Сметки: Ако заплатата не е увеличена с една шеста, реално е намаляла

Ако пазаруваме с карта, харчим повече отколкото при плащане в брой
29 дек 2022 18:00, Петя Славова
68
Сметки: Ако заплатата не е увеличена с една шеста, реално е намаляла
Снимка: БГНЕС

Високата инфлация беляза отминаващата година. Хората посрещат разходите, но дали доходите им се увеличават?

Според доц. Григор Сарийски - икономист от БАН, се налага обществото да живее по-икономично. По думите му, хората трява да преразгледат дневното си меню, да уплатнят прозорците за да плащат по-малко за отопление и да се ползват по-малко готови храни.

Специалистът подчерта пред БНР, че когато пазаруваме с банкова карта, по-лесно харчим парите си, отколкото когато плащаме в брой.

Още по темата

По думите му, дългосрочното планиране е добро, но още по-добре е по-често да сверяваме финансовия си часовник.

"Ако само преди година ви бяха казали, че инфлацията ще изяде една пета от парите ви, нямаше да му повярвате, но това е факт – изтъкна икономистът. - Има периоди, когато прогнозите са по-трудни. Сега например не можем да кажем как ще се развие конфликтът в Украйна, не е ясно кой ще надделее с решенията за таван (ЕС) и под (Кремъл) при цените на руските горива."

Според доц. Сарийски, в сегашната среда е трудно и да се направят инвестиции, с които да "се спасят" спестяванията. В момента например, много е трудно да се намери недвижим имот, който да не е надценен.

Според експерта, ако през последната инфлационна година заплатата ви не е увеличена с една шеста, това означава, че реално е намалена. В такъв случай първото нещо, което трябва да направите, е да се пазарите с работодателя си.

Освен това, ако сте планирали дълготрайни активи или ремонти, не отлагайте. Добре е да се замислите за енергийната ефективност на дома.

В дългосрочен план икономистът препоръча като най-добри вложения инвестициите в образованието на децата, като се помисли кои специалности са перспективни.

„На по-малките деца не им давайте пари всеки ден - тогава те сами започват да си правят сметката“, отбеляза Сарийски.

Той подчерта, че към по-далновидното поведение трябва да се причисли и гласуването по време на избори. Да не гласуваме за политици, които са ни разочаровали или са се провалили при управлението на обществени финансови ресурси.

Факт е, че плащаме повече, че българите обедняват – допълни още икономистът. - Хубавото е, че навлизайки в рецесия, икономиката се очиства. И тепърва ще се откриват възможности за инвестиции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
3
 
! Отговори
до митко преди 1 година
Само да се наядем и да се напием да минат празниците и Януари и тогава, че хората ги мързи.
54
1
 
3
 
! Отговори
123 преди 1 година
До митковземи стани работодател и ти давай минимална заплата на чистачката 1000 лева, че да те видим от къде ще ги вземеш тия пари
53
2
 
19
 
! Отговори
митко преди 1 година
Минимална заплата под 1000лв.е гавра с хората.И това на фона на откраднати милиарди.На пълни чекмеджета,хвърлени на вятъра милиарди за самолети на хартия.За Украйна да не говорим.Срам и позор.След нова година трябва да изметем цялата т.н."политическа класа".Съд и затвор за тази крадлива ***.
52
9
 
5
 
! Отговори
Американ преди 1 година
До истината: претенциозната завистливост и мързелът са характерни за съвременния българин
51
1
 
17
 
! Отговори
Преди година преди 1 година
2 години локдауни и раздаване на помощи с "принтирани пари", наистина, кой би си помислил за инфлация след това.
50
3
 
3
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
До истината Днес сме 30.12.2022 ,а не 09.09.1944.
49
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
".... първото нещо, което трябва да направите, е да се пазарите с работодателя си." ... .А ПЕНСИОНЕРИТЕ С КОГО ДА СЕ ПАЗАРЯТ ?????????????
48
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 12 ...... Моля те не споменавай името на Васил Велев, защото ще почна да повръщам!
47
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
доц. Григор Сарийски вече отдавна сме направили това, което препоръчвате! ( тези, които не са го направили инфлацията не ги плаши). Та, какви са следващите Ви "умни" съвети?
46
1
 
6
 
! Отговори
старата кръчма преди 1 година
Малка опушена със едно кюмбе една лампа опушено със ефтина ракиика събира всички пиянки без жени ! Във 23ч затваря всеки си е взел дозата ! -- е те това няма да фалира ,тези новите като дворци една ракия питие струва колкото една бутилка една пържола струва повече от 1кг пържоли вътре по тениска да се разхождаш ,еми при тази криза като няма ефтини кръчмета, а само скъпи ресторанти да си намерят клиенти на койтро да готви Манчев !
45
2
 
27
 
! Отговори
не сме балами преди 1 година
Живота поскъпна 100 % заплатата трябвало да поскъпне със една шеста ? Айде ходете да пасете ! Сиренето било по 13 лв ми говори един министър аз под 21 лв не мога да намеря пакетирано ! А щом пакетираното и онова не пакетираното са със разлика 10 лв значи едното не е сирене !
44
0
 
11
 
! Отговори
от КАРЛОВО преди 1 година
ЗАВЕДЕНИЯТА ЗАТВАРЯТ ЕДНО СЛЕД ДРУГО > НО КОЛИТЕ НЕ СПИРАТ ДА ВЪРВЯТ
43
0
 
15
 
! Отговори
от КАРЛОВО преди 1 година
СКЪПАРСКО ЗАВЕДЕНИЕ В ЦЕНТЪРА ПОД НАЕМ > най-напред съкратиха 2 бр. сервитьори > сервира лично собственика > ПОСЛЕ СЪКРАТИХА ГОТВАЧИТЕ > готви лично жена му > намалиха малко цените за сметка на качеството > НО РАБОТАТА ВЪРВИ НА ФАЛИТ
42
1
 
32
 
! Отговори
СМЕТКАТА преди 1 година
780 лв. БРУТО - 22,4 % УДРЪЖКИ = 606 лв. ЧИСТО = 300 ЕВРО > ЗАТОВА БЯГА НАРОДА
41
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
по снимката ще разберете колко са ви увеличили заплатите направо сте за МАРС не за шенген
40
19
 
27
 
! Отговори
истината преди 1 година
Истината е ,че програмистите със високи заплати последните години накупиха по два три апартамента. И там дето не живеят дават под наем. И така допълнително изпиват живителните сили на нормалните. За да се оправи България отнемете апартаментите на програмистите в полза на държавата!
39
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
а Боко тиквата със 3.8 милярда долара
38
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
вдигнат ти пенсиите и заплатите с 20%, а ти увеличат водата и парното с по 40% ...Инфлацията при храните е над 50%, защо се правите на луди. Това ви е промяната.Преди година яйцата бяха по 20 стотинки, сега са по 40. Прясното мляко беше 2 лева, сега е 3 лева. За цените по заведенията нямам думи. Бирата станала по 4-5 лева, а беше по 2. Салатите станали по 12 лева, а бяха по 6-7 лева.
37
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази тенденция за инфлация която надминава доходите е поне от няколко години насам и винаги работодателите имат оправдание, то не беше ковид, то не било сега война и прочее. Само този който си смени работата и започне на заплата отговаряща пазара на труда може да надмине инфлацията.
36
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако не им бием един шут глобалистите, ние сме си виновни.