Три села на протест заради концесия на добив на мрамор

Не са извършени изследвания за възможни вредни въздействия
18 ное 2022 15:29, Петя Славова
11
Три села на протест заради концесия на добив на мрамор
Снимка: кадър, БНТ

Концесия за добив на мрамор в непосредствена близост до къщите на хората от асеновградските села Горнослав, Долнослав и Червен предизвикаха недоволството на местните.

Жителите се готвят за протести, от местната власт няма оценка на околната среда.

 "През 2020 г. Министерството на енергетиката е поискало едно становище от областната администрация във връзка с изработване на проект за решение на Министерския съвет за предоставяне на концесия. Тогава още 2020 г. областната администрация е изразила своите съображения, тъй като са налични защитени територии в непосредствена близост до мястото на концесията и оттам са възможни вредни въздействия и областната администрация е настояла да се извърши ОВОС, но в крайна сметка явно Министерство на енергетиката не се е съобразило с това становище на областната администрация и стигаме до решението на Министерския съвет, с което се предоставя концесията", обясни пред БНТ Ангел Стоев - областен управител на Пловдив.

Местните хора обжалват решението на регионалната екоинспекция. По думите им, вместо да се правят екопътеки, районът ще се обезлюди.

"Не срещнахме никаква подкрепа от местната администрация. Абсурдно е в непосредствена близост до населени места да има изграждане на кариера", обясни Диана Димитрова и допълни, че са загубили делото, но са изключили землището на с. Червен.

"От тук нататък следват протести. Обединихме се от трите населени места и ще се борим против незаконната кариера и абсурдното изграждане тук", допълни тя.

Притеснениета са големи на местните. Макар и да са малки селата, те са съживени, идват семейства с малки деца, тъй като до този момент въздухът е много чист. Според жителите, районът ще се обезлюди, тъй като концесията означава болести за населяващите селата.

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
1
 
! Отговори
Ламята преди 1 година
Киром Кокорчо и Тиквата продължават да грабят, докато се правят че се карат!!!
9
0
 
0
 
! Отговори
инвеститор преди 1 година
Добива на мрамор не е замърсяващо производство. Не е ясно за какво протестират хората. Инвестиция във нещо друго като например във офиси на Айти компания в някое забутано село също не е лоша идея, но за това се иска да има млади , квалифицирани хора в това село.
8
0
 
3
 
! Отговори
ЖороИлиевПрякоОтАда преди 1 година
ОВОСа не струва и хартията на която е написан. Разни мухлясали инженерчета по канцелариите на 800 лв. заплата ще напишат, че може и складиране на ядрено гориво.
7
1
 
0
 
! Отговори
До www преди 1 година
Гъде видя "промишленост", хайде "селското стопанство" в този регион ще загине, но коя е тази промишленост, която ще се развие? Същата ли ще е като тази с износа на сурова дървесина или златоносна руда... Изглежда имаме много разминаващи се представи за "промишленост" - строителството, търговията, услугите ... не са промишленост!
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
когато тая територия се завоюва от някой друг и бай балгар великия връзкарски лаянар няма право да управлява тогава хората може да започнат и да живеятг добре. хората, не великите български лаяна връзкарски
5
1
 
3
 
! Отговори
Умници :) преди 1 година
Коментарите са брилянтни, чак човек да се зачуди, дали не е в спортен сайт. Когато за 35 години концесия, държавата получава 20 хиляди на година, във времена на инфлация и ще бъде глобена, защото кариерата е на територията на натура 2000, може би с повече пари, но за сметка на това народни, е странно, как има граждани, различни от концесионера, които не виждат проблем в това.
4
7
 
4
 
! Отговори
www преди 1 година
Българина работа не иска. Не ще промишленост - екологията, не ще селско стопанство, че много работа, иска само държавата да му дава пари, помощи, пенсии, и да мрънкаме безспир!
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
после ще ми се домъкнат в софия да търсят работа че при тях нямало.
2
0
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Какво се чудите, общинарите и сега екоспециалистите ще напълнят гушите. Кога са се съобразявали с нас за нещо. Взема се решение за нещо горе съвпадащо случайно с вашето мнение и Вие си мислите, че е заради протеста, подписката,,,, наивници
1
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не схващам какъв е проблема - Хем имате работни места , хем е частна фирма ( както искахте , за да сте капиталисти ) , хем работата Ви е до в къщи , хем пък сте недоволни ! Мраморни кариери има и в други държави пък не мрънкат ! На Вас май никой не може да Ви угоди - Ни държава , ни частник ?!