Докога родното производство ще бъде неглижирано?

Субсидиите в някои сектори са недостатъчни
Обновена: 28 фев 2023 13:58 | 28 фев 2023 13:54, Анисия Иванова
14

Какво показват анализите и как се променят цените на пазара в първите месеци на новата година?

"Търговските вериги мълчат за това как даден продукт нараства с 50-80%. Нормално е както производителите казват, така да кажат и те", заяви председателят на Федерацията на независимите синдикати и хранително-вкусовата промишленост към КНСБ доц. Славчо Петров в ефира на "България сутрин".

Според Иван Кабуров от Асоциацията на производителите на оранжерийна продукция темата за цените на краставиците трябва да се отправи към Министерството на земеделието.

"Моята оранжерия трябваше да бъде засадена преди месец и половина, но в момента тя е празна. Ще я засадим днес и утре, а реколтата, която ще излезе, ще бъде през май месец", коментира Кабуров .

Той добави, че от миналата седмица вече има български краставици, а от тази седмица ще се види и разликата в цената. "Тази седмица краставиците, които излизат от оранжериите, са около 4 лв.", обясни събеседникът на Bulgaria ON AIR.

Цената е все още за вносна краставица, която е с недоказан произход, внесена от други страни, посочи Кабуров.

"Това е плод на търговски дейности на вносителите, които манипулират търговията в България. Родно производство ще има в България, но то ще бъде сезонно, когато се подобрят климатичните условия. От министерството ни обещаха помощи, а няма действия. Три пъти при мен са увеличени разходите за отопление, за електроенергия. Това е основно перо за отопляване на оранжерията", стана ясно от думите му.

Доц. Петров подкрепи твърдението на Кабуров за недостатъчното субсидии за оранжерийното производство и животновъдството. "В хранителната индустрия нещата не стоят така. По веригата на доставка производителите на земеделски продукти изнемогват. Ние, потребителите, негодуваме. В същото време веригите мълчат", коментира още председателят на Федерацията на независимите синдикати и хранително-вкусовата промишленост.

Според него има възможност да се поставят параметри на търговската надценка. "Опасявам се, че след изборите нещата ще се отмият и забравят. Ако новият парламент не се заеме с някакви законодателни промени - да се регулират взаимоотношенията между доставчиците и големите вериги, нещата ще си останат така", на мнение е доц. Петров.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още малко и ще поискате да живеете като бели хора. Я си мълчете и купувайте стоките на белите хора. Те трябва стандарт да поддържат. А вие искате дотации? Още малко и комунизъм ще поискате! Казаха ви още 90-та -- дотациите са комунистическо зло! Невидимата ръка на пазара ще отрегулира всичко! Говориха ли ви го? Говориха! Съгласихте ли се? Съгласихте се! Що ревете сега?
11
0
 
3
 
! Отговори
Сосидж преди 1 година
Когато покажат качество?
10
2
 
9
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
Докато сме част или по точно третата скорост на "Американо - Германската колониална империя". За какво мислите ни анексираха? Да се разхождаме сред природата им? Никой не прави нещо, без конкретна цел и дългосрочен план за лична изгода.
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
РОДНОТО ПРОИЗВОДСТВО Е ВСЯЧЕСКИ ТОЛЕРИРАНО, НО РОДНИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ ИЗПОЛЗВАТ ПАРИТЕ ЗА ЗАКУПУВАНЕ НА СКЪПИ ГЕРМАНСКИ АВТОМОБИЛИ И ЛУКСОЗНИ ИМОТИ.
8
2
 
11
 
! Отговори
Отговор: преди 1 година
Докато го унищожите напълно,следвайки свещените евроатлантически ценности,спуснати от Урсулю!
7
2
 
5
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Всеки производител иска субсидии от Държавата.Да не би плановата социалистическа икономика да се е върнала без да съм разбрал?
6
3
 
4
 
! Отговори
радомир преди 1 година
Да се увеличат дотациите за фирмите у нас, да има повече дотации, за да може да се стимулира производството и да се развива икономиката. Навремето при плановата икономика много се плюеше че започнаха тук-там да дават дотации, но ето че дотациите са нещо необходимо и при пазарната икономика.
5
1
 
8
 
! Отговори
До кога преди 1 година
родното производство ще бъде неглижирано- докато има хайдути и предатели във властта.
4
1
 
7
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 1 година
Докато имаме една сюрия партии,неглижирано ще е не само родното производство....
3
0
 
6
 
! Отговори
ако преди 1 година
Ако си оправят цените, а не спекулират, ще имат и клиенти. Ако трябва да избирам между БГ краставици за 7лв кг и вносни за 3-4 лева, кои мислите, че ще избера??
2
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
видяхме родните търгаши - 8 лв олио, 8 лв краставици, 40 лв кашкавал
1
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това им беше цел на ЕС да ни сложат квоти на всичко,за да им внасяме техни продукти.