Слабо начало на сезона по морето, по-зле и от времето на COVID

Лошо време през юни и необичайно мъртво вълнение
Обновена: 27 юни 2023 17:48 | 27 юни 2023 11:00, Анисия Иванова
570
Слабо начало на сезона по морето, по-зле и от времето на COVID
Снимка: БГНЕС

Заради лошото време през юни, по-слабо от очакванията и с необичайно мъртво вълнение започва туристическият сезон по Южното Черноморие.

Хотелиери смятат, че точно дъждовното време през юни е причината за отлива на туристи. Силният северозападен вятър образува подводни течения, които са опасни при навлизане навътре в морето.

Оптимистично с цифри и проценти очерта прогнозите на министерството за новия туристически сезон зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева още в средата на май. Тогава тя изрази очакване за ръст от 5% спрямо рекордната 2019 г.

След този оптимизъм обаче дойде реалността - курортите по Южното Черноморие останаха почти празни през юни. Според търговци, дори по време на пандемията е било по-добре. Според тях толкова слабо начало на сезона не е имало много отдавна.

Евтим Стоянов, който е собственик на хотел и ресторант, признава пред БНР, че са били обнадеждени за началото на сезона, за съжаление обаче очакванията не са се потвърдили до момента. Според него в България не се прави почти нищо за българския туризъм.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


570
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
457
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ВеднагА отрицателно ДДС за туризъма!
456
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Какво реват? Сами си го направиха. Космически цени за лошо качество и замърсено море. Преди поне идваха заради евтиния алкохол, ама сега покрай войната в Украйна и на алкохолен туризъм не идват, така че нещата са повече от очаквани. Не знам какво ми се правят на изненадани. То от години се знаеше, че ще дойде този момент, просто войната ускори нещата.
455
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нали гълъбчето на туризма на шеф Крадев ни обещаваше как щял да бъде най-силния сезон??
454
0
 
47
 
! Отговори
Не не, рано е преди 10 месеца
Рано е да се каже, нали уж писаха, че щяло да има 5 милиона българи, то вярно, че има много балъци, ама пък чак толкова... чакайте ги да дойдат...
453
0
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Високи цени, ниско качество. Цените са като в Турция и Гърция, но качеството е в пъти по ниско. Не случайно се славехме като център на алкохолния туризъм. Да се чака от държавата да ти докара туристи е глупаво. То ако някой въобще разбираше от туристически бизнес, нямаше да се тика на бетономорието. Румънците и те се освестика и вече ни подминават. Както се казва, кое ни е наред, че туризма и той да е топ.
452
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Хотелиер в СозополТова че няма къде да се паркира е факт и жива илюстрация на местната лакомия :) Още един минус в сравнение с Кипър примерно :)
451
0
 
5
 
! Отговори
читалище заря преди 10 месеца
мoлoтoв е цензурирано. читалище, закривай
450
1
 
2
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 10 месеца
До ПЕТЕР ЯУХ МУНК ПИТА:може би трябва да се проверят нпо-тата, ползващи нсдап-ска символика и слогани, да не са прикрити паравоенни формирувания. предполагам кой се е сетил да цитира хес и художника, ще се сети и да прави коктейли ***
449
0
 
9
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 10 месеца
сигурно няма нищо общо, че резко почнаха да ни обясняват колко е благо жетварска чорба. последния път "таратора без млеко" беше популярен 86та. чиста случайност
448
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"отелиери смятат, че точно дъждовното време през юни е причината за отлива на туристи"юАахаххаа, точно за това! А не е щото сте пр.0с.ти мутри! Фалирайте, бАклуци.
447
0
 
41
 
! Отговори
И това им е много преди 10 месеца
На така наречените "хотелиери" и пишман бизнес Мени и Уомани в България по време на Ковид кризата им свалиха ДДСто държавата не пускаше никой навън или много трудно. И така изкуствено се напълни нашето черноморие тогава. Сега какво се оплакват ? Според тях държавата трябва задължително да накара всички да ходят на море в България. Сега за пореден път хотелите и ресторантите са наточили секирите и само чакат някой да се излъже да влезе. Пък дали този човек ще дойде отново...На кой му пука ?
446
12
 
8
 
! Отговори
ПЕТЕР ЯУХ МУНК ПИТА: преди 10 месеца
Вярно ли е , че в в България , русофилите на К.Константинов са организирали "партизанско движение"--- /по данни от руските медии-/-за подривна дейност , със палежи на складове , хотели и коли на туристите по морето, а и масово изхвърляне на отпадъци във в акваторията ня Черно море , за да подпомагат войната ва Русия в Украйна?
445
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
През Пандемията имаше хора, защото забраниха да пътуваме. Тази година обаче няма да се избият борчовете и ще трябва да се разпродават Q-тата и S-овиците.
444
10
 
20
 
! Отговори
Чухме, че преди 10 месеца
в морето плували змии, жаби, мъртви крави, медузи, водата му била зелена,а на другия край на морето се води война.На никой не му се ще, докато лежи на вмирисания на водорасли пясък в морето да изскочи някоя ръждива мина и да прати целия плаж при св. Петър.
443
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 478 От коментара не ти стана ясно, че хората вече търсят реален еквивалент на парите дадени за почивка. Няма как за 1000лв. да получаваш в пъти повече в Търция и Гърция, а да чакаш българина да е шувинист и да дойде на родното море. Когато цените са реални , спрямо това което се предлага ще има и добри отзиви. Свърши времето на Балкантурист и Кореком, хората са свободни и виждат как е по света.
442
29
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
От коментарите става ясно, че всички в БГ са от "голямото добро утро" и им е под нивото всичко в БГ, за техния изтънчен вкус.
441
5
 
35
 
! Отговори
гост преди 10 месеца
Ами нормално по КОВИД да е било по-добре. Помня многооооо добре как 2020 поради липса на гръцки алтернативи отидохме на Южното черноморие. Голямо прецакване - трагични заведения, шум и мизерия, на плажа чадърите и шезлонгите в окаяно състояние. Как да повторим?
440
1
 
28
 
! Отговори
ВЪХ преди 10 месеца
я се пробвайте от някое РЗИ да вземете информация за водата,ама в цифри и референтни стойности а не само добра е става!!
439
2
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Аве тия новини не гледат ли? Не виждат ли опашките по КПП-тата с Гърция? Предлагат лоша услуга за много пари, ниска конкурентноспособност. К'во циврят сега?
438
0
 
49
 
! Отговори
хора преди 10 месеца
защо не публикувате имената на собсвениците на хотелите и ресторантите. веднага ще ви стане ясно защо сме на тоя хал. Бивши ДС, джурови генерали, комунисти4ески активисти, прокурори, съдии и техните образовани и красиви наследници. И то4ка.