Ще издържат ли сградите у нас на силни земетресения?

Проф. Кисляков: Опасно е, хората на своя глава правят преустройства
7 фев 2023 10:28, Анисия Иванова
299
Ще издържат ли сградите у нас на силни земетресения?
Снимка: Bulgaria ON AIR

След мощното земетресение, което удари Турция и Сирия, цели жилищни блокове бяха разрушени. Има ли сгради, които могат да издържат при такъв силен трус?

"Снимките, които видяхме, са ужасни. Цели квартали са сринати. Инженерите не работим със скалата на Рихтер, ползваме други скали. Както и да е проектирана една сграда, винаги може да се случи въздействие, което да надвиши проектното натоварване. Тогава може да се стигне до разрушение", заяви проф. Димитър Кисляков от Националния център по сеизмично инженерство при УАСГ в студиото на "България сутрин".

Пред Bulgaria ON AIR той изтъкна, че строителството е отговорност и е строго регламентирано във всички етапи. "Архитектът предвижда строителна конструкция на сградата. Задачата на инженер-конструктора е да осигури стоенето на сградата. Понякога се налагат промени. Работи се със строги предписания, няма място за своеволия", обясни гостът.

По отношение на качественото изпълнение на разработения проект, също има механизми за контрол. "Нормативната уредба се развива. Тези механизми се актуализират не така интензивно, както го налага действителността. В Япония това осъвременяване е много по-интензивно", каза още проф. Кисляков.

Гостът добави, че грамотното проектиране при строителството на новите сгради може да осигури максимална защита при бедствия.

"Качествени проучвателните работи - трябва да се знае къде е сградата, върху каква основа, също и грамотно проектиране и качествено изпълнение. Панелните сгради са различна система за строителство. През 2021 г. завърши голям проект с бенефициент Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" към МВР, в който беше разработен план за управление на риска при бедствия", каза проф. Кисляков.

По думите му проблемите на панелните сгради са свързани с това, че хората на своя глава правят преустройства, като избиване на носещи стени, греди, т.е. самоволно се намесват и променят конструктивни елементи.

"Това е опасно. Би могло да има сериозни последици. Един от начините за контрол е такива преустройства да бъдат забранени, ако няма становище на инженер-конструктор. Много се говори за санирането на сградния фонд. По смисъла на науката това саниране трябваше да бъде съчетано с конструктивно обследване и евентуално да се изпълни санирането", посочи още проф. Кисляков.

Според него проектирането и изпълнението се изпълнява според наредбите, но проблемен остава старият сграден фонд, който не е проектиран и изпълняван с оглед на антисеизмични изисквания.

"Турция е сеизмичен район, специално този Източно-Анадолски разлом и неговите разклонения са много опасна структура. Това се знае. Проблемите в такива случаи са много. Наличието на Национална школа там води до адекватна реакция. Ние също имахме школа в продължение на десетилетия. Все още може да бъде възстановена. Опитваме се да направим възможно изграждането на лабораторен комплекс за сеизмично инженерство", обяви гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


299
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
246
0
 
15
 
! Отговори
Да са ви честити преди 1 година
Новите жилища на ново строителство във България да видите икономиите водят от мизерия до нещастни случаи.Не пестете пари за качествени материали ако не можете да си го позволите не стройте.Жалко за хората.Бог да ги благослови.
245
3
 
16
 
! Отговори
Новото строителство преди 1 година
Във България след 1994-5 година строени с хоросан и ламаринени пръчки ще се изспраскат след 3-тата скала по Рихтер!!! Икономията в майка на мизерията.
244
0
 
26
 
! Отговори
чичо леля преди 1 година
не може да има оправдания когато в сеизмични райони се вижда как между 4 сгради пада една все едно е пясъчен замък. японците си научиха урока и строят доста здрави сгради и при земетресения 8 бала небостъргачите им се клатят с по 2-5 метра отклонение. В турция се вижда как са строяли за печалба, падат сгради предимно ново строителство, трябва да се търси сметка на строителите и нашите малко да се наплашат, това е престъпление да се строи сграда в сеизмичен район по стандарт като за нормален райо
243
1
 
25
 
! Отговори
Няма да издържат преди 1 година
Няма да издържат вие луди ли сте ! Пестят от материали в новото строителство ! Всичко ще падне!
242
2
 
16
 
! Отговори
КУПУВАЙ НАРОДЕ преди 1 година
КУПУВА НАРОД Е ПО 200 000 ЛВ. АПАРТАМЕНТИ НЕ ОСТАНАХА !!! ДА СПАСИ. ПАРИТЕ ОТ ИНФЛАЦИЯТА !!! КАТО ПАДНЕ СГРАДАТА ПАРИ ЗА ХЛЯБ ДА НЯМАШ !!!
241
1
 
13
 
! Отговори
БАЙ АСАН преди 1 година
АЗ СЪМ БАЙ АСАН ОТ АДАНА И СИ КУПИХ МЕЧТАНИЯТ ДОМ !!! СПАСИХ ПАРИТЕ ОТ ИНФЛАЦИЯТА !!! СЛЕД ЗЕМЕТРЕСЕ НИЕТО ИМАМ СГЛОБЯЕМ КЪЩА !!!
240
1
 
