Обяд със супа, второ и десерт за под 7 лв. – само за чиновници и министри

Какви са храните и цените във ведомствените столове
30 ное 2022 07:00, Елка Василева
114
Обяд със супа, второ и десерт за под 7 лв. – само за чиновници и министри
Снимка: архив, БГНЕС

Супа или салата заедно с основно и десерт в ресторант в идеалния център на София за по-малко от 10 лв.

Такъв ценоразпис звучи невероятно, в нормално столично заведение тристепенният обяд струва поне 30-40 лв. Но за чиновниците и министрите, които обслужват ведомствените столове, хубав обяд от три ястия спокойно може да падне и под 7 лв.

Още по темата
Това показаха отговорите на министерствата на въпроси на “24 часа” каква храна и на какви цени се предлага във ведомствените столове. Повечето от тях се намират именно в центъра на столицата, където са и едни от най-скъпите заведения.

Емблематични от години са евтините депутатски кюфтета, които се предлагат в стола на парламента. По-евтини от парламентарния бюфет обаче са повечето от столовете на министерствата, в които похапват министри и държавни служители.

Ресторантът във финансовото министерство носи името “Финансист”. Намира се на петия етаж в административната сграда на Министерството на финансите на столичната ул. “Г. С. Раковски”. Имотът е даден под наем, а наемателят се грижи за приготвянето и предоставянето на храната. Ресторантът е отворен както за служители, така и за обществено ползване.

В него няма специално меню за различните клиенти, а едно дневно, което е достъпно за всички.

Служителите на финансовото министерство ползват 15% отстъпка. Тя важи и при сватбени тържества и семейни чествания. Като примерно обедно меню в ресторант “Финансист” включва салати за около 3 лв., супи между 3 и 4 лв. и основни ястия между 4,20 - 5,70 лв.

Освен в собствените си ведомства министрите могат да обядват и в служебния стол на Министерския съвет. Той е под шапката на комплекс “Бояна” и се намира в хотел “Люлин” срещу сградата на правителството. В него не се допускат външни лица.

“Изхранването в служебния стол на Министерския съвет има характер на ведомствено осигуряване, което се осъществява от назначен щатен персонал на подчинение на управителя на комплекс “Бояна”.

Персоналът отговаря за приготвянето и издаването на храната, като формата на обслужване е самообслужване.

Прилага се минимална надценка в размер на до 10% над доставните цени. Не е поставена икономическа задача генериране на печалба от този вид дейност”, обясняват от Министерския съвет.

Комплексът работи с над 20 доставчика на хранителни продукти, като идеята е те да се осигурят на “възможно най-ниски доставни цени предвид характера на този вид хранене (силно опростено меню, възможно най-евтино и при условия на самообслужване)”, твърдят от правителството.

Средствата за доставка на хранителни стоки не се отчитат като разход на бюджетни средства.

Правителственият стол работи всеки ден от 11 до 14 ч. и цената на храната в него не се субсидира от бюджета на МС. Служителите заплащат доставните цени плюс “определена надценка”.

От Министерския съвет не уточниха размера на надценката, но в правителствения стол цената на зелената салата е 3,20 лв. за 150 г. Тараторът е 1 лв., а пилешката супа - 1,55 лв. Малко по-скъпа е яхнията от леща - 1,95 лв. за 150 гр.

Най-скъпи са виенският шницел и пилешко бутче печено с масло - те са по 4,30 лв. за 200 г.

Триста грама пък е виненият кебап за 2,30 лв. А десертът шоколадов крем - 1,05 лв. Тоест меню от пилешка супа, шницел и кремче излиза 6,90 лв.

Веднъж седмично в менюто има и скара. Тя пък е по 0,55 лв. за кюфте или кебапче, а пък пилешкото филе - 3 лв.

“Агенцията за дипломатически имоти в страната” (АДИС) ЕООД е натоварена с приготвянето и доставянето на храна за външното ни министерство. Ведомството е едноличен собственик на капитала в дружеството.

