Порциите по морето намаляват, цената расте: Защо тараторът е 5 лв., цацата - 10?

Почивката в Гърция не е по-евтина, поскъпването не е съразмерно с инфлацията
19 юни 2023 15:27, Анисия Иванова
231

Порциите на храната, която си поръчваме по морето, намаляват, а цените не спират да се увеличават.

"Тази година започнахме сезона със студен май и много дъждовен юни. Повечето резервации започват в края на юни - юли, пикът е след 20 юли до средата на август. В началото на сезона наблюдаваме доста празни хотели", заяви експертът от Института за анализи и оценки в туризма Константин Занков в студиото на "България сутрин".

Прогнозите все пак са за силен летен сезон, който може да достигне и задмине нивата от предпандемичната 2019 г. По отношение на цените, гостът уточни, че поскъпване има в цял свят, а цените по морето варират и всеки може да избере мястото, което го устройва.

До думите му пред Bulgaria ON AIR почивката в Гърция не излиза по-евтина от тази в България.

"При all inclusive офертите в България почивката дори излиза по-евтина. Тя е избор основно за семейства с деца, които планират разходите си, имат свободата да хапнат по всяко време, за децата да има сладолед, да няма стрес в търсене на места за обяд или вечеря", уточни Занков.

Той допълни, че и почивка в студио под наем пак не излиза по-евтина в Гърция.

"Гърция и Турция са прекрасни дестинации, българинът обикновено пътува няколко пъти в сезона - няма лошо човек да опознава различни места. Все по-често хората отскачат за един уикенд в Гърция, след това и на почивка в България", каза още гостът.

Проблемът, който очерта, е че резервациите са концентрирани основно в силния летен сезон и трябва да се помисли за целогодишна заетост на местата за почивка.

Председателят на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите Павлин Косев заяви, че в морската столица този проблем не се усеща, тъй като районът привлича туристи през четирите сезона с богата фестивална и културна програма. Косев подчерта, че поскъпването не е съразмерно с инфлацията и разходите на хотелиери и ресторантьори.

"Ползваме буфери, така че продажната цена да не бъде максимално увеличена спрямо увеличената себестойност на услугата, защото и клиентите са поразени от инфлацията, нямаме интерес да губим клиенти с високи цени", заяви Косев.

Хотелиерът каза също, че цаца може да се намери и за 5 лв., и за 10 лв. за около 300 грама порция, зависи откъде е купена и дали е прясна или замразена. Той обясни и защо има тартор по 5 лв. по морето.

"Много хора смятат, че тараторът е кисело мляко, вода и краставица - но в цената се включва и работната ръка, която става все по-скъпа, обслужването, режийните разходи също влизат в тази цена, себестойността е една малка част", поясни Косев.

Гледайте видеото с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


231
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
184
0
 
0
 
! Отговори
Здравейте преди 9 месеца
Здравейте братовчеди, цялата софра се организира от политиците, само да попитам, дали има вече жени с пениси на нашето море?
183
0
 
6
 
! Отговори
Нострадамус преди 10 месеца
Глупакът ВИНАГИ плаща и обича да го лъжат, докато се мисли за баровец.
182
0
 
3
 
! Отговори
ДЯДО ЙОЦО ГЛЕДА преди 10 месеца
СИГУРНО ИМА ГОЛЯМ НАПЛИВ ОТ БЪЛГАРИ, ОЩЕ ПО-ГОЛЯМ ОТ ЧУЖДЕНЦИ, А ТОВА ДОКАРВА ПАРИ...НАЛИ,НАЛИ,НАЛИ!
181
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Цените в Гърция може да са сходни, но разлика в обслужването, в качеството на услугата, в чистотата-от земята до небето! Така, че защо да не дам дори малко повече, ако знам, че ще си почина вместо да хвана дизентерия от мръсотия, да не мога да спя от пиянски крясъци, а обслужващият персонал да е толкова уморен, че да не могат една поръчка да изпълнят без грешка. Не, че им се сърдя, при 12 часови смени 7 дни седмично и аз няма да знам къде съм и какво правя.
180
1
 
16
 
! Отговори
Калкулатор Първи преди 10 месеца
Ха ха ха, килограм цаца е 4 лева на магазина, това значи 1.20 за триста грама порция, до 10 лева яко клaтeне ви клатят!
179
3
 
19
 
! Отговори
Хаха преди 10 месеца
Щото има още ***, които да ги жулят наш'те мутрафончета на бетономорието. Дано тараторът догодина е 80 лв, цацата 120, а пържените картофчета със сиренце - 150 кинта!
178
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тия работи добре, ама само в Гюрлата могат да ги готвят.
177
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
тази година морето е компрометирано - замърсяване има , но никой не го признава ( заради обрачите от чадъри на собствениците на хотелите ) , за да ходят балъци и да се шляпат в *** , *** и в ***
176
5
 
3
 
! Отговори
В. преди 10 месеца
Който се страхува от хамсия, да не ходи на морето.
175
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
184 как се казва , че съм там другата седмица ?
174
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
То за пет лв по- добре яж краставица и киселото мляко с лъжица да го ядеш . Сигурно от най- евтиното мляко го правят . Краставиците и те поевтиняха .
173
0
 
18
 
! Отговори
Гумичка за триене преди 10 месеца
Лимузините са на изплащане жените с тунинг гледащи намусено и те !!!! Малко е пет лв догодина десет и така !!! Бизнесмени и балъци братче кво да ги правиш!
172
16
 
4
 
! Отговори
Е колко да е преди 10 месеца
Като искаш да ти е 3 лева си я пържи в къщи.
171
1
 
11
 
! Отговори
356778 преди 10 месеца
*** да ви кажа то и 2 лв. са им много за таратор ,защото то и един таратор не могат да направят по морето.Той таратор се прави и с краставици ,а не само кисело млеко
170
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
То те затова народа ходи при гърците...
169
4
 
2
 
! Отговори
hi преди 10 месеца
купуваш една цаца и един таратор, наемаш си шезлонг и чадър и плащаш 50 кинта.Ама нали за толкова работите днес, за 50 лева!!!!
168
1
 
38
 
! Отговори
Пародия на държава преди 10 месеца
Кой одииииотт ще оди на смрадлива цаца и прокиш наречен таратор на бетонните коптори и смръдливите канали. Че и скъпо и прескъпо. Смех. Лудницата да не е затворила.
167
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Mar4elo: Като излезем от ЕС ще плащаме в лева. И цацата няма да е на такива цени.
166
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Искам да оставя парите си в България, ама....
165
1
 
34
 
! Отговори
Селяк преди 10 месеца
За 5 лева ке направя таратор в големата тенджера и ще ядем сите барабар с комшиите.