2
 
! Отговори
ХАСАН ОТ АДАНА преди 1 година
КУПИХ СИ МЕЧТАНИЯТ ДОМ !!! СПАСИХ ПАРИТЕ ОТ ИНФЛАЦИЯТА !!! СЛЕД ЗЕМЕТРЕСЕ НИЕТО ВЕЧЕ ИМАМ СГЛОБЯЕМ КЪЩА !!!
239
1
 
4
 
! Отговори
УКРАИНСКИ КУПУВАЧ преди 1 година
КУПИХ СИ МЕЧТАНИЯТ ДОМ !!! СПАСИХ ПАРИТЕ ОТ ИНФЛАЦИЯТА !!! СЕГА СЛЕД БОМБАРДИРОВКАТА ВЕЧЕ Е И СГЛОБЯЕМ !!!
238
1
 
3
 
! Отговори
УКРАИНСКИ КУПУВАЧ преди 1 година
КУПИХ СИ МЕЧТАНИЯТ ДОМ !!! СПАСИ ПАРИТЕ ОТ ИНФЛАЦИЯТА !!! СЕГА ВЕЧЕ СЛЕД БОМБАРДИРОВКАТА Е И СГЛОБЯЕМ !!!
237
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Земетръсът ще даде 239 Ами дай да си стоим в анархията тогава и всеки да си бута стени, строи стени на парапета на терасата, прави едно помещение от цял вход мазета и т.н. Пък после да се молим да не трасне някога и тук. А ако случайно тръсне ще ревем,че ни сполетял много лош късмет.
236
1
 
13
 
! Отговори
Сайба Вексперта преди 1 година
Кви глупости дърдори тоя ве, в много части на света със сеизмична активност НАТО Сао Паоло се строят небостъргачи, които да издържат до 8 - 9 степен, как за тяхните сгради може да се каже със сигурност каква е устойчивостта а за нашите да се шикалкави от разни псевдо експерти шамани и измамници с фалшиви дипломи. Пфууу.
235
2
 
2
 
! Отговори
ТУРСКИ КУПУВАЧ преди 1 година
КУПИХ СИ МЕЧТАНИЯТ ДОМ !!! СПАСИ ПАРИТЕ ОТ ИНФЛАЦИЯТА !!! СЕГА ВЕЧЕ Е И РАЗГЛОБЯЕМ !!!
234
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен242 А защо при пернишкото земетресение не изпопадаха сградите бе разбирач?
233
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КАКТО СЕ ГЪТНАХА ЦИМЕНТОВИТЕ ЗАВОДИ В БЪЛГАРИЯ ТЪЙ ЩЕ СЕ ГЪТНАТ И СГРАДИТЕ !!!
232
1
 
4
 
! Отговори
БРОКЕРЪТ ЕКСПЕРТ преди 1 година
В ТУРЦИЯ СИ СПАСИХА ПАРИТЕ ОТ ИНФЛАЦИЯТА !!! КУПУВАХА АПАРТАМЕНТИ, СЕГА СИ ГИ СЪБИРАТ ТУХЛА ПО ТУХЛА !!!
231
1
 
2
 
! Отговори
БРОКЕР ЕКСПЕРТ преди 1 година
В ТУРЦИЯ СИ СПАСИХА ПАРИТЕ ОТ ИНФЛАЦИЯТА !!! КУПУВАХА АПАРТАМЕНТИ СЕГА ДА СИ ГИ СЪБИРАТ ТУХЛА ПО ТУХЛА !!!!
230
2
 
9
 
! Отговори
АД НА ЗЕМЯТА преди 1 година
СГРАДИТЕ НЯМА ДА ИЗДЪРЖАТ !!! ЩЕ ПАДАТ МАСОВО ЦЕЛИ КООПЕРАЦИИ КАТО В ТУРЦИЯ !!! ОСОБЕНО НОВОТО СТРОИТЕЛСТВО ВСИЧКОТО ЩЕ СЕ СРИНЕ !!!
229
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До баба мараИ какво като е съборил комина в кухнята? Комините, особено при панелките не са часто от носещата конструкция на сградата.
228
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България никога не се е проектирала сграда, която да издържа над 5 по Рихтер. Максимум да речем, че ще издържат 5.5. Всичко над това и почват да се рушат. Щетите ще зависят от това колко продължително е земетресението. До 5 по Рихтер щетите са козметични, но не и конструкционни. Може някоя тръба да се спука. Над 5 по рихтер започват конструкционни. Ако искате къща дето да издъжи земетресение 7 по рихтер и нагоре мислете в посока дърво и леки конструкции. Цената на масивните конструкции е тази.
227
1
 
6
 
! Отговори
брокерка преди 1 година
Купувайте апартаменти, спасете парите си от инфлацията... Турция тази година беше рекордьор по ръст на цените и брой продажби, там имат още по-голяма инфлация...