Защо искат изселване на стадо с 500 овце от почти изчезнала порода от с. Влахи?

Според местните замърсява селото, а в подкрепа на фермерите върви петиция
12 авг 2023 16:00, Анисия Иванова
139

Стадо с редки видове овце и кози скара фермер и кметски наместник в село Влахи. Намеси се и общинският съвет, който почти единодушно взе решение и нареди стадото да бъде преместено от центъра на Влахи. От фермата обаче категорично се противопоставиха и не желаят да напускат селото.

Фермата на братята Сидер и Атила Седефчеви е създадена преди 23 години във Влахи.  

"В това село се възстанови обявена за изчезнала порода преди доста години – това е каракачанската овца, тук се направиха поголовия, описателна част, чисто научна и развъдна дейност", обясни фермерът Сидер Седефчев.

Малкото местни жители обаче недоволстват, че фермата, която е точно на центъра на Влахи, замърсява селото, а освен това, кучетата, които охраняват овце и кози, са агресивни.

"Не може в центъра на селото да гледаш 200 или 50, или 100 кози. Той твърди, че неговите кучета са добронамерени, че те не нападат никой, но има не един и два случая на нападнати и ухапани хора", коментира местната жителка Мариета Димова.

"Кучетата са свободни – който има куче, каишка, да си го върже, да си го разхожда. Това е закон", категоричен е кметският наместник на Влахи Васил Василев.

"Оказа се, че дори в село с шестима човека пречим. Ако трябва да съм точен – в Кресна, където живеят много повече хора, има много повече животновъдни обекти, които също имат кучета, които също имат тор. Тази тор не е разхвърляна в селото", каза още Седефчев.

Общинският съвет обаче е категоричен, че фермата трябва да се премести. Първоначалният срок това да се случи беше 10 август. Сега той е удължен, но братя Седефчеви са категорични, че ще си търсят правата.

За случая се разбра преди няколко дни от публикация на Александър Петров във Facebook.

Стадо с 500 овце от почти изчезналата порода каракачанска овца ще трябва да бъде бъде премахнато от благоевградското село Влахи. Идеята за възстановяването на породата е дошла на братята Сидер и Атила Седефчеви, които са художници, пише той в поста си.

Според Александър Петров обаче те "дразнят местната власт" с инициативата си.

"Общинските съветници се опитват да ги изкарат вредящи на природата, затънали в пари престъпници", пише още той и допълва, че основна причина за премахването на животните е мръсотията и миризмата от тях.

"Затова общинарите са разпоредили стадото да се махне от селото до 10 август. Как се махат 500 овце за няколко дни? "Оправяй се!" По-важният въпрос обаче е защо! Защо да се махне единственото, което пази селото от смъртта? Защо се разпространяват лъжи, като този проект за лешояди на стойност 14 милиона(!)? Защото всеки, застанал на пътя на мутрите и мафията, трябва да бъде унищожен", пише още Петров в публикацията си.

В подкрепа на фермерите вече се изказа и земеделският министър Кирил Вътев. Върви и петиция в защита на стадото от Влахи.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
2
 
20
 
! Отговори
Токмаков преди 9 месеца
До Бон БонВ Швейцария кравите се разхождат в Люцерн. *** и виж. Аман от знаещи и начетени . В България всички професори станаха.
63
7
 
6
 
! Отговори
Токмаков преди 9 месеца
Накрая на селото. Така е в цял свят. Какво са виновни харата ако и един човек да е да диша на тоя ***. Да си гледа 100 стада извън селото.
62
0
 
25
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 9 месеца
УНИЩОЖАВАНЕТО НА ВСЯКАКВО БЪЛГАРСКО ПРОИЗВОДСТВО СЕ ИЗВЪРШВА ПОСЛЕДНИТЕ 32Г. ОТ НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ И ПРЕСТЪПНИЦИ ПО ЗАПОВЕД НА Е.С. И САЩ. ТРЯБВА ВСИЧКО ДА ВНАСЯМЕ ПА МАКАР И ОТПАДАЦИ.ТЕ ВИ Е.С. ,ТЕ ВИ АМЕРИКАНСКА "ДЕМОКРАЦИЯ" ***.
61
1
 
7
 
! Отговори
Шербет Локум преди 9 месеца
Бонбоне,написал съм ти селото, вярно не съм броил кравите,но са доста,а и не могат да се видят, защото са затворени.Но миризмата се усеща навсякъде, включително по бензиностанциите, кафетата.Израстнал съм с нея и не мога да я сбъркам
60
0
 
7
 
! Отговори
Стойне от Чукурово преди 9 месеца
Одма да им направат на тия селя.от Влахи две пречиствателни станции та да видат кво и как мирише
59
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Това в досиетата ли им го пише?
58
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Единият брат отдавна не издържа и се отказа..Остана само единият който е завършил биология в СУ,не знам за какви художници говорят
57
8
 
6
 
! Отговори
Бон Бон преди 9 месеца
Тук, некои коментиращи се изказват за Алпите. Когато намерите едни село там, в което се отглеждат, ВЪТРЕ В СЕЛОТО, 500 овце или крави, елате да ми се обадите.
56
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Мирише си. Гадно е. И аз не бих живял в село със толкова много животни. Но трябва да се отглеждат някъде все пак. Трябва да им се намери място по-далече от селото.
55
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Абе идете вижте до Инсбрук, на 10км от него има едно село гьотзенз се казва.Курортно селище с хотелите му, пистите му и т.н,е пълно с крави и с оборски тор.ТОВА през зимата, лятото сигурно са по пасбищата.. Що пак се правим на по католици от папата.Още малко и на луната ще трябва да гледат животни Със всякакви животни мога да се оправя,ама с *** човек.
54
0
 
3
 
! Отговори
Фяфъ преди 9 месеца
Тук някой хора обилно се изказват на тема "българина така, българина иначе". Само по това може да се разбере, че те не се чувстват такива, НО същите тези индивиди очакват разбиране пак от тези същите българи.
53
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Българино, заслужаваш си съдбата - да ядеш вносни *** от супермаркетите, и да си все болен и затлъстял! Защо ли? Защото не цениш истинското!
52
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Общо 11 от 13-те жители на селото работят във фермата, на другите двама им мирише.
51
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ако фермера им надоиваше по 1 литър овче на ден като подарк за без пари да видите как нямаше да им пречи миризмата на съселяните му.Даже много щяха да са им мили овчиците.
50
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
при 13 човека в това село двамата братя със семействата си ако се махнат от селото направо трябва да го закриват
49
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Скакалците не меришат.
48
0
 
1
 
! Отговори
... преди 9 месеца
Щом са само трима човека - не пречи, ако са повече тогава да...
47
3
 
17
 
! Отговори
допетков преди 9 месеца
Бил съм и до овце и до кози.Изобщо не смърдят, освен когато са разгонени.Е пръчовете смърдят,ама и на повечето пишман интелектуалци и козето мляко им смърди,абе всички ко им смърди, освен ако не е От Данон.. Кучетата ми смърдят много повече, особено изпражненията, което си е *** и тения евентуално.Едно време когато селата бяха пълни с животни, на никой не му смърдеше,а софиянчетата си караха летата на село, щото родителите им бяха от село
46
0
 
3
 
! Отговори
колко преди 9 месеца
жители има това село?
45
2
 
2
 
! Отговори
а Лай Нэн преди 9 месеца
Колко Пари Заработи от СмъртоНосните Ваксини - дадоха й Рушвети Милиарди за да Купи по 20 дози за всеки в ЕС!