Близо 25% от българите са под линията на бедност, всеки пети не си позволява месо

42% не са в състояние да поемат неочаквани финансови разходи
26 апр 2023 14:36, Стела Стоянова
216
Близо 25% от българите са под линията на бедност, всеки пети не си позволява месо
Снимка БГНЕС

Близо една четвърт от българите са живели под линията на бедност през 2022 година. Миналата година тя бешe 525.92 лв. средномесечно на лице от домакинство. При този размер под прага на бедност са били близо 1,57 млн. българи.
Това означава, че бедни са 23% от хората у нас, показват данни на Националния статистически институт.

През 2022 г. делът на бедните сред заетите лица между 18 и 64 години остава непроменен спрямо предната година - 10%. При работещите на непълно работно време рискът за изпадане в бедност е приблизително три пъти по-висок от този при работещите на пълно работно време. Рискът от бедност сред работещите жени е с 3.2 процентни пункта по-нисък от този при мъжете.

Образователното равнище оказва силно влияние върху риска от бедност независимо от етническата принадлежност - с нарастване на образователното ниво той намалява.

42% от българите са посочили, че не са в състояние да поемат неочаквани финансови разходи. 20%, или всеки пети, не могат да си позволят консумация на месо и риба всеки втори ден.

40% трудно биха подновили мебелировката у дома, а 26% споделят, че не могат да си позволят подмяна на износени дрехи с нови.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
167
0
 
1
 
! Отговори
Европеец преди 11 месеца
Аз пък не мога да си позволя да съм веган, защото с месото е по-евтино от ядене на зеленчуци и плодове.
166
1
 
0
 
! Отговори
ПЕНСИОНЕР преди 11 месеца
ИСКАХТЕ ПРОМЯНА - НА ВИ ПРОМЯНА! ПРИ БОЙКО ВСИЧКИ БЯХМЕ ПОЧНИ РАВНИ КАТО ПЕНСИОНЕРИ С 300 ЛВ. И 1500 - 5:1, КАТО , А СЕГА 470 И 3400ЛВ. СА 8:1 БЛАГОДАРЕНИЕ НА КИРО И АСЕН.
165
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Много повече хора са от тези, освен това над 50% нямат достъп до качествено образование и здравеопазване, не всеки може да отдели за частни уроци и да брои 6 хиляди ако си счупи крака.
164
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Искахте капитализъм, на ви капитализъм. Това даже нищо не е, пригответе се за истинското обедняване, когато последните блага отпреди 89-та започнат да имат нужда от поддръжка
163
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Много Ви е елементарна и неточна комунистическата пропаганда. В белите държави задават и други въпроси: Имате ли собствено жилище и колко квадрата е?? Имате ли кола? Имате ли работа и ходите ли постоянно! Пушите ли? Пиете ли? Имате ли близки които работят в чужбина?? Направете го и бедните Ви ще спаднат наполовина.
162
1
 
1
 
! Отговори
хахаха преди 11 месеца
размяхте ме така,както отдавна не ми се беше случвало,да преяждаш всеки ден с луканка не е ли ядене на месо,освен това преди няколко дни се хвалеха българите точно тук как охолно живеят,че с една надница могат да си купят нова кола,пък днес бедни били,а уточнете се,едното от двете не е вярно и предполагам че е второто,защото вярвам на очите като гледам в какъв разкош тънат,може официалните им доходи да не са много високи(за да не се плащат данъци),но истинските доходи стигнаха космически нива
161
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Все още мога да си позволя да си купя месо, но не консумиран често. Особен о пилешко категорично Не. Ако намеря някой от някъде да ми продаде една кокошки, пуйка домашно гледана купувам и замразява за детето да има. В месото масово има хормони, антибиотици, оцветители и други. Наблягам на ядки, зеленчуци, повече сезонни плодове и варива. Вече свикнах и не ми пречи това, че рядко купува.
160
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ами във Великобритания са 75% под линията за бедност.За комунизъм ли говориме, нали това беше целта на Капитализма?
159
3
 
7
 
! Отговори
. преди 11 месеца
Единствения човек,който познавам с доход под 525 лв. е 90 годишната ми тъща,но ние не сме я изоставили. За съжаление, най-възрастните и безпомощни пенсионери са най-ощетени. И ако съжалявам някого това са те и някои болни или недъгави хора, ощетени от природата. Но здрави и прави римляни,които само чакат на държавата, наркомани, пияндета или просто мързеливци не са за жалене. През последните 30 г. повечето хора се замогнаха и са несравнимо по добре от мизерния живот през соца
158
1
 
6
 
! Отговори
ГОЛЕМА ЧАСТ преди 11 месеца
ОТ ТЕЗИ "БЕДНИ" НЕ СЛИЗАТ ОТ КОЛИТЕ СИ > ЕЛАТЕ В КАРЛОВО ДА СЕ УБЕДИТЕ
157
1
 
3
 
! Отговори
Руската окупация преди 11 месеца
До Стоян Тя надмина т.н. турско робство! Нека да е американска окупация!!!!
156
1
 
3
 
! Отговори
с нам и БОГ преди 11 месеца
Бог да пази България от комунисти!
155
0
 
5
 
! Отговори
Лански преди 11 месеца
А бе за месо може да няма , ама пък за 18тия рожден ден на детето кола трябва да има !!!
154
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А за цените на кашкавала ще ви светна. Пробвайте малките фермерски магазини. Доста по евтини са от kaufland и lidl специално за млечните продукти.
153
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Не знам *** като мина по центъра на Варна кафетата са винаги пълни и места няма. Аз на такива бедняци не вярвам.
152
3
 
5
 
! Отговори
Стабилни преди 11 месеца
А всеки трети ходи на море в Гърция .
151
2
 
11
 
! Отговори
Гост преди 11 месеца
Как да станат нещата? Скубете яко работещите с всякакви данъци, осигуровки и глупости. Жените до пенсия плащат майчино осигуряване- ЗАЩО? Защото като отидеш пред социала и виждаш за кого работиш? Не работиш за себе си, не работиш за децата си, а работиш за ония, които цял живот са по майчинство!!! За ония, които лежкундрят и социала/ работещите/ само ги хратути! А на теб като ти се случи, че останеш без работа за няколко месеца те режат с голямата ноцижа!!!
150
3
 
3
 
! Отговори
Hoqsan преди 11 месеца
До От германияУжасен термин "обикновения човек" .. какво е това "обикновен човек".. да не се окаже, че това са мързеливите л_е_н_т_я_и, системно безработни и само оплакващи се, кибичещи пред кварталните магазинчета? Не казвам, че е лесно, но в момента всеки работещ може да крета някак, не е началото на 90-те - да няма храна, да няма дрехи... за всеки социален слой има по нещо.
149
2
 
2
 
! Отговори
защо преди 11 месеца
не хваните тия крадци на горива,хем в жп-то на работа ходят хем пенсия взимат.тая държава ,,железна,, да беше пак щеше да се ,,счупи,,-това на какво прилича,всеки намерил ,,начин,, да краде-хайде стига вече
148
0
 
5
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
До Курис Пичерядис: Ти не си излизал от Бг, нали?