Порциите по морето намаляват, цената расте: Защо тараторът е 5 лв., цацата - 10?

Почивката в Гърция не е по-евтина, поскъпването не е съразмерно с инфлацията
19 юни 2023 15:27, Анисия Иванова
231

Порциите на храната, която си поръчваме по морето, намаляват, а цените не спират да се увеличават.

"Тази година започнахме сезона със студен май и много дъждовен юни. Повечето резервации започват в края на юни - юли, пикът е след 20 юли до средата на август. В началото на сезона наблюдаваме доста празни хотели", заяви експертът от Института за анализи и оценки в туризма Константин Занков в студиото на "България сутрин".

Прогнозите все пак са за силен летен сезон, който може да достигне и задмине нивата от предпандемичната 2019 г. По отношение на цените, гостът уточни, че поскъпване има в цял свят, а цените по морето варират и всеки може да избере мястото, което го устройва.

До думите му пред Bulgaria ON AIR почивката в Гърция не излиза по-евтина от тази в България.

"При all inclusive офертите в България почивката дори излиза по-евтина. Тя е избор основно за семейства с деца, които планират разходите си, имат свободата да хапнат по всяко време, за децата да има сладолед, да няма стрес в търсене на места за обяд или вечеря", уточни Занков.

Той допълни, че и почивка в студио под наем пак не излиза по-евтина в Гърция.

"Гърция и Турция са прекрасни дестинации, българинът обикновено пътува няколко пъти в сезона - няма лошо човек да опознава различни места. Все по-често хората отскачат за един уикенд в Гърция, след това и на почивка в България", каза още гостът.

Проблемът, който очерта, е че резервациите са концентрирани основно в силния летен сезон и трябва да се помисли за целогодишна заетост на местата за почивка.

Председателят на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите Павлин Косев заяви, че в морската столица този проблем не се усеща, тъй като районът привлича туристи през четирите сезона с богата фестивална и културна програма. Косев подчерта, че поскъпването не е съразмерно с инфлацията и разходите на хотелиери и ресторантьори.

"Ползваме буфери, така че продажната цена да не бъде максимално увеличена спрямо увеличената себестойност на услугата, защото и клиентите са поразени от инфлацията, нямаме интерес да губим клиенти с високи цени", заяви Косев.

Хотелиерът каза също, че цаца може да се намери и за 5 лв., и за 10 лв. за около 300 грама порция, зависи откъде е купена и дали е прясна или замразена. Той обясни и защо има тартор по 5 лв. по морето.

"Много хора смятат, че тараторът е кисело мляко, вода и краставица - но в цената се включва и работната ръка, която става все по-скъпа, обслужването, режийните разходи също влизат в тази цена, себестойността е една малка част", поясни Косев.

Гледайте видеото с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


231
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
1
 
24
 
! Отговори
Не е само до цена преди 10 месеца
Важно е и качеството. Хората не отиват в Гърция и Турция, защото им се пътува един ден в посока, за същите пари, а защото получават повече за това, което са платили. Много е просто. Всичко друго са лакърдии на родните браншовици.
103
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Цената на G-класите много се вдигна даже и втора ръка и бизнесмените от морето трябва да вдигнат цените. Няма как, инфлация.
102
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
отдавна го няма богатия турист по нашето море бе хора, всичко е ром и бедняк и по зле ще става
101
0
 
20
 
! Отговори
Общ работник преди 10 месеца
То с цени е ясно, че са задминали Гърция. Но с качество дали някога ще ги задминат... Ей там е заровено кучето. Няма как да накараш насила някой да си похарчи парите при теб.
100
2
 
5
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 10 месеца
До Не ми пука - само чисти след себе си! Че, като гледам какво оставяте на плажа, направо грозна работа. Катунарска!
99
2
 
4
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 10 месеца
До До 90 - 105 - леко бе! Ти май си като бате Енчо - караш вълшебния влак, и като дръпнеш шнура на сBирката от комина хвърчат пуканки, а? Специално за теб посетих Мобилето. Значи, 15 годишни Порше-та се движат около 15-20 хиляди. Твоя доход значи е между 30 и 40 хиляди месечно! Левоне, ти ли си бре? И седиш тук да дращиш прастатии! Аде нема нужда!
98
2
 
14
 
! Отговори
Гот е на морето преди 10 месеца
Високи цени,ама за сметка на това ще спестим от кремове с УВ защита! Така де,като излезете от ЛaйнoM-орието,ще лъщите като тиган със свинска мас! Спокойно,нефтопродуктите са екологични ,защото идват от братска Украйна! Няма да са ви нужни и разни атракциони,щото с малко късмет във водата ще настъпите мина! Гарантирано излитане поне на 20 метра! И най добрия ластик на Поморие няма такава амплитуда! А пъ
97
1
 
