Близо 25% от българите са под линията на бедност, всеки пети не си позволява месо

42% не са в състояние да поемат неочаквани финансови разходи
26 апр 2023 14:36, Стела Стоянова
216
Близо 25% от българите са под линията на бедност, всеки пети не си позволява месо
Снимка БГНЕС

Близо една четвърт от българите са живели под линията на бедност през 2022 година. Миналата година тя бешe 525.92 лв. средномесечно на лице от домакинство. При този размер под прага на бедност са били близо 1,57 млн. българи.
Това означава, че бедни са 23% от хората у нас, показват данни на Националния статистически институт.

През 2022 г. делът на бедните сред заетите лица между 18 и 64 години остава непроменен спрямо предната година - 10%. При работещите на непълно работно време рискът за изпадане в бедност е приблизително три пъти по-висок от този при работещите на пълно работно време. Рискът от бедност сред работещите жени е с 3.2 процентни пункта по-нисък от този при мъжете.

Образователното равнище оказва силно влияние върху риска от бедност независимо от етническата принадлежност - с нарастване на образователното ниво той намалява.

42% от българите са посочили, че не са в състояние да поемат неочаквани финансови разходи. 20%, или всеки пети, не могат да си позволят консумация на месо и риба всеки втори ден.

40% трудно биха подновили мебелировката у дома, а 26% споделят, че не могат да си позволят подмяна на износени дрехи с нови.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
2
 
4
 
! Отговори
Вервайте преди 1 година
Документално беден, даже инвалид.
86
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква бедност бе? Нали всички щяха да стават богати? Не помните ли вече какво обещавахте?
85
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Главният прокурор Иван Гешев в Киев, обсъжда разследванията за "военни престъпления" на руската армия в Украйна Главният прокурор Иван Гешев и Петко Петков, следовател от Националната следствена служба и председател на камарата на следователите в България, са на официални посещения в Молдова и Украйна, съобщиха от държавното обвинение.Всичко тука е ток и жица.Взех да си мисля,че Украйна им е по-мила от България на всички.
84
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Подавам близалка с вкус и аромат на месо на гладуващи дами. За връзка ме търсете в тиндър.
83
2
 
3
 
! Отговори
ПЕНКО преди 1 година
ВНУКЪТ МИ НЕ МОЖЕ ДА СИ ПОЗВОЛИ МЕСО И РИБА ---ЗАЩОТО Е "ПРОКЛЕТ " -ВЕГАН !!!!!!! ИМАМЕ ГРАДСКИ СЪБОР - А НЕ МОГА ДА ИЗЯМ КЕБАПЧЕ С НЕГО !!! НА КУКЕРСКИЯ ПРАЗДНИК ОТНОВО / А ВЕЧЕ Е ШЕСТИ КЛАС / ---МЪКА -МЪКА !!!!
82
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как е европейци,Урсулата пак даде1,5 милиарда на Украйна ,които не са в ЕС,а вие постите ли,постите?!
81
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
- След Рейгън всеки президент, който идва на власт, се кълне, че ще намали този публичен дълг, но публичният дълг не само не намалява, а расте с неимоверни темпове. Ясно е, че от години се водят дискусии колко може да нарасне и каква сума ще бъде критична. Дискусиите за дефолта продължават от десетилетия.Всъщност във въпроса дали фалитът ще бъде ключов, не самият публичен дълг, а имиджът на САЩ като една от водещите страни, доларът като универсална международна валута и военният фактор - способността на Съединените щати да действат като гарант за своите съюзници, да защитават своите активи,
80
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Болшинството са нашите родителите .
79
4
 
9
 
! Отговори
ЦЕНЗУРА преди 1 година
В България НЕ се пише по Темата - БРИКС и ЕС - предполагам знаете какво означава БРИКС . Днес има среща на Държавите от тази Организация в ЮАР . БРИКС надмина дори Държавите от Г 7 по БВП и Покупателна Способност на Хората . Преди един Месец 32 Държави са подали заявления за Членство в БРИКС . Живеем пак зад Желязна Завеса .За Критиците - опитайте да си намерите работа или да отидете на почивка в БРИКС - не сме добре дошли .
78
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според мен държавата трябва да се казва "Клошария". Знамето може да си остане.
77
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тепърва ще го усетите дебелия, пихте бира по площадите сега е време да си платите сметките.
76
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако си работещ беден (няма такива в София) - У софето сите милионери... :) Там не роват по буклуджийските кофи... хахахаха
75
3
 
5
 
! Отговори
ПРОКОПИ ПРОМЕНЛИВ преди 1 година
ТОВА Е СЛЕД ЮМРУКА? ЗА 2 ГОДИНИ НИ НАПРАВИХА ПРОМЯНА, АМА НАРОДА СИ Я ИСКАШЕ? 60% НЕ ГЛАСУВАТ, ЗНАЧИ СА ДОБРЕ ИЛИ НЕ СА ИМ ДАЛИ ПО 50 - 100 ЛВ. ЗА ГЛАС? 5 ПЪТИ НА ИЗБОРИ, ТОВА СИ Е ЧИСТА ЗАГУБА ЗА ЕЛЕКТОРАТА И ЧИСТА ПЕЧАЛБА ЗА ОЛИГАРСИТЕ СЪС СОБСТВЕНИ ПАРТИИ.
74
5
 
4
 
! Отговори
Public enemies преди 1 година
Не е задължително да консумираш месо за да си силен и здрав, може да си супер с е к с и и без него :)
73
3
 
3
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
българите не ядем месо не защото нямаме пари а защото не сме сигурни в св месоот испания на колко години е подозренията ни са че западът си чисти резервите ипраща старото в българия пък после защо има толкова болни от рак на дебелоточерво
72
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако си работещ беден (няма такива в София) --- В софето сите са милионери, имам в предвид работещите там... Направо изби рибата тояа другаре жълтопаветниче ...
71
0
 
1
 
! Отговори
До 74 преди 1 година
благодаря за корекцията! Случва се и на нас да сгрешим !
70
3
 
10
 
! Отговори
Урсулата преди 1 година
"20%, или всеки пети, не могат да си позволят консумация на месо" Браво! Отличници! А ние в Европата се чудим как да накараме хората да спрат да ядат месо, за да намалят въглеродния отпечатък и да ядат скакалци.
69
7
 
2
 
! Отговори
До67 преди 1 година
Докато долърт е основна резервна валута в света,САЩ не са заплашени от фалит!
68
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скъпи гербер 65 "еВтин" се пише с "в". Вие уядените държавни служители сте роби на бюрокрацията и сте толково неграмотни и прости, че ако ви изхвърлят на трудовия пазар, ще подсмърчате като боливийски деца, които чакат да ги осиновят!