“Между министъра на външните работи и управителя на АДИС ЕООД е сключен договор, според който дружеството приготвя и предлага топла и студена кухня срещу заплащане и доставя, и продава пакетирани хранителни стоки, бързи закуски, сандвичи, сладкарски изделия, плодове, топли и студени напитки на служителите и посетителите на МВнР на определените за това места”, обясняват от Външно. Всички тези дейности се извършват изцяло със средства и персонал на АДИС ЕООД. Министерството предоставя хранителения блок в сградата си и наличното в него кунхенско оборудване и инвентар, като не дължи възнаграждения на дружеството за извършване на дейностите в него.

Цените на храната в стола, който е отворен, както за служители, така и за посетители, пък не следва да надвишават с 20% доставната цена на закупените от АДИС стоки и вложените за приготвянето на готовата продукция хранителни продукти. Посоченият процент включва и 4% сервиз за осигуряване на чинии, купи, прибори, покривки и други от и за сметка на дружеството.

“Цената, която заплащат служителите на МВнР за всеки вид храна, предлагана в стола на ведомството, се определя на основата на индивидуална калкулация, изготвена на базата на количествата и конкретните ежедневни покупни цени на вложените продукти и материали”, посочват още от ведомството.

1,40 лв. плащат служителите в МВнР за таратор и 1,70 за супа от пиле и спанак, става ясно от меню за 9 ноември.

По 1 лв. струват пък кюфтетата и кебапчетата. Гарнитурата от пържени картофи обаче е почти двойно по-скъпа - 1,95 лв. за 200 г. Зелева салата със същия грамаж е 1 лв. С една от най-високите цени в менюто пък е кавърма в омлет от пилешко месо - 4,90 лв. В този ден за десерт в МВнР пък се е предлагало кисело мляко. То е било 200 г. на цена от 0,80 лв.

Ведомствата в системата на регионалното министерство нямат служебни заведения за хранене с изключение на самото министерство. То се намира на последния етаж и след търг е отдадено под наем на външна фирма за срок от 5 г. Цените на храните и напитките в обекта не са субсидирани. Евтините постни ястия струват между 5 и 7 лв., ястията с месо са от 8 лв. нагоре. Много служители на министерството не го ползват, а отиват да обядват в някое от многобройните заведения около ведомството.

В пътната агенция, която е под шапката на министерството, пък никога не е имало заведение за хранене – всеки се храни, където намери в близост. Тя се намира на площад “Македония”. Същото важи и за ДНСК, което е на отсрещния ъгъл. В по-отдалечените от центъра ведомства, например толуправлението или строителния институт служителите обикновено си поръчват храна.  

Само бюфет има пък в Министерството на образованието и науката. Той се намира на първия му етаж и още през 2018 г. е даден под наем след проведен търг с тайно наддаване, казват от министерството. Със заповед на министъра от 5 февруари 2018 г. за наемател е определен “Мирикъл 2018” ЕООД. Служителите на МОН не ползват отстъпка от цените на предлаганите храни и напитки в обекта.

Без ведомствени столове пък се оказват много от министерствата - сред тях са на социалната политика, на вътрешните работи, на здравеопазването и др.
 


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
2
 
! Отговори
Справедливия преди 2 месеца
Който най-много да си позволи да живее под наем, защото разполага със средства, трупа имоти. Който най малко може да си позволи да плаща скъп наем, защото няма жилище, плаща наем. С техните заплати 50 лева за обяд са нищо, но вместо социално слаби и пенсионери с минимални пенсии да плащат 7 лв. за обяд, тези с най високи доходи спестяват, сакън да не се охарчат, горкичките, да не вземат да заслабнат...
73
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Мдааа, а пратихте ли СМСче за българската Коледа?
72
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Трябва да се разбере, че това са хора на положение, със статус в обществото, съответно имат и привилегии, защото стоят по-високо от обикновения българин. Друг е въпросът дали си вършат работата. Тук моментът е, че те са си извоювали позицията, която им дава тези привигелии. Станете и вие министри и чиновници, ако можете.
71
1
 
6
 
! Отговори
Гаро преди 3 месеца
Я платих у един Мол за една шепичка полусурова мусака дето беше почти без кайма почти 15лв. и прокълнах депутати,"народни"представители,партии и правителство....
70
1
 
7
 
! Отговори
адвокат Тенев преди 3 месеца
Тия нищонеправещи или по скоро само злини правещи заслужават друга разкладка в трудовите лагери където да ги въдворят за по 20тина години
69
1
 
