Ще издържат ли сградите у нас на силни земетресения?

Проф. Кисляков: Опасно е, хората на своя глава правят преустройства
7 фев 2023 10:28, Анисия Иванова
299
Ще издържат ли сградите у нас на силни земетресения?
Снимка: Bulgaria ON AIR

След мощното земетресение, което удари Турция и Сирия, цели жилищни блокове бяха разрушени. Има ли сгради, които могат да издържат при такъв силен трус?

"Снимките, които видяхме, са ужасни. Цели квартали са сринати. Инженерите не работим със скалата на Рихтер, ползваме други скали. Както и да е проектирана една сграда, винаги може да се случи въздействие, което да надвиши проектното натоварване. Тогава може да се стигне до разрушение", заяви проф. Димитър Кисляков от Националния център по сеизмично инженерство при УАСГ в студиото на "България сутрин".

Пред Bulgaria ON AIR той изтъкна, че строителството е отговорност и е строго регламентирано във всички етапи. "Архитектът предвижда строителна конструкция на сградата. Задачата на инженер-конструктора е да осигури стоенето на сградата. Понякога се налагат промени. Работи се със строги предписания, няма място за своеволия", обясни гостът.

По отношение на качественото изпълнение на разработения проект, също има механизми за контрол. "Нормативната уредба се развива. Тези механизми се актуализират не така интензивно, както го налага действителността. В Япония това осъвременяване е много по-интензивно", каза още проф. Кисляков.

Гостът добави, че грамотното проектиране при строителството на новите сгради може да осигури максимална защита при бедствия.

"Качествени проучвателните работи - трябва да се знае къде е сградата, върху каква основа, също и грамотно проектиране и качествено изпълнение. Панелните сгради са различна система за строителство. През 2021 г. завърши голям проект с бенефициент Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" към МВР, в който беше разработен план за управление на риска при бедствия", каза проф. Кисляков.

По думите му проблемите на панелните сгради са свързани с това, че хората на своя глава правят преустройства, като избиване на носещи стени, греди, т.е. самоволно се намесват и променят конструктивни елементи.

"Това е опасно. Би могло да има сериозни последици. Един от начините за контрол е такива преустройства да бъдат забранени, ако няма становище на инженер-конструктор. Много се говори за санирането на сградния фонд. По смисъла на науката това саниране трябваше да бъде съчетано с конструктивно обследване и евентуално да се изпълни санирането", посочи още проф. Кисляков.

Според него проектирането и изпълнението се изпълнява според наредбите, но проблемен остава старият сграден фонд, който не е проектиран и изпълняван с оглед на антисеизмични изисквания.

"Турция е сеизмичен район, специално този Източно-Анадолски разлом и неговите разклонения са много опасна структура. Това се знае. Проблемите в такива случаи са много. Наличието на Национална школа там води до адекватна реакция. Ние също имахме школа в продължение на десетилетия. Все още може да бъде възстановена. Опитваме се да направим възможно изграждането на лабораторен комплекс за сеизмично инженерство", обяви гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


299
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
206
0
 
11
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Като сте толкова сигурни застраховайте панелките за 1000 евро квадрата пти някой засттаховател.Силно се съмнявам,че някой засттаховател ще се навие.На драго сърце ще Ви вземат парите ако няма да плащат обезщетения.Не се надявайте,че 70 г.блок с хиляди подобрения ще издържи 7 по Рихтер.Гледайте да не сте в него,когато настъпи такова събитие.
205
0
 
9
 
! Отговори
В. преди 1 година
Най силното земетресение в България е Чирпанското.
204
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако тръгна да ви говоря за какво безхаберие става въпрос в строителството за последните 20 години, ще ви се изправи косата. Надзиравал съм десетки сгради и съм броил армировката желязо по желязо. Правил съм огромни проблеми буквално с риск за живота си, като знаем кои са строители и инвеститори. Дори и да е бил приличен резултата, докато съм бил на място, никой не може да гарантира какво е ставало после. А такива като мен са малцинство.
203
15
 
