Близо 25% от българите са под линията на бедност, всеки пети не си позволява месо

42% не са в състояние да поемат неочаквани финансови разходи
26 апр 2023 14:36, Стела Стоянова
216
Близо 25% от българите са под линията на бедност, всеки пети не си позволява месо
Снимка БГНЕС

Близо една четвърт от българите са живели под линията на бедност през 2022 година. Миналата година тя бешe 525.92 лв. средномесечно на лице от домакинство. При този размер под прага на бедност са били близо 1,57 млн. българи.
Това означава, че бедни са 23% от хората у нас, показват данни на Националния статистически институт.

През 2022 г. делът на бедните сред заетите лица между 18 и 64 години остава непроменен спрямо предната година - 10%. При работещите на непълно работно време рискът за изпадане в бедност е приблизително три пъти по-висок от този при работещите на пълно работно време. Рискът от бедност сред работещите жени е с 3.2 процентни пункта по-нисък от този при мъжете.

Образователното равнище оказва силно влияние върху риска от бедност независимо от етническата принадлежност - с нарастване на образователното ниво той намалява.

42% от българите са посочили, че не са в състояние да поемат неочаквани финансови разходи. 20%, или всеки пети, не могат да си позволят консумация на месо и риба всеки втори ден.

40% трудно биха подновили мебелировката у дома, а 26% споделят, че не могат да си позволят подмяна на износени дрехи с нови.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
а за украинците има,в хотел Берлин Зл.Пясъци са от 1г.на пълен пансион безплатно ,здр.обслужване,предимство за всякакъв курс от бюрото по труда,карта за градски транспорт.телефон от Виваком префер.договор,детски градини с предимснво ,пари от фондациите-дрехи,хавлий,постел.бельо.430лв.помощ от соц.грижи.кой българин има това.
126
1
 
6
 
! Отговори
Стария хъш преди 1 година
Демек агнешко с спанак без месо....
125
6
 
22
 
! Отговори
паси предателят преди 1 година
Това,че народът е в това положение не е важно ние трябва да се въоръжаваме като вместо с някой лев да увеличим пенсиите ние ги харчим за нови Американски самолети !-- и ще воюваме срещу Русия или Китай ?- когато приехме хиляди Украинци настанихме ги в хотели кой плаща тяхната сметката ?- пак ние. Каквото наредят Американците това изпълняваме и то без възражения. Защото нашите лицемерни долни предатели заради лични си интереси направиха всичко възможно да се настанят Американците по точно
124
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички непривлекателни строителни дейности са поети от роми.Същите се пишат безработни,за да получават "социал",а иначе ви съдират кожите за най-малката услуга,която ще ви направят,при това некачествено.Няма фактури,няма данъци.Но иначе били бедни.
123
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи всеки втори ден не можели да си позволят месо и риба!Я гледай ти!Аз не съм беден и пак не ям всеки втори ден месо и риба.Яжте зеленчуци,бе!,те са по-полезни от месото.А истината е,че повечето лъжат.
122
1
 
9
 
! Отговори
Фуко преди 1 година
Защо Минестерството на Социалните Грижи не поеме оцеляването на тези които са под ,,линията на бедност"? В Цял Свят това е основно задължение на това Министерство.До сега в България това Министерство подпомагаше единствено ,,малцинството".Затварят си очите нарочно,защото много добре знаят,че точно тези ,,бедни" от малцинствената група са ,,професионални бедни".Те получават помощи и от западните държави като Германия,Франция,Швеция,Испания и др.За тях ,,беден" е професия,не социална прослойка.
121
0
 
9
 
! Отговори
Тези, преди 1 година
от статистиката са много зле...."......всеки пети не си позволява месо....", не е вярно. По-скоро е вярно, че плодовете, зеленчуците и рибата, са прекалено скъпи....и се пазаруват в малки количества. Месото е на по-ниска цена от рибата...Преди да се пишат такива статии, списващите да се разходят по пазари и хранителните магазини и да отразят вярно реалността.
120
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
след управлението на комунисти и тикви не сме мръднали много много напред, просто приближените станаха по-богати
119
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да ядат по-малко и да икономисват, ако искат да са богати. А ако няма хляб, да минат на пасти...
118
6
 
20
 
! Отговори
Пижо преди 1 година
Но пък украинските екскурзианти ще продължават да получават помощи...
117
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
90% имат робско мислене затова нищо не може да ме учуди в тая държава
116
4
 
0
 
! Отговори
Циркаджия! Благодар, преди 1 година
До Анонимен
115
3
 
9
 
! Отговори
хрт преди 1 година
Че то месото е най-евтино!
114
6
 
6
 
! Отговори
Месото преди 1 година
и без това е вредно и като се разлага се отделят токсини. Хич не го мислете и си хапвайте ядки и плодове без да ви пука.
113
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Промяната дали е дошла или ще я обявим официално когато станем 70% работещи бедни?
112
7
 
7
 
! Отговори
Еврогейец преди 1 година
Беден и неук народ лесно се управлява, който се чества беден,да отива.да се дупчи за Ковид.
111
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
80% процента българи са жив зян мошенници
110
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
живея в русия имам си всичко махнах се от тази бг която си върбува гражданите като укронацистите там поне открито ги убиват
109
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
вашата статистика лъже това число показва само ромите бг не сте ги включили в списака а пак бг турци изобщо не се говори за тях
108
3
 
16
 
! Отговори
Уточнение преди 1 година
Ако 20% не могат да си купят месо, тогава 60% не могат да си купят ситене и 80% не могат да си купят кашкавал. Месото е по-евтино от млякпото.