Нямаме производство, влязохме твърде рано в ЕС

Това обяви експерт по производство
24 мар 2023 08:29, Росен Стойчев
154

"Под половин процент от българските зеленчуци бяха на пазара в началото на месец март, сега може би са около 2%. Много сме далеч от желаните 50%, което в близките 50 години няма да се случи. Главната причина да нямаме производство на зеленчуци и плодове е ненавременното влизане на България в ЕС.
Още по темата
Ние не бяхме подготвени за влизането. 16-17 години след като сме членове на ЕС, ако ни направят стрес-тест, също не сме готови за влизане в ЕС. Трябва да се погледнат поземлените отношения в България, те не са такива, каквито са в страните от ЕС", каза организационният секретар на Асоциация "Български пипер" - Георги Василев за Bulgaria ON AIR.

"Ние сме на светлинни години от нашите колеги в ЕС. Има много неща, които ни пречат да бъдем такива. Не може на нашия колега в Испания прадядо му да е произвеждал зеленчуци, а ние да произвеждаме от 10 години и да го настигнем. В България по-малко от 10% от хората, които обработват земя, са собственици на тази земя. Това ви подсказва, че земята е много по-висока, отколкото в други държави. Ние плащаме и рента", поясни организационният секретар на "Български пипер".

Василев поясни, че на запад стоките минават през т.нар. "борси": "В България няма борса за абсолютно нищо, така че ние и сега не отговаряме на изискванията на ЕС. А нашето производство се стимулира много повече, особено на зеленчуците и плодовете."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
3
 
12
 
! Отговори
До 89 г преди 1 година
Съветският съюз се разпадна 1989 година. И да е имало пазари, което изобщо не е било така, го няма от 34 години. 34 години е изключително много време, не е 1 или 2 години. 34 години е достатъчно един човек да се роди, образова, започне работа или бизнес, създаде свое собствено семейство и да достигне върха в кариерата си или бизнеса, както и да стане мултимилиардер. Преди 34 години компанията Тесла не е съществувала. Какво е спирало зеленчукопроизводителите 34 години?
52
3
 
13
 
! Отговори
пишман преди 1 година
"експерти" с лопата да ги ринеш :)))
51
6
 
11
 
! Отговори
До 89 г... преди 1 година
...БГ имаше един пазар, този на съветския съюз. Пресни зеленчуци и консерви само за там.Вероятно от селата хората са правили дребен бизнес по пазарите, но то е било за допълнителен доход. Същото важи за пчелния мед и плодовете. Пчеларите скоро се оплакваха, сега е редът на черешите. Никой по света не знае за продукцията ни. А западните производители си имат пазари отдавна и организирано изкупуване, този господин го спомена за испанския прадядо. Ние сме граждани, но всичко си гледаме на ранчото.
50
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пмните ли как едни хора станаха милионери от субсидии за животни , не точно животни , само ушни марки
49
0
 
16
 
! Отговори
До 66 преди 1 година
Нищо не бъркам. 2 милиона избягаха в годините 1990 - 2004. Има достатъчно статистика. Тогава дори хората бяха толкова отчаяни, че бяха съгласни нелегално да стоят в европейските държави или Северна Америка и никога да не се връщат в България, само и само да се измъкнат от тази мизерия в България.
48
6
 
9
 
! Отговори
До65 преди 1 година
Бъркаш,Голямата емиграция дойде точно след влизането ни в ЕС!
47
3
 
25
 
! Отговори
? преди 1 година
Ако не бяхме влезнали в ЕС и малкото млади хора през 2007 година, щяха отдавна да са емигрирали. На който му е рано и друг му е крив, значи не става за нищо. Нали сме имали страшно селско стопанство, на този дядо му не е ли гледал зеленчуци? И ако не бяхме влезнали в ЕС това по какъв начин щеше да промени производството на зеленчуци? И на кой щеше да ги изнася и продава? Мъка им е, че няма кой да им работи за жълти стотинки, а те да станат милионери.
46
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За положението в което се намираме сме виновни само и единствено ние българите и само ние!
45
0
 
