С новите влакове пътуваме по-бързо, отколкото с автомобил

Модернизиране на българските влакове
Обновена: 20 юли 2023 14:49 | 20 юли 2023 14:38, Росен Стойчев
58
С новите влакове пътуваме по-бързо, отколкото с автомобил
Снимка: БГНЕС

През 2019 година Националната компания "Железопътна инфраструктура" започна изграждане и обновяване на жп трасето Пловдив – Бургас.

Още по темата
Стойността на проекта е 675 млн. лева, а целта е осигуряване на подходящи условия за движение на влаковете с висока скорост, както и безопасност за преминаващите жп прелезите.

Целта е, следвайки европейската практика, пътуването с влак да стане най-бързият, комфортен и безопасен начин за придвижване в страната, съобщи БТВ.

„В по-голямата част от участъка Пловдив – Бургас, скоростта ще бъде 160 км/час. Средната скорост ще бъде над 145 км/ч като пътуването от Пловдив до Бургас ще бъде по-бързо отколкото по магистралите с автомобилен транспорт. Очакваме да се случат и доставките на новите мотриси, вагони и локомотиви, които да могат да постигат тази по-висока скорост“, коментира инж. Иван Бакалски, ръководител на проект „Пловдив-Бургас“.

По-високата скорост изисква и по-висока мощност, затова се налага и модернизиране на тяговите подстанции, които осигуряват необходимата електроенергия за движението на влаковете.

Около 30 млн. лева са предвидени и за модернизиране на българските жп гари. В Карнобат, Подуяне и Казичене те вече са реновирани, продължава работата по гари Стара Загора, Чирпан и Искър.

 „Придобиха европейски вид. Ползите за хората са постигане на интегритет с градската среда, възможност за комфортно изчакване на влакове, възможност за магазини и детски кътове. Обществени места за лица с намалена подвижност и постигане на енергийна ефективност за гаровите комплекси. Инсталиране на соларни панели, което ще допринесе за намаляване на енергийните разходи“, коментира Мария Генова, зам.-генерален директор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още по темата: влаковереновиране
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
14
 
! Отговори
Gogo преди 9 месеца
За справка, Италия, в която влаковият транспорт е доста развит, но е на средно ниво в сравнение с другите евролидери средна скорост на влаковете е 160км/чВъпросът(риторичен, разбира се) е защо не се направи от веднъж средната скорост да е поне 200-250км , а макс да е 300км/час ;) 675млн/лв са пределно достачни за това, но 150% те ще потънат в "нови" тунели, а не в реална модернизация ;)
26
0
 
9
 
! Отговори
Дзивко преди 9 месеца
Мисля, че подобна статия имаше и 2015 година, пишеха че тая година вече ще се движим бързо, ама на..
25
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Следвайки европейската практика" първо унищожихте стотици километри ж.п, линии, съсипахте транспорта чрез нелоялна конкуренция на автопревозвачи, пак "следвайки европейската практика". Трябваше да селдвате азиатската практика, където винаги са инвестирали в сериозни и дългосрочни дейности. Що материали се износват, а да се създаде работа на автомобилните концерни! Що природа се съсипа! Що народ измря по пътищата!
24
1
 
7
 
! Отговори
Jayo преди 9 месеца
Хайде сега журналистчето да отиде на централна гара в София и да види има ли закъснение под 50 мин. И за пристигащи и за заминаващи влакове.
23
0
 
2
 
! Отговори
@Селянин преди 9 месеца
Вероятно не, но не пречи да попитате.
22
0
 
7
 
! Отговори
В. преди 9 месеца
София-Пловдив-Бургас, София-Карлово-Бургас, София-Варна, Свиленград-Русе, Пловдив-Варна, София-Петрич, София-Видин, които трябва да се направят конкурентни на автомобилния транспорт и да не се изразходват толкова средства да магистрали. Но това е минало.
21
0
 
0
 
! Отговори
селянин преди 9 месеца
a има ли семейни отстъпки в градския транспорт
20
2
 
5
 
! Отговори
СМЕШ КИ преди 9 месеца
И ОТКОГА ТВА?
19
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Глупости на търкалета. Влаковете без климатик... едни идват, други не. Закъснения...
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не пътувам по трасето Пловдив-Бургас. Благодаря. Трябва да пътувам по други трасета но явно не са предвидени.
17
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Синовете и дъщерите на жунглата ще видят сметката на вагоните.След 2-3 месеца ще са коптори. Защо думата к0птор е цензурирана.Нима е лъжа?
16
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
хахаха - и като се събудих от мистичното пътуване с влак с 160 кв/ч и краката ми бяха отвити и един станиол завиваше мармота в шоколад в купето на първи вагон
15
2
 
7
 
! Отговори
... преди 9 месеца
мдааа! по-бързо казвате а!? Значи преди месец пътувах от Свилен град до София! с Влак! разстоянието е около 280-290км. по магистралата! Ако може да се вярва на табелите де! Та как да го кажа 7 часа 7 и нещо часа се пътува! Та по-бързо а!!!!?????? Да е по-бързо да е по-бързо колко да е по-бързо!!!?????
14
2
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 9 месеца
Даааа , и като се събудим - пръстите в контакта !
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Селянин, има сериозни намаления за групово пътуване. Личен опит, аз, сестра ми и две деца, едното от които на възраст в която вече не пътува безплатно. Цена на билета незначително, ~30% над цената която струва билет за само един пътник.
12
1
 
11
 
! Отговори
Светозар преди 9 месеца
По - бързо и комфортно от автомобил, ще стане в някой друг живот. При някое друго Прераждане. Може би през 35 - и век.
11
0
 
5
 
! Отговори
обективен преди 9 месеца
Не искам да си представя колко загинали ще има при пожар или катастрофа !!
10
3
 
8
 
! Отговори
българина преди 9 месеца
нямам намерение да чакам тази пропаднала държава да си оправи пътища и бдж след 100 г...... Животът е кратък, който може да се изнася от тук както 2 млн вече го направиха. Вижте кои се връшат като КП АВ или царя, само за да закопаят останалото. Нормални не се връщат. Не мъчете семействата си, всеки роден тук е прокълнат..... ние сме още на етап пътища тротоари и бдж... във века на ИИ....
9
0
 
3
 
! Отговори
fa преди 9 месеца
малко ме съмняван с качеството на Гепи и Водстрой - да има участъци реално позволяващи 160 км/ч
8
2
 
11
 
! Отговори
селянин преди 9 месеца
Благоевгад - София (Дружба) с влак ми излиза (4 човека) 62 лв с колата 25лв при 2,5 лв бензина махам времето и висенето по спирките в софия