Заведенията настояват за 9% ДДС

Очакват да остане и през следващата година
15 ное 2022 12:30, Росен Стойчев
95
Заведенията настояват за 9% ДДС
Снимка: БГНЕС

Ставката за ресторантьори и фитнеси от 9% ДДС трябва да остане. Това бяха най-засегнатите браншове. Едва от пролетта сме ползвали мярката без ограничение. Искаме с удължаването на бюджета и тя да продължи и след 31 декември.

Още по темата
Това заяви пред Нова Нюз председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов

"Имаме 30% спад на оборота в сравнение с 2019 г. Ако ДДС-то се върне на 20%, трябва значително да се вдигнат цените, защото разходите ни са три пъти повече, а токът 2,5 пъти спрямо 2019 г. Може да се вкара удължаването на мярката чрез преходни и заключителни разпоредби", обясни Алибегов.

По думите му минималният осигурителен праг в бранша е 800 лева след намаляването на ставката. "7% от намалената ставка се връща чрез данък печалба", разкри той.

Според икономиста Георги Вулджев намаленото ДДС спокойно може да бъде удължено. "Не повече от 200 млн. ще струва удължението на мярката. Фискалната тежест е нищожна, въпреки че имаме бюджетен дефицит. Може да се предотврати и ръст на безработицата. Пониженото ДДС е нетен плюс за бюджета и поддържа заетостта. Стабилизирането на дефицита трябва да е от страна на разходите", коментира той. И допълни, че очаква да бъде продължено изпълнението на настоящия бюджет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
1
 
! Отговори
Цар Иван Владислав преди 1 година
"7% от намалената ставка се връща чрез данък печалба"-? Вместо да говори глупости тоя, да беше свалил цените! Защото ДДС е косвен данък и се заплаща от крайния потребител-механизма е такъв! Данък печалба-10% е корпоративен данък-пряк данък в/у положителния финансов резултат след преобразуване и нямат нищо общо двата, камо ли да се компенсират взаимно!? Явно ресторантьорчето някой му шушне некадърно! От 20% на 9% им свалиха ДДС- свалиха ли цените поне с 5%?
70
0
 
5
 
! Отговори
Веселен преди 1 година
По морето цацата я продават по 40лв/кг, бирата е 4.50 лв, гадните бланширани картофи са по 4.50лв също.Храни и лекарства да се облагат с 20%, а кръчмите, които плащат минималното на персонала да имат 9% ДДС не е допустимо.БЕЗ КРЪЧМИ МОЖЕМ.Да си болен, да не можеш да работиш и за това да бъдеш НАКАЗАН с 20% ДДС е недопустимо.
69
0
 
14
 
! Отговори
Дедо преди 1 година
Тая мазна косица и с педалsката диадемка пак изпълзе...И на снимка тоя мирише на мазно и нечистоплътно...
68
0
 
16
 
! Отговори
хм преди 1 година
Ричард Алибегов - когато си поръчаш Лоренцо Ламас от Али Експрес...
67
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами и аз настоявам за моя бизнес за 9% ? Що само за вас ? Аз неработя ли, аз не правя ли обороти ? Алооо
66
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това го има само в България. Кръчмарския бизнес се облага с ДДС 9%, а животоспасяващите лекарства с 20%.
65
0
 
22
 
! Отговори
аман преди 1 година
--този мирише и от снимката.
64
0
 
11
 
! Отговори
Alex преди 1 година
Тарзанко.
63
0
 
24
 
! Отговори
бачкатор преди 1 година
То и аз настоявам за 400 лв дневен надник ама........
62
1
 
23
 
! Отговори
Хахахаха преди 1 година
2021 и 2022 всички потриват ръце че такива високи обороти никога не са имали за последните 20 г. Този пак реве. Е то няма такава наглост. А за храни и лекарства , горива и ток и вода не е ли по важно да няма ддс?? Стоки които всеки ползва. И без ресторанти може да минем
61
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"а токът 2,5 пъти спрямо 2019 г." Е нали ви компенсира държавата за тока ,така ,че реално при вас не е 2.9 пъти по-скъп. Но пък моя в къщи е два пъти по-скъп ,но никой не ме компенсира за поскъпването .Така ,че това с тока ,не е причина за нереално високите ви цени .
60
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И защо да го прави - ограничения няма , похвално е че бизнеса иска да запази нивото си на печалба, но не трябва да е за сметка на държавата .Никой не намаля моите данъци. А човека с мазната коса от снимката , в чиито заведения персонал удря клиенти , да намери по устойчив начин на правене на бизнес , не да разчита на държавата.
59
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никви такива. Всичко по заведенията се е вдигнало с 50 %. Независимо от 9 % ДДС. Да си плащат ДДС 20 % и да излизат от сивия сектор. Повечето въобще не издават касова бележка. Не плащат осигуровки и заплати 600 лв.
58
1
 
12
 
! Отговори
Служебното правителс преди 1 година
Върна модела ГЕРБ -ДПС и сега ще удължи 9% ДДС на гербаджийте ресторанти.Сачева така иска,че любовникът и Алибегов да печели.
57
0
 
18
 
! Отговори
фитнесаро преди 1 година
имате спад но по касов апарат . ако издавахте касови бележки щеше да се окаже че не сте изгубили кой знае колко .
56
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държавата ни отдавна се управлява не по закони,а по настояване!
55
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя жмелист нормален ли е?!
54
0
 
14
 
! Отговори
ss преди 1 година
ДА го... за чии искат 9 ДДС... няма корона, няма нищо .. големи батали са ния.
53
0
 
15
 
! Отговори
Пепи преди 1 година
Защо? Аз го плащам и не съм съгласен. От там плащат на учителката на детето.
52
0
 
18
 
! Отговори
Сту преди 1 година
Тоя обикаля из центъра с едно светло синьо бмв Х6 М, понякога е с бяло ауди Q7. Съгласен съм да остане ддс ниско, човекът иска да си вземе и новaта G-класа. Защо пък не...