3
 
! Отговори
В УКРАЙНА - НЕ преди 1 година
РУСИЯ И ПУТИН СА ПО - ГОЛЯМО БЕДСТВИЕ И ОТ ЗЕМЕТРЪСА.... . ДОМИНОТО СЕ РАЗКЛАТИ ОТ БОМБИТЕ НА ПУТИН
202
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"В България всеки си прекроява жилището както иска, защото знае, че няма никакъв контрол по този въпрос." - Да, защото си е неговото жилище."--------------- При положение, че 90% от хората в градовете живеят в кооперации, ако нещо стане, пада цялата сграда. Цялата сграда твоя ли е? Май не е. И не е правилно твоето плиткоумие да застрашава друг, освен теб.
201
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"чакай да трусне по силно и ще разберем ,не може на 8 етажна сграда на втория етаж да бутнеш цяла стена ....един ден ще си платим тарикатлъците"------------Не е съвсем така, зависи от стената. Повечето стени в новото строителство са чисто преградни, т.е. нямат отношение към здравината на сградата. Но това все пак трябва да се установи от специалист, а не от бай Иван от втория етаж.
200
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тихо , тихо , че да не спрат да теглят кредити и да плащат по 2000 евро на квадрат .Спрете да пишете , ще събутите стадото ....
199
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"От нашия блок в течение на годините съм видял да се изхвърлят три контейнера със строителни материали."-------По принцип ако някога има повреди в сградата, и се докаже че е от нерегламентирани тъппотии от собствениците, те ще бъдат подведени под отговорност, поне на теория.
198
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Архитектът предвижда строителна конструкция на сградата." ------------------ Толкова е професор този. Архитектът нищо не предвижда, понеже хал хабер си няма от конструкции. Все едно гримьорът да предвижда лицево-челюстна хирургия.
197
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стени рядко се бутат и то след съответното разрешение. Усвояването на балкона не намалява здравината на сградата - страничните колони и горната греда си остават, а се маха част от неносещата конструкция под прозореца. Проблемът е новото строителство след 1989 година с престъпно ниското си качество.
196
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В София старите блокове ще останат при силно земетресение, но в провинцията ще бъде леш.
195
2
 
21
 
! Отговори
Black Metal преди 1 година
Бразилците по строежите в София като ги гледам как "работят", сигурно дават гаранция за 12 по Рихтер... Молете се, да не се случи у нас такова земетресение, защото тогава от София, ще останат само кирпичените коптори в Коньовица, строени в края на 19 век.
194
5
 
14
 
! Отговори
Дарвин преди 1 година
Да кажем, че в общия случай строителният инжинер си е свършил работата (школата в БГ е срванително добра). От там обаче става страшно - инвеститорът спестява от количество и качество заради пари, а след него майсторът и той краде материал за къщата на село и накрая за самия обект остава 60% здравина от предвидената по проект. Резулатът ще страшен при 6ца по Рихтер.
193
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като се има в предвид безумните преустройства които всеки си прави - бутат се стени, усвояват се балкони и тем подобни екстри на панелния гений да стскаме палци тука да не става земетресение, защото тогава света ще види на какво се вика жертви на собствената глупoст.
192
2
 
17
 
! Отговори
Беновска пипа преди 1 година
В България институциите спят, държавата я няма. Когато се случи нещо, тогава се сещат я проверки да напарвят, я да свършат нещо. След три дни си минават в стария ритъм - корупция, шуробаджанащина, немърливост и по документи всичко е идеално.... и така до следващия път
191
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Колко са по-високи ще паднат първи. По-ниските ще издържат повече. Затова София ще се срути на 90 %.
190
0
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
няма да издържат ако строителството е като в турция една сграда пада други нев земетръсната зона построили 15 етажни блокове корупция без краи
189
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При такова земетресение България ще е тотал - стари, нови сгради няма значение. Пенсиите си мислят, че когато панелникте ги строяли по бай Тошово време някви индийци и селяни с 2 клас образование ще издържат 7.2 по Рихтер. Промити комунисти пенсии, и старото строителство е леш, и новото.
188
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зависи дали са пестили желязото. И какво е качеството на бетона. Колкото повече арматура толкова по здраво. Навремето тухлените сгради ги правеха без колони. Само тухли и плочи. Много зле. Повечето къщи строени през социализма са такива. Чак 1985-90г. почнаха да правят колони с арматура. Но доста пестеливо. Колоните на двуетажна къща трябва да са поне 30х30см и вътре да има поне 4 пръта ф20 навързани през 10см. Не всички го правят така. И сега съм виждал скъпи модерни къщи със слаба арматура.
187
3
 
3
 
! Отговори
bg politics преди 1 година
Нямало нищо възмутително в бг политиката, дори и в Рим щели да се примирят рано или късно с идеята да се предаде сифилис на американци, възникнала в гениалната глава на Фандъкова и нейният 3-2 *** шеф ББ, е това е много повече от глупаво, но исторически опасно, но либийките се постарали да го прикрият дори в СЗО, нали са българистанки с диагноза, която поне Плевнелиев и лекарите ?му да разпознаят като "коронарен вирус", който според тях е "пандемичен", тоест е относим до републиканците WW