Пети ден масов мор на пчели във Врачанско

Пчелари: Пръска се с нерегламентирани пестициди
9 май 2023 15:43, Анисия Иванова
38

Масова смърт на пчели във Врачанско. Проблемът продължава вече пети ден, сигнализират пчелари от селата Нивянин и Буковец. Причината, според тях, е, че местните земеделци пръскат селскостопанските култури с нерегламентирани пестициди.

"Обиколихме всички пчелини и навсякъде беше едно и също положението, пчелите лазеха по земята, агонизираха, умираха с изплезени хоботчета, признак на натравяне. Това е положението, пет дни мор", каза кметът на село Нивянин - Николай Христов.

"Причината е пръскането с нерегламентирани пестициди по земеделските култури, но ефектът е видим по пчелите. След като премине през облака, който е пръскан, внася го в кошера, ако успее да стигне до него или масово измират, както виждате в момента", коментира пчеларят Илия Илиев.

"Всяка година все по-силни препарати, все по-неконтролирано пръскане", твърди Добромира Гецковска.

Регистрираните пчелини са публикувани на сайта на Държавен фонд "Земеделие" и при предстоящо пръскане на селскостопанските култури, земеделците са длъжни да уведомят пчеларите. До този момент обаче такова предупреждение няма в двете населени места.

Пчеларите настояват за работещи институции в сектора и контрол на въздушното пръскане по селскостопанските култури. Апелираха и към земеделските стопани за отговорно отношение към техния бранш.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами джанките в София я погледнете на какво приличат! Плодчетата са удължени като шушулки на зелен боб и са плоски, съвсем сериозно.
11
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всяка година едно и също! Аз за това се и отказах. Земеделците да ходят да си опрашват слънчогледа и рапицата с бояджийски четчици!
10
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичко трябва да умре за да, влезем в Евро зоната да нямаме нищо пчеларство, говедовъдство, овцевъдство всичко да е внос
9
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не обвинявай земеделците не само пчелите умират овощните дървета пълни с болести въпреки пръскането цялата природа умира защо ли питайте нашите продажници
8
1
 
30
 
! Отговори
Тодор преди 1 година
"Апелираха и към земеделските стопани за отговорно отношение към техния бранш."Апелираха?!? Не мисля, че с апелиране ще се постигне някакъв ефект. Нужни са жестоки наказания за подобни земеделци, които за да спестят някой друг лев пръскат с по-евтини, но по-смъртоносни химикали.
7
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Всяка година все по-силни препарати, все по-неконтролирано пръскане". - не само пчелите, но тея и хората ще отровят за печалба. Българските зеленчуци, не са това, което бяха едно време, пълни са с отрови.
6
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми дръвчетатата ако видите как заболяват масово със сиво гниене такова нещо не е било питал сим 80 годишни старци
5
0
 
26
 
! Отговори
ПЧЕЛИТЕ преди 1 година
...СА БОЖИЯ БЛАГОДАТ. САМО ЗВЕРОВЕ МОГАТ ДА ГИ УНИЩОЖАВАТ. УЖАССС! КАТО ИЗЧЕЗНАТ ПЧЕЛИТЕ - ВСИЧКИ ЩЕ РЕВЕМ ОТ ПОСЛЕДСТВИЯТА.
4
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Монсанто и BASF ,това е демокрацията.От там растенията няма да се опрашват,после ще ядем скакалци и бръмбари .Геноцид .
3
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
После да не риват ако на некой му писне и им палне склада с пестициди? Щото то не става все едни да си правят квото си искат, а други все да търпят и да понасят щети.
2
2
 
18
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
Графена с който ви посипват унищожава пчелите.
1
0
 
26
 
! Отговори
Ели преди 1 година
Ужас, горките животинки. Простите сeляндypи ще изтровят всичко живо. Ама кармата работи! Жалко че не действа инстантно.