Земеделците на бунт заради зърното, на 19-и блокират София

Националният им протест е обявен за безсрочен
15 сеп 2023 08:20, Петър Бойчев
513
Земеделците на бунт заради зърното, на 19-и блокират София
СНИМКА БГНЕС

Над 20 асоциации в земеделието обявиха снощи, че започват безсрочен национален протест от 18 септември. Решението беше взето от инициативен комитет, който се събра във великотърновското село Арбанаси, предаде БНР.

Земеделците твърдят, че решението на парламента и на правителството да възобнови украинския внос на земеделска продукция е пагубен и ще унищожи българското селско стопанство.

Земеделският сектор обяви, че прекратява преговорите с държавата и започва от идната седмица блокади на гранични пунктове и главни пътища, без да се уточняват къде и кога.
На 19 септември протестът ще блокира София, заявиха от различните национални асоциации в селското стопанство на срещата в Арбанаси.

Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите, обяви исканията на сектора към държавата: "Продължаване на забраната на внос на пшеница, царевица, слънчоглед и рапица от Украйна. Въвеждане на забрана за внос на нерафинирано сухо мляко, пресни и замразени плодове и зеленчуци, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна.
Изплащане към земеделските производители към 30 септември на пълния размер на компенсациите за повишените разходи за производство следствие на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта".

Секторът иска да бъде осигурен контрол по спазване на забраната, както и да се завиши контролът за произхода и качеството, да се изплати държавната помощ към земеделските производители с пропаднали площи, както и да бъдат осигурени необходимите средства за пренотифициране на съществуващите държавни помощи, както и за нови държавни помощи, включително за инвестиционни и минимални помощи по де минимис (de minimis).  

Земеделците не приемат решението на депутатите 63 милиона лева да бъдат изплатени като допълнителни компенсации от Министерството на финансите и казват, че украинският внос засяга над 70 000 български земеделски производители. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


513
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
341
6
 
6
 
! Отговори
Мълния преди 7 месеца
"Протестът" е организиран лично от Путин с помоща на Си... Това е. Путин е забелязан в София а след това тайния му кортеж е заминал за срещите с представители на земеделците. Информацията е 100% проверена от западните служби и медии. Достоверна е за сите психо-десни от ППДБ, СДС и градската десница - каквото и да значи това. Русофоби (расисти) дигайте се да защитите Денкоффф.
340
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
При капитализма управлението е в ръцете на господстващата плутократичноолигархична класа. В нейни ръце са всички ресурси и всички власти-законодателна, изпълнителна и съдебна. Неслучайно сега като властта е в крайната десница, се отнемат конституционни права, правото на референдум на народа. Правото на управление е узурпирано от този елит, негови са медиите, тролченцатата, ботовете, НЕГОВО Е ВСИЧКО. И за да е кашата пълна този елит крепи властта си и като дава мило и драго насветовната олигархия
339
3
 
9
 
! Отговори
j преди 7 месеца
До :)точно заради износа е. Украинското зърно ще влезе у нас на доста по-ниска цена от борсовата и търговците ще се ориентират към него, вместо това на българските производители. Това ще натисне цената им и ще трбява да продават на чувствително по-ниска цена или ще трябва да държат, незнайно колко време, което ще отрази върху качеството и от там, пак върху цената им. Дъмпинг от държавата. А тез песни любовни, че украинското зърно ще намали цената на храните, са само за бабите пред блока....
338
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Проблемът на пишман пропагандаторите е, че ние, хората за които те пишат "рубладжии", копейкаджии", и т. нт. сме горе - долу около 90%. Но на тях не им стига мозъка да измислят друго. Имат и още 1 голям проблем - Неискаме да ядем обеднен уран, неискаме децата ни да са джендърорасти, и неискаме да се мразим с никого!
337
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ДНЕС трият всички постове които са срещу Денкоффффф и анти-народното му правителство... Защо - защото и те получават средствв от "Демокрациите" и защитават интересите на всеки който им плати... хахахах После пищят - руска пропаганда, заедно с Паси и ППДБ... Наглеци.
336
4
 
4
 
! Отговори
Галя от посолствоТО преди 7 месеца
Те са " домашни любимци" на бОцан, неслучайно той не е подписал премахването на забраната , а р.ж. Лек стрес - тест за кИцан. Палави са ни подвластните, не ни е скучно. Но на каишка , включително и тл&ъстия от дпс
335
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"Протестът" е организиран от агентите на вмиpиcaния Чорап от Дондуков 2...
334
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Бих желал да се срещнем ... с анонимния написъл "Тия селЕндури да имат късмет да стигнат до София, такъв бой ще ядат, че ще им се стъжни."... Между свинските очички и до там с писанията ти...
333
16
 
13
 
! Отговори
Бунгар преди 7 месеца
Никой не е по голям от хляба и не трябва да злоупотребяха с това.Блокирането на пътища трябва да се наказва със закон. Нека си протестират , но да не пречат на гражданите,защото ще ги намразят още повече. Видимо ,народа е на страната на Правителството.
332
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ако са русофили.
331
1
 
1
 
! Отговори
:) преди 7 месеца
До Анонимен 344 От гербавите са, но не случайно :)
330
6
 
5
 
! Отговори
:) преди 7 месеца
България потребява едва 1/4 от производството, другата част се изнася. За какво е този рев?
329
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тия селЕндури да имат късмет да стигнат до София, такъв бой ще ядат, че ще им се стъжни.
328
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А бе да попитам, тия спонтанни революцюнери да не би случайно да се от ГЕРБ ?
327
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Бойко, прибери си разбойниците!
326
1
 
3
 
! Отговори
:) преди 7 месеца
До t666 339 ОК, тогава да остане забраната за внос, а да им спрат субсидиите.
325
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ай сега да го видим Киро Ментата, ще угоди ли на народните изедници или ще защити народда?
324
2
 
5
 
! Отговори
:) преди 7 месеца
За миналата година са платили данъци върху 2,5 млрд. печалба. А колко е била в действителност, те си знаят. Друг е въпросът, че са я взели малко на брой м.афиоти. Нека малките излязат да протестират за равномерно разпределение, тях ще подкрепя.
323
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
СКОРО НА НАРОДА ЩЕ МУ ПИСНЕ ОТ БУНТА НА РУБАДЖИИТЕ И ЩЕ ИМА ГРАЖДАНСКА ВОЙНА! ПОСЛЕ - НАРОДЕН СЪД!
322
5
 
10
 
! Отговори
Рендету преди 7 месеца
Ами Денков ви го каза в прав текст "Премиерът Денков: Важно е да имаме подкрепа в Народното събрание", тоест, зърнопроизводителите в Бг да го ду...!, тяхното мнение по казуса е несъществено!!!!!