В Северозападна България само с подготвени коли

Позиция на АПИ
13 дек 2022 17:22, Росен Стойчев
4
В Северозападна България само с подготвени коли
Снимка: БГНЕС

Шофьорите, на които утре им предстои пътуване в Северозападна България, да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия. Очаква се понижение на температурите и валежи от дъжд, с което се увеличават предпоставките за поледици.

В планинските райони ще вали сняг и се очаква образуване на нова снежна покривка до 10 см. За 14 декември метеоролозите са определили жълт предупредителен код за опасно време в 6 области - Видин, Монтана, Враца, Перник, София – град и Софийска област.

Агенция "Пътна инфраструктура" апелира водачите да карат с повишено внимание и съобразена скорост, като спазват необходимата дистанция, да не предприемат резки маневри.

Още по темата
Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника.

Областните пътни управления и пътноподдържащите дружества следят метеорологичните прогнози по райони и са в готовност да предприемат необходимите действия за обработка на настилките във високопланинските райони и проходите, където има предпоставки за хлъзгавост и заледявания по усойните места. Целта е превантивните, а след това и снегопочистващите дейности да започват максимално бързо при прогноза за влошаване на времето, за да се осигури проходимостта на пътищата.

Приоритет са автомагистралите, най-натоварените направления по първокласната и второкласната пътна мрежа и проходите, осигуряващи връзките между Северна и Южна България.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари