ясно?
33
4
 
5
 
! Отговори
Истукан преди 1 година
Не мога да разбера защо разрушиха оградата от 90-те години, която беше направена по времето на комунизма от Живков?
32
2
 
5
 
! Отговори
Истукан преди 1 година
Тука трябва Берлинска бетонова или тухлена стена, не просто някаква телена ограда, която може да се отреже с ножица и ножовка. Германци вече отрязаха демонстративно от тази ограда, за да покажат, че нищо не предпазва. Щом те режат оградата и влизат в България и не ги хваща никой, значи и бежанците могат по същия начин.
31
2
 
3
 
! Отговори
Крети преди 1 година
Бойко, Валери вие ли ми сложихте михус или вашите платени наведени слуги?
30
4
 
4
 
! Отговори
Крети преди 1 година
70% от парите за оградата изпълнителя ги върна на Боко и Валери, защото това беше устната договорка. С 30% построи оградата , материали, печалба и заплати на работници . Изпълнителя И.Михайлов умря от Рак , бог да го прости. Фирмата дали съществува още не знам, но последно креташе при зет му. Така Б.Б и В.С станаха още по богати.
29
2
 
4
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Абе защо никой нищо не казва, че преди 20г. имахме истинсо гранично съоръжение, което незнайно(или знайно) по чие разпореждане беше нарязано на скрап защото живеем в свободни времена на интеграция, и добросъседство. Пореден пример!
28
4
 
15
 
! Отговори
Смях преди 1 година
Ми то Валерката я построи с цел непрекъснато да я поправя. Ама тъкмо да направи ремонт на ремонта и герберите паднаха от власт.
27
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е великата Бокова ограда.
26
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този плет от тел си има всичко. След като Борисов е разпоредил, значи има разрешителни, позволителни, актове 15, 16 и за който още там се сетите. ПО времето на Бойко Банкянски Първи ( да се свети името МУ), Той беше всичко. Е, без Началника му де, там горе!
25
5
 
2
 
! Отговори
Избирател преди 1 година
Щом като е без решение за строеж, нека тогава да я съборят бежанците и мигрантите. Когато аз не козирувам на генерал без шапка, просто мога да го шамаросам. Така са си нещата с българските политици и военни. Искат да управляват и да командват, но просто няма кого. Честито на мултака Рашидов. Все пак, да си председател на НС не е като да си *** скулптор.
24
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И като е 200 лв метъра ти защо не я построи тогава за толкова, къде се беше скрил?
23
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ПО ВРЕМЕТО НА БУЦИА защо сега по времето на Киро и Христо Иванов вие не го направихте законно?
22
7
 
12
 
! Отговори
ИНЖЕНЕР преди 1 година
1000 лв на линеен метър струва тази оградка. Същата ограда със същите профили и арматура ,същата режеща тел струва не повече от 200 лв/м и това са цени към днешна дата при почти 100% инфлация в бранша през последните 2 години. По време на строежа на оградата цената е била около 100лв/м .Дори да я оскапиш двойно заради отдалечения терен пак са откраднали 800лв/м
21
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оградата няма нищо общо с инцидента, защо преди нямаше такива "случки", ами защото Рашков прати лековъоръжени необучени полицаи на границата които докараха и корупцията която я няма в такава степен при военните.
20
10
 
16
 
! Отговори
ПО ВРЕМЕТО НА БУЦИ преди 1 година
ВСИЧКО БЕШЕ НЕЗАКОННО. И Е НАПРАВЕНО ПО ТОЗИ НАЧИН ЗА ДА МОЖЕ ДА СЕ КРАДЕ ЯКО. ТОВА Е ОСНОВНАТА ЦЕЛ - КРАЖБАТА. АКО НЕ МОЖЕШЕ ДА СЕ КРАДЕ ОТ ТАЯ ОГРАДА - НЯМАШЕ ДА Я ИМА. ПРИМЕРИ В ТОВА ОТНОШЕНИЕ В ТЕРИТОРИЯТА НИ ИМА ДОСТАТЪЧНО.