Близо 25% от българите са под линията на бедност, всеки пети не си позволява месо

42% не са в състояние да поемат неочаквани финансови разходи
26 апр 2023 14:36, Стела Стоянова
216
Близо 25% от българите са под линията на бедност, всеки пети не си позволява месо
Снимка БГНЕС

Близо една четвърт от българите са живели под линията на бедност през 2022 година. Миналата година тя бешe 525.92 лв. средномесечно на лице от домакинство. При този размер под прага на бедност са били близо 1,57 млн. българи.
Това означава, че бедни са 23% от хората у нас, показват данни на Националния статистически институт.

През 2022 г. делът на бедните сред заетите лица между 18 и 64 години остава непроменен спрямо предната година - 10%. При работещите на непълно работно време рискът за изпадане в бедност е приблизително три пъти по-висок от този при работещите на пълно работно време. Рискът от бедност сред работещите жени е с 3.2 процентни пункта по-нисък от този при мъжете.

Образователното равнище оказва силно влияние върху риска от бедност независимо от етническата принадлежност - с нарастване на образователното ниво той намалява.

42% от българите са посочили, че не са в състояние да поемат неочаквани финансови разходи. 20%, или всеки пети, не могат да си позволят консумация на месо и риба всеки втори ден.

40% трудно биха подновили мебелировката у дома, а 26% споделят, че не могат да си позволят подмяна на износени дрехи с нови.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
1
 
3
 
! Отговори
Курис Пичерядис преди 1 година
Българите ли са виновни,че са се родили в една от най красивите по природа и богата на история държави....
146
7
 
9
 
! Отговори
Стоян преди 1 година
До FUCKEU Руската окупация за 45 г унищожи България, стига с тази Америка
145
0
 
12
 
! Отговори
Мъка българска преди 1 година
Майстори , адвокати ,фризьори и т.н. работат на черно и не обявяват никакви доходи . Да не се жалват .
144
2
 
6
 
! Отговори
Стоян преди 1 година
До ГладенСърди се на комунистите !
143
3
 
6
 
! Отговори
Pro100kiro преди 1 година
Месото е вредно !
142
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Глупости.
141
9
 
18
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Цяла България е под прага на бедност ! Я погледнете кои ви управляват : Про100 Киро , Кокорчо, Пинокио, как ***, Тулупа, Рашков и Демерджиев-пишман адвокат и пишман юрист , Някакъв Гюров-аграрник отвсякъде, Гнома - червен комунист , с камбанки на ушите, Лена Хиенова - обременено от прекомерен секс девойче...... !!!! Огледайте се, българи ! И после пак гласувайте за тях !
140
1
 
15
 
! Отговори
Гладен преди 1 година
Този, който може да си позволи не само месо, всякакви хранителни глезотии и качествена храна преценява , че 20 % от българите не могат да си позволят да си купят месо и не ядат месо !!! Сития казва какво не ядял бедния и гладния !!! Що за наглост , а ??? "Недей да казваш на гладния къде да се.ре , дай му да яде !"
139
8
 
15
 
! Отговори
Minuva42 преди 1 година
Просто укриването на доходи е в колосални размери.
138
10
 
12
 
! Отговори
Minuva42 преди 1 година
Това просто не е вярно. Продължават всички да се правят на луди. Едни плащат под масата, другите увеличават минималната работна заплата, после първите риват, че им е малка пенсията. Това не е държава! Всеки (вкл. държавните чиновници) умират от кеф да прецакват държавата, само че се прецакваме сами себе си! Закривай!
137
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това какво говори за държавата и за "Народните Представители" ? Че са некадърни ? Че трябва да си подадат оставките и да дадът шанс на някой , който ще успее да подобри живота на хората ли? Или да си вдигнат заплатите ?
136
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не си позволявал месо, егати статистиката. То месото 8 лв сиренето 20 кашкавала 30. Що за глупави въпроси задават на хората, ако реално не си позволява месо някий то би трябвало да яде хляб и вода само те са по-евтини.
135
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
затова ли Ганяяяяя пазарува кат не видял в родината- майка Тюркие. И ВСЯКА ГОДИНА ПО 2 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ХОДЯТ ТАМ, ЗАЩОТО ГАНЯЯЯЯ Е БЕДЕН
134
4
 
18
 
! Отговори
От германия преди 1 година
Ако си мислят хората в българия че тук 100% от хората могат да купуват всеки ден риба и месо Да си купуват дрехи и да посрещат неочаквано нужди по всяко време....Жестоко се лъжат Живота за обикновения човек стана труден финансово навсякъде по света.
133
6
 
16
 
! Отговори
Напомняне преди 1 година
Какво да им пука, нали тиквуна пак го избраха. Няма такъв случай в световната история, толкова пъти свален и после пак избиран. То много отдавна Маркс го е казал:-Една власт се взима и дава с кръв! Погледнете бившите соц страни, и си въдете изводи. Само тук нямаше въоръжена съпротива срещу комунистите, а те избиха хиляди!
132
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В гето, каквото е България, не може да има много хора над линията на бедността.
131
4
 
24
 
! Отговори
Лили Барута преди 1 година
25% под прага на бедноста в селскостопанска "държава" плюс неустановен брой бездомни в БГ. Да благодарим първо на членовете на кръглата маса в началото на 90та год. после на новите ни господари - обирджии и най накрая на либерал демократичните партии и анти български сдружения и формации....Май този път робството ни ще трае повече от 500год.
130
4
 
17
 
! Отговори
БубоУчка КЮЧЕК преди 1 година
"Нема се коркате!" (както казвше В. Въргала). От Брюксел обещават, че за всички ще има брашно от червеи и бръмбарЕ! Който не може да си позволи да си купува месо, да ходи да събира гъби, охлюви, джанки, лапад и коприва.
129
4
 
16
 
! Отговори
Р преди 1 година
Нагнетява се напрежението между нас обикновенните българи и украинците особенно на черноморието Гледаме гладни отвън през прозорците на ресторантите как украинците си хапват и пийват блажено. .защо не дойдете на черноморието правете репортажи всеки ден
128
3
 
4
 
! Отговори
БгПолитик преди 1 година
и ще воюваме срещу Русия или Китай ?- И с двете, и двете... Само като пратим гемията в Тайванския пролив и Китай се е предал... След това свършваме и Русия с баняджийския взод... Само като наште горди войни и русанците ще умрат от смех.... Това е, решиме проблемите и с Китай и с Русия... Немое да се плаушувате я....