18
 
! Отговори
Щерю преди 10 месеца
Много гладни туристи - малко и неквалифициран, зле заплатен, и зверски експлоатиран обслужващ персонал...
96
0
 
34
 
! Отговори
Ром'с преди 10 месеца
Бях на море тези почивни дни и ...народ малко и то предимно местни и руснаци с украинци които имат имоти и бизнесмен и персонал.Цени в Равда -малка наливна Бира Ариана-3.90 лв,пица -16.90,салата Шопска -8.90 лв(нахвърлени крастовици и домати..),кафе-2.50,картофки с сирене-6.90 (200гр),пил.филе с брокколи -18.90 лв,бисквитена торта с маскарпоне и нутела -9.90 лв ,талятели -16.90 лв..пилешка сач с зеленчуци -29.90 лв..наливна бира от 5.50 нагоре..вносна -7-8 лв..хитрят и с грамажи ,а и няма качест
95
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 115 НЕ те знам на кое море ходиш ... аз живея на морето и няма заведение, което да не ни дава касова бележка. Това което твърдиш е абсурдно. Ако има такова може спокойно да уведомим съответните органи и ще ги затворят веднага. Другото са твои измислици. Данъците са 35% от една сума и после са консумативите и разходите на фирмата. Знаеш ли колко таратор трябва са продаде,че да избие дена :)))) А за чадърите се сърдете на държавата и концесията която дава на мутри , а те на заведения с х10
94
4
 
24
 
! Отговори
Не ми пука преди 10 месеца
На море тръгвам с пълен хладилник в багажника. Отивам на диво място на юг сред природата. Тишина и спокойствие. Няма хотели, няма мотели. Палим си огъня на плажа, скара, салатки, бирички, с лодката, с въдиците ако имаме късмет и прясна риба ще метнем на скарата. Реално 200 лева изкарваме 10 дена. Пък който иска нека да ходи да храни мутрите и да яде бъркочите по ресторантите и да му надуват главата с музика от чалготеките.
93
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ми отивайте в Гърция шопи, щом нплащате 30 лева за един сандвич там :)))
92
2
 
20
 
! Отговори
БЪДИ ПАТРИОТ!!! преди 10 месеца
Отивай на нашто моренце да плащаш таратор 5лв, цаца 10лв, шезлонг 20лв, бира 5лв, паркинг 10лв, чадър 20лв, празен стол 50лв, бърбароб 40лв, въздух 10лв, лекарства за кожни обриви и чревно натравяне 100лв....
91
3
 
4
 
! Отговори
ПРОГРАМИСТ преди 10 месеца
така е пълно е с богати украинци и руснаци и германци по нашето море, хората имат пари могат да отидат на най хубавото, а то къде е? в България разбира се всичко е на ниво нали са знаем. хахаха
90
6
 
7
 
! Отговори
До 83 преди 10 месеца
Първо, тия данаци са дължими ако се пускат касови бележки!Аз до сега касова бележка на заведение на БГ море не съм получил!Винаги са хварчащи листчета!Второ - 35% като сума на 2лв е едно,на 5лв друго,на 10лв трето!Демек, колкото по висока е цената, толкова повече пари плащаш на държават с тия 35% ...ако нещо плащаш!И послено - разредено кисело мляко,от най евтиното,обелките от краставиците за шопската салата и остатъците от салатите от снощи, това ли му струва 3лв матриал за таратора?!?
89
1
 
18
 
! Отговори
Курис Пичерядис преди 10 месеца
Скъпи сънародници,не правя разлика и не слагам под общ знаменател ,софиянец или човек от провинцията, всички сме българи,но нормални ли си тези цени спрямо доходите ни,за обслужването по нашето черноморие няма какво да се коментира. Сега разбрах,защо 80% от населението избира да почива в Гърция....
88
3
 
8
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 10 месеца
До Men - Милия ти! В момента си "в Гърция" но не забравяш да отделиш време да поплюеш в любимия Днес! Направо пускам сълза, такова "родолюбие". Чак малко тролееее!
87
4
 
4
 
! Отговори
До Програмиста преди 10 месеца
Също и Богати украйнци са по черноморието. Джантата му е колкото 3 твой заплати.
86
0
 
9
 
! Отговори
Зевс преди 10 месеца
Някви Апартаменти продаваше Виста за по 1 милион евро до морето..пак беше смях в залата. Смехът е здраве!
85
0
 
9
 
! Отговори
ПРОГРАМИСТ преди 10 месеца
вярно е това само бедни и роми са по нашето море....