За европейски заплати трябва да работим като в Европа

Това обяви Васил Велев
23 мар 2023 15:34, Росен Стойчев
151
За европейски заплати трябва да работим като в Европа
Снимка: БГНЕС

Реалността се разминава със статистиката. Това е мнението на Георги К. Първанов, член УС Българската конфедерация по заетостта, изразено в ефира на Нова Нюз.

„Извадката, която НСИ ползват за ръста на заплатите за четвъртото тримесечие на 2022 г., показва, че има не много голямо повишение в IT-сектора - 15%. Реалността е много висок ръст на заплатите, рекордно ниска безработица и доходи, които са стъпка под нивото на инфлацията", каза Георги К. Първанов.

Според Васил Велев, председател на АИКБ, заплатите изпреварват инфлацията с няколко процентни пункта. „Българската индустрия се представи много добре миналата година.

Още по темата
За да имаме заплати като в Европа, трябва да работим като в Европа”, каза той и показа графика, според която ръстът на заплатите в индустрията у нас е най-голям.

По думите на Първанов през миналата година много работодатели са ползвали допълнителни придобивки – ваучери за храна, за фитнес, покриване на транспортни разходи, раздаване на бонуси и комисионни, допълнително пенсионно осигуряване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
0
 
0
 
! Отговори
Писна ми преди 9 месеца
Писна ми от този наглец! Едно и също повтаря от години.
105
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние работим много повече и по добре от западноевропейските граждани
104
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този номер отдавна не минава, просто не искате да плащате.
103
0
 
5
 
! Отговори
Шарлатанин преди 1 година
Ами внеси си германци, англичани, испанци, скандинавци и т.н., плащай им седем-десет и повече пъти (в зависимост от квалификацията и образованието) и ще дръпнеш напред, комсомолец нас*ран!!! Мързеливите и непроизводителни българи, които се евакуираха в Европа, получават пет пъти повече и кой знае защо тамошните работодатели са доволни от тях.
102
3
 
2
 
! Отговори
007 преди 1 година
Докато се кумандва от комунистите европейски заплати през крив макорон
101
0
 
3
 
! Отговори
Работник преди 1 година
То не е толкова важен ръста а базата или не разбирате или така ви изнася
100
0
 
9
 
! Отговори
Мъррр преди 1 година
Г-н Велев знае ли че в много от "работните" европейски страни работната седмица е 35 часа? Аз съм за, са работим като европейците
99
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Велев,червен крадецо,според Евростат БВП на България е 60% от средното ниво за ЕС докато средна заплата е само 33% от средното ниво за Европа,за МРЗ там няма да говорим,тя е над 100% по ниска от средната такава за Европа!
98
0
 
13
 
! Отговори
123 преди 1 година
На работника в България уж му работата калпава, а работодателят му милионер, че и милиардери от световна величина станаха, все за сметка на работника.
97
1
 
18
 
! Отговори
Общ работник преди 1 година
Велев, отново яко наглееш!! В Европа, разпределение труд/капитал - 30%70%. В България, разпределение труд/капитал - 9%/91%. Като започнете да заделяте от печалбата си достатъчно, ще ви работят хората както в Европа.
96
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вникакъв случай не приемам ,че Гюнтер е по-добър в работата от мен това са лъжи.
95
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе досега не съм чул за доктори и инжинери които бягат масово от Германия или Франция, но е ежедневие в Раша от бягащи доктори и инжинери. Ахахахахахахахахахахахахахаха.
94
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този човек е нагъл. какво значи това? Кой работодател плаща като в Европа че да иска да му се работи като в Европа? Пак тръснаха проблема на гърба на хората че не искали да работят. Не е вярно искат обаче при положение че им се плаща адекватно на икономическата ситуация и съобразно техния ценз и умения. Да не говорим че не ги осигуряват на действителни заплати и те губят стаж за пенсия. Малко на експлоатация мирише. А ко шъ каиш бе пръдльо?
93
0
 
34
 
! Отговори
До МНС преди 1 година
Ако обичаш,недей отъждествява въпросният индивид с"господин"още по малко пък с"бизнесмен"това човече е просто един назначен"капиталист"лице пряко отговорни за дереджето на което се намира България!
92
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вярно трябва да се спре краденето от работодателите
91
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами всъщност българския бачкаторработи повече от средния европейски бачкатор, но там нямат такава администрация, която да намалява толкова много осредненото КПД. Реформи трябват иначе тия които работят, съвсем ще изчезнат.
90
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ах ти шушумиго червена,вместо да гниеш по затворите като едно от лицата които разграбихте и разсипахте България,прогонихте милиони българи от страната,ти си тръгнал да го раздаваш ментор,докато позволяваме на елементи като тоя да дават тон на обществото и държавата България бял ден няма да види!
89
0
 
11
 
! Отговори
jewish преди 1 година
Този господин отгоре е объркан необразован фен на Станишев, който никога не е учил никаква политика, история, нито историческа социология, защото при принц с име Луи и дворец, построен на такъв в страната ...?
88
0
 
0
 
! Отговори
jewish преди 1 година
само да обърна внимание, че за "европейски заплати" с дворец построен на принц Уилям в Сафия "трябва да работите като във Франция при Луи 16", тъй като Уилям има второ име Луи, звучи обидноИ "историците" на партиите, като Игнатов, Станишев, дори и Гоце понякога, да се разкарат тъй като цялото политическо е пълно с некултурни, обидни и неисторични изказвания, сори
87
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз искам да го качи някой Български тираджий и да го разведе по логистични центрове и заводи. Да види как се работи. Работят шерпите... Румънци, Сърби, Турци, Българи, руснаци, и др. Но не и префърцунените евродженджери.