Сгради се срутиха след земетресение от 7,8 по Рихтер в Турция, има поне 17 загинали

Вторичните трусове продължават
Обновена: 6 фев 2023 06:21 | 6 фев 2023 06:15, Нели Христова
93

Рано тази сутрин близо до Газиантеп в Югоизточна Турция бе регистрирано земетресение с магнитуд 7,8 по Рихтер, съобщи Американската служба за геоложки проучвания /USGS/.

Земетресението е станало в 04:17 ч. местно време (0117 GMT) на дълбочина около 17,9 км.

По данни на AFAD, правителствената агенция за управление на бедствията в Турция, земетресението е било с магнитуд 7,4.

USGS съобщава за друг плитък трус с магнитуд 6,7, станал близо до мястото на първия около 15 минути след това.

Южният регион Газиантеп - един от ключовите индустриални и производствени центрове на Турция - граничи със Сирия. Според кореспонденти на АФП трусовете са били усетени в Ливан, Сирия и Кипър.

Местни турски власти казват, че най-малко 17 души са загинали, но броят на жертвите непрекъснато нараства.

На кадри в Анадолската агенция се виждат сериозно пострадали и срутени сгради. Има данни за разрушения в провинциите Кахраманмараш, Малатия, Диарбекир, Адана, съобщи телевизия TRT. Трусът е нанесъл щети и в съседна Сирия.

Турция се намира в една от най-активните земетръсни зони в света.

Дузче е един от регионите, засегнати от земетресение с магнитуд 7,4 през 1999 г. - най-тежкото земетресение в Турция от десетилетия насам.

При това земетресение загинаха повече от 17 000 души, включително около 1000 в Истанбул.

Експертите отдавна предупреждават, че силно земетресение може да опустоши Истанбул, който е разрешил широкомащабно строителство без спазване на нужните мерки за безопасност.

През януари 2020 г. земетресение с магнитуд 6,8 по Рихтер удари Елазиг, при което загинаха повече от 40 души.

А през октомври същата година земетресение с магнитуд 7,0 по Рихтер разлюля Егейско море, убивайки 114 души и ранявайки повече от 1000.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
5
 
! Отговори
Истина преди 1 година
Махнете го това последното, то е от някаква сграда във Флорида от преди повече от година. https://youtube/watch?v=7KNwMSuwQ8w Що за *** по света, които искат да се възползват от хорската трагедия и да спечелят хиляди кликвания?!?!?
51
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ХУБАВО,ЧЕ ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО Е 800-1000 КМ ДАЛЕЧ ОТ НАС И НА МАЛКА 19 КМ ДЪЛБОЧИНА ИНАЧЕ ВМЕСТО ДА ЩРАКАТЕ С КРИВИ ПРЪСТИ ПО КЛАВИАТУРИТЕ ЩЯХТЕ ДА МРЪЗНЕТЕ ПОД РАЗВАЛИНИТЕ ИЛИ ПО УЛИЦИТЕ И ПОЛЕТО !!!
50
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А има тръскане и във Вранча, така че да си стискаме палци...
49
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не дава Господ нещо да тръсне в България. Че както от 30 години всеки бута стени, строи стаи на терасата и прочее без да се съобразява с никакви технически изисквания, би било страшно.
48
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пълнолунието
47
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много мощно земетресение. Усети се чак в централна България. Бяха два силни труса за по няколко секунди в рамките на 10 минути.
46
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До БЕЗПОМОЩНО БЕБЧЕ - БУКВАЛНО ТОВА Е ВИДЕОТО БЕ! Копи-пейстни и гледай първия, втория, третия, петия резултат от преди повече от година! Ама наистина сте абсолютно безпомощни, свръхестествено е! Ваксиниран си, нали?
45
0
 
1
 
! Отговори
БЕЗПОМОЩНО БЕБЧЕ преди 1 година
До Анонимен "За безпомощните бебенца, на които трябва всичко да дадеш наготово Miami Condo Collapse Champlain Condo Towers"ВИЗИРАТЕ "On June 24, 2021, at approximately 1:22a.m. EDT,[a] Champlain Towers South, a 12-story beachfront condominium in the Miami suburb of Surfside, Florida, United States, partially collapsed, causing the death of 98 people.",А ТО НЕ СЪВПАДА С ПОКАЗАНОТО НА ТРЕТОТО ВИДЕО КОЕТО Е НА Ismail Rojbayani!...
44
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За безпомощните бебенца, на които трябва всичко да дадеш наготово Miami Condo Collapse Champlain Condo Towers
43
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кажи Пази Боже и да не се радваме на чуждото нещастие . Тук пак едни ВоZрожденци пишат глупости, а аз ги питам защо полицията в македония само тях задържа .
42
1
 
2
 
! Отговори
МИСИРКО МИСИРКОВ преди 1 година
ШАЦ НА ПАТКОТО КРАТУНАТА СЪС СТО КИЛА ТРОТИЛ !!!
41
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
43, пише го буквално в първия коментар в туитъра бе, плоскоглав... Thats a video of a condominium collapse in Sunny Isles, Florida. И после КОПИ ПЕЙСТ ГУГЛЪ и проверяваш кое как е! Нищо не можете да направите сами, невероятно е!
40
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До "До 37" "Не е рутинно взривяване,а най смъртоносноят инцидент в САЩ" __ ДАЙ ДОСТОВЕРНИЯТ ИЗТОЧНИК ДА ГО ПРОВЕРИМ !...
39
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Понеже мисиркавите не се интересуват, а някои в коментарите спорят, без да знаят - третият клип е сграда във Флорида, която се срути с хората вътре поради лошо изпълнение и влага от басейна в основите и носещите стени. Имаше много жертви. Не е Турция, не е контролирано взривяване.
38
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А КАКЪВ Е БЕТОНА ДНЕС В БЪЛГАРИЯ, СЛЕД КАТО ДЕМОКРАТИЧНО РАЗРУШИХА ЦИМЕНТОВИТЕ ЗАВОДИ, КОИТО ПРОИЗВЕЖДАХА ПОРТЛАНД ЦИМЕНТ МАРКА 500 ??!
37
2
 
3
 
! Отговори
До 37 преди 1 година
Не е рутинно взривяване , а най-смъртоносния инцидент в САЩ !
36
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До admin "Това е видео на срутване на сграда в Съни Айлс, Флорида."НИТО АРХИТЕКТУРАТА, НИТО ФИРМЕНИТЕ НАДПИСИ ОТ ВИДЕТО СЪОТВЕТСТВАТ НА КОЯТО И ДА БИЛО ЧАСТ ОТ Sunny Isles Miami Florida. АХ, ПОЛЮЦИЙКО Я СЕ ИЗБЪРШИ !!!
35
1
 
1
 
! Отговори
Vladimir Ivanov преди 1 година
Спасението от подбни катализми може да се реализира само чрез проекта Съзидателно общество- запознайте се сами и нека спасим нашите животи !
34
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 51 "Третото клипче е сграда в САЩ, която се срути преди години." __ ОТ ВИДЕОТО СЕ ВИЖДА, ЧЕ ТОВА Е КОНТРОЛИРАНО ВЗРИВЯВАНЕ, КОЕТО Е РУТИННА ПРАКТИКА И НАИСТИНА НЯМА НИЩО ОБЩО СЪС ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО !!...
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Третото клипче е сграда в САЩ, която се срути преди години.