18
 
! Отговори
дядо 5-ко преди 1 година
До Анти-ЕСесесовец Аз съм от пловдивските села,и като видях как с булдозери зариват каналите за да оправяли нивите,и ми стана ясно,че тая държава няма да я бъде!За съжаление годините ми са много,и просто няма как!Жив и здрав,и лек ден!:))
44
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При лошия комунизъм нямаше един ъгъл земя да не се полива БЕЗПЛАТНО така ли беше?Сега нека такива като Соломон Паси Плевнелиев Костов да ви оправят земеделието.Гади ми се само като им споменавам имената
43
12
 
5
 
! Отговори
долу ЕС преди 1 година
не рано, а без да ни питат! нито за ес нито за нато. Първият е 1922 да се съдят виновниците за националните трагедии. сега при демокрацията няма референдуми. отделно, нужно ли ни е производството на храни, за да сме богати? пример хонконг тайван или други градове държави като нас, софия и останалото от държавата.... без субсидии не става
42
1
 
13
 
! Отговори
Анти-ЕСесесовец преди 1 година
До АнонименИмаше капково напояване, не само в оранжериите. Поне аз, оттогава, все съм на къра и мога да го кажа, но разбира се, не беше навсякъде, но го имаше, иначе, имаше много добре разработена система за напояване на нивите на къра, свързана с язовирите, която и досега си седи и се пълни с пръст и ***. На къра вече нема почти никой. Поколенията родени по времето на демокрацията не са видели работа на къра;))) под палещото слънце, не са усетили сладостта на това, да си жаден;)))
41
12
 
16
 
! Отговори
МСА преди 1 година
Платихме цената, за да можем да ходим на екскурзийки
40
7
 
21
 
! Отговори
Анти-ЕСесесовец преди 1 година
То, не само, че прасетата ги хранехме с домати и краставици, ами и с типов леб, оти яденето на типов леб, навремето не бе много престижно. Требе да си нящу болен или твърде беден, което тогава, немаше как да стане, за да едеш типов леб. Та се купуваше за прасетата;))) Тва време, нема се върне. Сега да мой да оцелеем в тази епоха, ще е истинско чудо...
39
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко милиарди евро субсидии изсипа България за земеделието откакто сме страна членка на ЕС,колко от тях отидоха при малкият стопанин който е гръбнакът на производството,ами цифрите клонят към нула,огромните пари отидоха при шепа мастити зърнари с комунистически потекло?
38
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До34 Оранжериите масово бяха с капково!Там по друг начин не можеш добре да поливаш!
37
11
 
17
 
! Отговори
Лили Барута преди 1 година
Както и да го мажат,както и да го въртят,факт е че след 1990год. всичко,ама всичко стана от лошо,по лошо - та дори и нашето Черноморие направиха бойно поле чужди нежелани навлеци....
36
12
 
4
 
! Отговори
Кой Ви е виновен?! преди 1 година
До проблем с героизма -- 2 пъти руснаците ни даваха свобода и 1 път ни окупираха. При `трима българи, чета с предател`, не е чудно защо българина вечно чака освободител...
35
6
 
14
 
! Отговори
Вие може и да сте преди 1 година
Влезли в ЕУ, но аз не съм. Нито съм в Шенген, нито мога да отида до юса да пия един чай и да се прибера. Нито ни смятат за хора по света. Мислят ни за ефтините черноработници . Гастарбайтери. В еу къде има път с дупки, неосветена улица ...заплата под 1000 евро?!? Не соцял, заплата. Аз не съм в еу. Само Софиянци ..може да са и то синовете им които са в Брюксел. Другите не знам.
34
3
 
17
 
! Отговори
ХХХ преди 1 година
Преди влизането ни в ЕС помня как баба ми хранеше кокошките с домати , а магарето с краставици и моркови ! Сега *** си купи краставици на 8 лв и домати на 5-6 лв ! Разбирасе не български понеже трябва да развиваме другите държави .....и с месото така се получава ...с всичко така ще стане !