Насилие в детска градина? Родители твърдят, че детето им е бито

Било наказвано босо в коридора от възпитателката
25
Насилие в детска градина? Родители твърдят, че детето им е бито
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Сигнал за насилие над седемгодишно дете в детската градина „Щастливо детство“ в Ямбол. Според родителите момченцето е удряно, дърпано и наказвано босо в коридора от възпитателката и отговорната за групата жена.

„Преди три месеца Марти започна да бъде много агресивен. Дори го заведох на психолог. Изпитваше агресия към всичко, което го притесняваше по някакъв начин. Не спеше вечер. Последваха и напишквания през нощта, което не смятам за нормално“, обясни Ваня Калфирова, майка на 7-годишното дете, пред bTV.

Детето разказва всичко на баба си Радка.

„Той започна много невинно. Решавахме си кръстословици. Започнах да му обяснявам значението на думата „уволнение“, а той ми каза, че дори знае какво значи оставка“, посочи тя.

Детето споделя с баба си, че когато казва „оставка“, госпожата го щипела, а след бива изгонено от стаята. Заключване в тоалетната и кухнята, заплахи за връзване и спане в коридора при шкафчетата са другите форми на наказание, за които детето разказва. „Не мога да се съглася с това твърдение“, коментира директорката на детската градина Антония Котева.

„Работят 40 специалисти, има 210 деца и абсолютен достъп на родителите. Не мога да допусна, че някакво дете ще спи с юрган в коридора и никой няма да види и даде сигнал за това нещо. Вчера е входиран сигнал от майката“, допълни Котева, но уточни, че две седмици по-рано семейството е разговаряло със зам.-директорката.

„Говорила съм с възпитателите. Те отричат да е имало насилие или аморално поведение към това дете. Не може по думи на дете да наказваме персонал“, категорична е директорката Антония Котева.

„Такива действия са абсолютно недопустими. Назначена е дисциплинарна комисия за сигнала, който научаваме от bTV. Ще бъдат извършени проверки и ако има нарушения, ще бъдат взети най-строги мерки“, посочи зам.-кметът на Ямбол Енчо Керязов.

Според родителите в телефонен разговор възпитателката се е извинила за случилото се.

„Тя ми поднесе извинения затова, че го е щипала и изхвърлила навън, защото са се щипали с други деца“, обясни майката Ваня Калфирова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: детска градинаЯмбол
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Каргон преди 8 месеца
Само като знам коя е майката на детето и ми става ясно
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Като има претенции да си го гледа тя. Кой знае какво държание има детето и дали но не тормози другите деца?
19
0
 
4
 
! Отговори
не,че нещо... преди 10 месеца
но това дете на 7 години,не трябва ли да е в 1ви клас?
18
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Аз вярвам на детето си и истината винаги е почти по средата.Детето си остава дете.
17
2
 
5
 
! Отговори
До 9 преди 10 месеца
Хайде, да сложат камери: по ти гардеробите, занималнята и спалнята! Та да се разбере, че има голяма разлика в поведението на децата вкъщи и на градина.
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ако имаше камери(Япония) за да виждат родителите,нямаше да има конфликт,при някакво лошо поведение на дете се разговаря с родителите.Всичко трябва да има опрделени граници и правила.Детската казарма е неприемлива,както и детската слободия.Делигираните бюджети да приключат.Детски групи до 15 деца.Труда в д.гр.не е за наказание,а за възпитание.Ако въобще има съвременна методика...в това което сега наричат педагогика.
15
6
 
9
 
! Отговори
лични наблюдения преди 10 месеца
Омръзна ми да чета лигавщини от страна на майки, баби и т.н. Децата са манипулатори. Имам внучка на 5 години и съм се уверила в това. Истината е, че децата са мързеливи, не им се става рано за ДГ, не им се занимава с нищо там и си говорят врели-некипели, само и само да останат в къщи. Това е криворазбрана родителска обич. Не може от най-ранна възраст да се задоволяват всички детски капризи. А учителите се държат като прислужници, само и само да не се "обиди" за нещо някоя майка.
14
4
 
9
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 10 месеца
То днешните подрастващи не са и деца, а потенциални престъпници и наркомани с права, по - големи от пълнолетните в много отношения. Нямали правова да ги възпитават така или онака. Нямали право да прилагат болезнени наказания и пр. Родителите много добре знаят за безобразията на своите *****, но ги защитават и гледат да изкарат нещо от техните така наречени "ПРАВА". Да се занимават с възпитание - абсурд. Това е много сложно нещо за днешните "РОДИТЕЛИ".
13
6
 
13
 
! Отговори
Дарвин преди 10 месеца
Имам 2 деца. Старая се колкото мога вкъщи да ги възпитам. Честно казано, ако знам, че учителките имат правилна преценка за нещата - нямам напротив да ми шамаросват децата.
12
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Било босо и спяло в коридора и от там му се отключило напикаване и агресия.... боооже, нас едно време ни дърпаха ушите, шляпаха ни където им падне, стояхме прави наказани в ъгъла и ходихме цяло лято с полускъсани обувки. Какви са тия лиготии при днешните деца, родителите много ги разнежват, но и детските гградини - за всяко зачервено гърло звънят на родителите да идват да си ги взимат.... аман вече, не гледате хора, а кукли.
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 1 - В дадената ситуация, възпитанието му е започнало :)
10
4
 
15
 
! Отговори
6 преди 10 месеца
Охооо! Виждам, че някоя "модерна родителка" се е трогнала! Давай драга! Кажи ми колко съм лош и сбъркан!
9
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Крайно време е да сложат камери във всички детски градини. Недопустимо е да не знаеш къде и какво става с детето ти по цял ден. Родителите трябва да могат по всяко време да си видят детето.
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 4 - Не че нещо, ама Япония е една от малкото страни, която ни бие по-демографска криза ...
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 5 - Не точно. А и няма особно значение.
6
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Преди три месеца Марти започна да бъде много агресивен. Дори го заведох на психолог" - Кифло! Марти е бил наказан, точно защото е бил агресивен, а ти си куха лейка, защото си решила, че ще го метнеш на психолога и той "ша упрай работата". Като се видят Ганките с пари и по-нищо не се отличават от бай ти Г ... Като се почне с бавачки, квачки, психолози, астролози, "виШЪ мода за деца" ...
5
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
На 7 години децата са в училище. Това дете защо е в детската градина
4
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Гледах един документален филм за децата в Япония. На по 4-5 годинки ги карат да подреждат помещенията, да мият тоалетните, да чистят и да са самостоятелни, а тук на седем години ги молим да си играят с играчките. Трябва да се въведе изисквания за дисциплина, при две забележки се връща на родителите да си го гледат сами.
3
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Седемгодишните отдавна трябва да са на училище. В махалата да си възпитават децата и да ги пращат на училище.
2
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ако само това дете е наказвано, значи то е диването в групата. Пълна липса на домашно възпитание е проблемът.