Бургаската полиция конфискувала 80 коли за месец

По-голямата част са на водачи, употребили алкохол или наркотици
11 сеп 2023 18:12, Петър Бойчев
33
Бургаската полиция конфискувала 80 коли за месец
СНИМКА БГНЕС

Само за месец 80 моторни превозни средства са иззети на територията на община Бургас, съобщиха от МВР. В по-голямата си част това са леки автомобили, конфискувани от водачи, които са шофирали след употреба на алкохол или наркотични вещества.

Още в първия ден след приемане на законовите промени са били отнети два леки автомобила, за употреба на алкохол, и на канабис, както и камион с полуремарке, за употреба на алкохол.

Отредено е ново място за съхранение на иззетите коли, което е специално оборудвано със система за видеонаблюдение, СОТ и жива охрана, уточняват от полицията.

Промените, с които се дава право на съдилищата в България да отнемат в полза на държавата автомобилите на шофьори, употребили алкохол или наркотични вещества, влязоха в сила преди месец, пише "Сега". В закона са описани няколко случая, при които се стига до конфискация на автомобила.

Първият е, ако се шофира с над 1.2 промила алкохол, за което се полагат също 1 до 3 години затвор и глоба от 200 до 1000 лева. Вторият е, ако шофьорът вече е осъждан за шофиране след употреба на алкохол - при повторно нарушение с над 0.5 промила се отнема автомобилът, и се налагат от 1 до 5 години затвор, и от 500 до 1500 лева глоба. Ако се управлява автомобил след употреба на "наркотични вещества или техни аналози", наказанията са конфискация, 1 до 3 години затвор и от 500 до 1500 лева глоба. При рецидив наказанието е конфискация, 1 до 5 години затвор и глоба от 500 до 1500 лева. Ако нарушителят не е собственик на управляемия автомобил, може да заплати равностойността му.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
А КОЛКО преди 7 месеца
ПИЯНИ ХОДЯТ НА РАБОТА,ХВАНЕТЕ ГИ НА ВХОДА НА ФИРМИТЕ В КОИТО РАБОТЯТ-НЕ СЕ МОРЕТЕ ПО ПЪТИЩАТА.НЯКОИ ОТ ТИЯ ,,ПИЯНИСТИ,, ХОДЯТ РАНО НА РАБОТА ДО КАТО ОЩЕ НЕ СА ИЗЛЕЗЛИ ПОЛИЦАЙТЕ СУТРИН
28
0
 
0
 
! Отговори
колко преди 7 месеца
още много ,,чакат,, да ги хванат,тая безнаказаност ни доведе до тук-НЕ ГИ ЖАЛЕТЕ
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Само човек , който няма никакви интереси и стремежи , може да счита , че му е добре да е затворен. Някой , който е свел съществуването си до това да е нахранен и напоен.
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А защо в затвора да е лошо,на човек може да му е писнало да хрантути сто хилядната банда корумпета и бойковия хиликторат, струващи на данъкоплатците над десет милиарда лева годишно. Пет години на общежитие, какво да му е лошото.
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Хахаха , купувай си евтини коли пак. При повторно нарушение , като ти лепнат 5 години затвор , ще спреш да караш пил. Когато излезеш от затвора де. Ако не спреш , разбира се, ще ти дадат още 5 години. Пропилей си живота по затворите като си такъв голям умник.
24
0
 
0
 
! Отговори
До 24 преди 7 месеца
Освен конфискация има и кауш.....ша лежиш та ум ша ти зайде.....
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Аз си купувам бангии на по двадесет и повече години. Къркам си,а ушев нека си ги реди на паркинга и без това пречат на улицата и съседите мрънкат. Застраховка задължително на вноски,за да се минимизират загубите. Тези които не са на мое име са на цена колкото три малки в скъп бар.
22
0
 
0
 
! Отговори
Чичо Чеп преди 7 месеца
Алоо тролягата! Не може да казваш кой е виновен и да раздаваш присъди с тест дето дава положителна проба на нурофен! А кръвните проби се влачат около година!
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Отлично ! И като им ги вземат и по затворите да ги вкарат. Тези , които искат да имат правото да убиват на пътя , трябва да бъдат спрени. С всякакви мерки. Аз пазя живота на околните и не искам те да застрашават моя. Абсурдно е човек да си изгуби живота на пътя , при толкова много хубави неща за правене в тоя живот.
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И как преди да са те осъдили вече ти конфискуват колата?! Ако обжалваш и присъдата падне тогава ще ти плащат ли обезщетения?
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Стига с тия глупости за частната собственост. Този член е валиден, за гражданите, които спазват законите. Пиячите и наркоманите на волана не спазват и като престъпници следва да се попречи на продължаване на престъплението им, като им се отнеме нещо без което престъплението няма как да продължи. Ако им се вземе книжката, те пак биха се качили да карат. Остават две възможности. Отнемане на свободата, или на колата.
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 14.В конституцията пише, че частната собственост е неприкосновенна! И как да го разбираме това, след като всеки милю може да ти вземе колата без съд и присъда?!//Ако беше чел конституцията щеше да знаеш че когато извършваш престъпление тогава твоята частна собственост става собственост на държавата и второ съдът решава дали да ти вземе колата което е част от присъдата дадена от съдът
17
0
 
0
 
! Отговори
България над всичко преди 7 месеца
селските тарикати на градус / дрога като усетиха дебелия край и започнаха да цитират закони как видиш ли виновни били тестовете хахахахахахаха
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Голямо гестапо взе да става ...
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
*** йо не е много умен, добре е да копира чуждите закони. Но депутатите са много лукави.
14
0
 
0
 
! Отговори
.. преди 7 месеца
И без това няма да си ги вземат някой да ходи да им тегли клечката. Но може и снимка на автопарка да видиме дали има нови коли ?
13
0
 
0
 
! Отговори
Чичо Чеп преди 7 месеца
В конституцията пише, че частната собственост е неприкосновенна! И как да го разбираме това, след като всеки милю може да ти вземе колата без съд и присъда?!
12
0
 
0
 
! Отговори
Издънкова преди 7 месеца
Няма хванат депутат защото е с имунитет няма и хванат държавен служител със служебна кола това какво ви говори?Законите са за мишките и няма нито един луксозен автомобил конфискуван защото борим корупцията с ескорт за 200лв до вкъщи със кола с буркан!Не искам 240 но това сега не е важно не е важно и че процъфтява корупцията!
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
а за калпавите пътища кой е виновен и какво ще е наказанието?!? иначе може да вземат коли, ама като държавата е напълно абдикирала от ремонт на основни пътища - виновни няма... Русе-ВТ, София-Плевен са в плачевно състояние. Къде са парите от винетки и тол такси?!? Кой изяде милиардите?!?
10
0
 
0
 
! Отговори
Безобразие преди 7 месеца
Противоконституционно конфискуване на собственост без присъда, на основание единствено полеви тест, даващ неприемливо висок процент фалшиво положителни резултати.