9
 
! Отговори
Да преди 3 месеца
им приседне дано! БГ пенсионера душа бере!
68
2
 
10
 
! Отговори
Albi преди 3 месеца
Браво бе. Тръскайте новини гнусни после трийте. Да ги хвалим ли тея крадливи тлъстаци?На хората им кипна вече, много маймуни на клона. То не бе сирийци, украинци, пигмеи, депутати, всички държавни плужеци. Скубане до дупка, то не остана. Ако човек изработи 2000 лв.от тях ше види 50.Данъци,надписани сметки, този да храним, онзи да субсидураме. Засрамете се малко.
67
3
 
6
 
! Отговори
Грую преди 3 месеца
А ракийка с шопска салатка по колко лева върви там?
66
0
 
12
 
! Отговори
тулуп преди 3 месеца
а за народа 2 мазни банички(сутрин и обед) от 3лв и литър вода за 1,5 = 7,5
65
10
 
5
 
! Отговори
Брау на репортера преди 3 месеца
Обяд със супа, второ и десерт ---------- Тресе ви още комунизъмааааааа... Искате си го и това е... Ах, тази носталгия по комунистически столове, където храна беше почти без пари...
64
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Трябва да спре това разхищение на нашите пари за едни сульовци, които си бъркат в носовете по цял ден и се кикотят там на скамейките! Разбира се, че ще е евтино в стола, там шеф няма, там разходите не зависят от приходите както е във всеко частно заведение. Вечно на наша издръжка...
63
7
 
9
 
! Отговори
Сега разбрахте ли преди 3 месеца
защо някои толкова много плачат за соца? Защото в столовите за министри и депутати по онова време порция агнешко с гъби беше 50 стотинки, а заедно с бонусите, необявявани пред народа, доходите на повечето от миропомазаните не бяха по-ниски от сегашните.
62
4
 
24
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 3 месеца
Някой плаща разликата от евтините ведомствени столове и пазарната цена на продуктите. Кой ли ?
61
3
 
12
 
! Отговори
Факт преди 3 месеца
" Ресторантът (на МФ) е отворен както за служители, така и за обществено ползване. В него няма специално меню за различните клиенти, а едно дневно, което е достъпно за всички. .... Като примерно обедно меню в ресторант Финансист включва салати за около 3 лв., супи между 3 и 4 лв. и основни ястия между 4,20 - 5,70 лв. " ...Взимаш си първо, второ, трето, салата и една филия хляб и ти излиза около 13-15 лева. Ресторантът е отворен за всички, но странно защо почти няма хора, които да не са от МФ.
60
1
 
20
 
! Отговори
Така е .. преди 3 месеца
До Гладен Ясно е че поне половината от инфлацията е резултат от алчност на производители и търговци. Пазара определя цените , но при нас не е така. Това е много бавен процес и докато мъдрите политици се наумуват, производители и търговци се нагушат яко и безнаказано.
59
1
 
7
 
! Отговори
дали е така... преди 3 месеца
Ами така трябва да е, хората са с малки заплати, решават важни проблеми, движат икономиката на страната, не си губят времето да се карат в НС... да може да си позволят и някакво ядене след като работят по 24 часа и събота и неделя ...
58
2
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 3 месеца
Популистка статия в стил "разделяй и владей". Винаги ведомствените столове са си с цени на база себестойност, а сега даже са и с лека надценка. Представете си с каква надценка са цените в заведенията на мутрите, щом цените във ведомствените столове ги дават като ниски. Отделно, че масовите заплати е тези министерства да под 900 лева.
57
5
 
8
 
! Отговори
готвач преди 3 месеца
то със заплати под 5000 лв. как да ядеш по-скъпо. ами другите разходи...
56
5
 
8
 
! Отговори
ФАКТ преди 3 месеца
Напоследък дали ям навънка или си готвя вкъщи, не виждам разлика голяма в цените...почти 1/1. Такава скъпотия стана , че....
55
4
 
21
 
! Отговори
ЕДин с ЕдНа преди 3 месеца
Еми какво да ВИ пожелая освен да ви приседнее дано ? Цените на хряаните и по магазините и по заведенията станаха адски...вие си хапвайте за без пари, евала...яжте и трупайте мазнинки за старини то ше ви се върне.