България - страната на зърнените култури

65% от обработваемата територия е насадена със зърно
21 сеп 2023 22:11, Росен Стойчев
26
България - страната на зърнените култури
Снимка: БГНЕС

Той акцентира, че България е станала монокултура – „65% от обработваемата територия на България е насадена със зърно. Няма друга страна в Европа. Зърното измества всички други култури в момента”.

България - страната на зърнените култури
Това каза Нова Нюз Георги Ангелов.

„Преживявяме доста турбулентен период на цените в земеделието. Миналата година бяха рекордно високи, тази година са доста ниски. Миналата година който продаде, беше добре. Сега помагаме на тези спекуланти, които не са си направили сметката и вместо да продадат, са затворили продукцията в складовете. Не помагаме на земеделските производители, които си произвеждат и продават както трябва, а помагаме на тези, които са загубили, защото не са се държали като земеделски производители, а като спекуланти”, каза икономистът от „Отворено общество”.

По думите на Никола Янков, икономист винаги, когато държавата се опитва да се намесва на пазара, се получава драма. „Това е мислене от 80-те години на миналия век – държавата ще казва кой ще внася, кой ще продава, на каква цена ще продава. Държавата не трябваше да се намесва по никакъв начин”, категоричен е той.

Ангелов каза, че се дават най-много субсидии на най-богатите, които и без субсидии се справят добре и направи паралел с енергийните помощи, които са получени от хора и фирми, които нямат нужда от тях, вместо от наистина нуждаещите се.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: експертиПодкрепа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
3
 
! Отговори
Да и я направиха преди 7 месеца
Земята на *** ЕСГЕЙСКИТЕ У.РЕПКИ!БЪЛГОРИЯ ИМА ПРЕДОСТАТЪЧНО ЗЪРНО ДА НИ ХРАНИ НО ОТВРАТИТЕЛНТИЕ ПОЛИТИЦИ ОТ ЗАПАД И НАЩЕ БИЗНЕСМЕНИ СКЛЮЧВАТ РАЗНИ ЗДЕЛКИ ЗАД ГЪРБА НА ХОРАТА ОТ КОИТО ЗАВИСИ ТЕХНИЯТ ЖИВОТ!! ЯДЕНЕТО НА УКРОФУРАЖЪТ ВОДИ ДО ПО-МАЛКО ПЕНСИОНЕРИ В БЪДЕЩЕ!!! ТОВА БАБХ И РЗИ НЯМА ДА ВИ ГО КАЖАТ ЗАЩОТО ОТ 20Г СИ МЪЛЧАТ КАКВО ЯДЕМ!!!ТОВА Е НАЙ-ГОЛЯМОТО ДЪНО НА БЪЛГАРИЯ ,СГЛОБКАТА ЕВРОПЕДЕРАСТКА ДАНО НЕ ИЗКАРАТ ЦЯЛ МАНДАТ ЗА 3МЕСЕЦА НИ ПОПИЛЯХА ЗА ОЩЕ 3ГОДИНИ НЕ МИ СЕ МИСЛИ ЩЕ РЕВЕМ!
23
0
 
4
 
! Отговори
Смел Гибсов преди 7 месеца
Тогава защо купуваме от Украйна ?
22
0
 
1
 
! Отговори
Икономист преди 7 месеца
да субсидираш зърнари, чиято продукция е за износ е ... да подаряваш пари на други нации от твоя джоб, да им плащаш сметката.
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Много точно. За пореден път помагаме на сектор, който е на хипер печалба. То не са субсидии, то не и премахване на акциза на горивата, а сега и защита и гаранция, че стоката им ще се изкупи!
20
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тази статия някаква гавра с нас ли е на фона на новината,че сега ще внасят зърно от регион,в който използват снаряди с уран?Хем сме били страна на зърнените култури,хем ще ядем внос.Чиста гавра си е това.
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Според джурналиста-андроид зърното се сади, а овошките се сеят.
18
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Това по принцип е храна за животни. Само дето животните сега сме ние! Навремето през комунизма също всички ниви бяха засети, даже и в балкана бяха почнали да сеят разни неща. Но почти всичко отиваше за храна на животните. Българина ядеше мръвки, истински млечни продукти и яйца. Всичко произведен в България с най високо качество. Всеки ден в столовата манджи и скара. Навсякъде! Не като сега работниците да си носят сандвичи и да нагъват само хляб и разни фалшификати имитации на колбаси.
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Зърнарите на БГ всичките са за разстрел ...Българските роби няма да се вдигнат никога ,,,Тези които можеха да освободят България от комунизма избягаха на запад и си живеят отлично ... В България само РОБИТЕ стоят и хранят комунистите.
16
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
С внос или без внос в Бг цени никога не падат. Тук цените знаят само посока нагоре. Ако случайно примерно цената на горивата падне или на зърното на продуктите и свързаните сектори не се намаляват цени. А при ново поскъпване цените на зърно к горива цените на тези продукти свързани с тях скачат на нова сметка. Това то пазарна бг икономика. Няма закони срещу прекомерните печалби няма и д аима
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И за това ли трябва да внасяме от Украйна?
14
4
 
2
 
! Отговори
До 10 преди 7 месеца
Щом като ЕС е одобрил вноса на украинско зърно, значи ги изпълняват.
13
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Зърното сади ли се или се сее? Или всякак може?
12
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ББ цели 12 години такова семе засяваше: зърнари. Не са ги учили в Симеоново,че промишлеността, а не земеделието, трябва да бъде водещ отрасъл на икономиката. И понеже той беше приятел с крупните земеделци,които искат да получат продукция с минимални разходи,ето го резултатът: жито,кукуруз,слънчоглед.Няма зеленчуци, грозде,плодове! И ако не слушаш, пристигат в 'голямото село' със земеделските танкове - тракторите.И тая година довтасаха с тежките машини, а полицаите си умират от кеф и преданост.
11
1
 
4
 
! Отговори
ггг преди 7 месеца
хващайте за зърната *** зърнзри
10
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Доста неща които са така. Има спекуланти и голяма част от помощите не стигат до наистиан нуждаещите се.
9
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Субсидиите се дават от ЕС и по правила определени от ЕС . Те не са безусловни , а срещу изпълнения на определени условия . Фермерите в Украйна не ги изпълняват .
8
6
 
16
 
! Отговори
Ьпсурдистана преди 7 месеца
Бойколандия на Пеевски
7
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Феодалите на Бойко
6
6
 
11
 
! Отговори
Alex преди 7 месеца
Казват, че сме бананова република. Да преведа за демократите.
5
2
 
8
 
! Отговори
Безимен. преди 7 месеца
във съседната статия Европейският съюз ще наложи санкций на държавите който не купуват украйнско зърно това правило дали е вярно?По думите на Никола Янков, икономист винаги, когато държавата се опитва да се намесва на пазара, се получава драма.