Цените на храните отново нагоре, надценките стигат над 70%

Високата инфлацията ни отдалечава от Еврозоната, убеден е Никола Стоянов
Обновена: 27 сеп 2023 12:02 | 27 сеп 2023 11:11, Анисия Иванова
73

След отпадането на забраната за внос на зърно от Украйна можем ли да видим понижаване на цените? Как работи сайтът за сравняване на основните хранителни продукти и възможно ли е да има таван на цените? Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев иска таван на надценката на млечните продукти.

"Таванът е възможен и в края на нашия мандат ние бяхме готови със законопроект за това. Радвам се, че редовното правителство стигна до тази идея, но ми се искаше да не се губят толкова месеци и още лятото да беше приет такъв проект. От юли трендът се обърна и цените на храните на едро отново тръгнаха нагоре", каза бившият служебен министър на икономиката Никола Стоянов в студиото на "България сутрин".

Надценките в магазините стигат до над 70%. Гостът сподели, че могат да стигнат и до повече. Според него това е проблем, наслояван дълги години и трябва систематично да се борим с него. Стоянов разказа и за сайта за наблюдение на цените на храните, посочвайки че той не е обновяван от май месец, което означава, че контролът е занемарен.

"Нищо не е направено за доразвитието на сайта. Ние го направихме в много кратък срок и със сигурност много неща могат да се подобрят. Надявам се да продължат да го развиват. Видно е, че цените още от средата на лятото са тръгнали нагоре и очакванията са да продължат да растат. След решението за украинското зърно също не очаквам падане на цените. Официално забраната падна, но неофициално тя си остава", коментира бившият служебен министър на икономиката в ефира на Bulgaria ON AIR.

Министърът на финансите Асен Василев заяви, че всеки месец ще получаваме по 40 млн. в хазната благодарение на падане на забраната за украинско зърно. Стоянов определи това твърдение като абсолютно невярно. Според него инфлацията пак тръгва нагоре и това ни отдалечава от Еврозоната. Той е категоричен, че това трябва да се изведе като приоритет от правителството и систематичен контрол на цените.

"Взимат се проинфлационни мерки. Например, борбата за отмяна на дерогацията. Когато ние предадохме постовете си, цените на горивата бяха по 2,40 лв., а сега са 2,90 лв. Това е сериозна проинфлационна мярка, защото се отразява на всички стоки", подчерта Стоянов.

Той сподели, че при решението на "Лукойл" има два варианта. Първият е, ако има готовност и успеят в 30-дневен срок да минат на неруски суров петрол, което ще се отрази в качване на цените, но не много. Вторият вариант - да нямат такава техническа възможност и единствената алтернатива е внос на горива, когато вече ще се вдигнат цените с много.

Никола Стоянов засегна и темата за военната помощ за Украйна. Той посочи, че докато е бил министър на икономиката, не сме продавали директно оръжията си.

Неговият наследник на поста Богдан Богданов каза, че очакваме годишна инфлация от 8%, но Стоянов се съмнява в това твърдение.

"Не бих си позволил да дам оценка на работата му, но му пожелавам кураж. Трябва повече да се обърнат към нуждите на българските граждани, а не толкова към външната политика", заяви в края на разговора бившият служебен министър на икономиката.


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
0
 
! Отговори
мнение преди 2 месеца
средна стойност на продукт за последните 12 месеца ще определи стойността му в евро. Затова сега вдигат цените. Да са готови за януари 2025 г.
52
0
 
5
 
! Отговори
МИ ТВА НОРМАЛНО ЛИ Е преди 2 месеца
Надценките в магазините стигат до над 70%
51
2
 
0
 
! Отговори
Нормално преди 2 месеца
Партията майка БСП заповед е турила на назначените милионери,избори ще има след месец.
50
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Не бих си позволил да дам оценка на работата му, но му пожелавам кураж. Трябва повече да се обърнат към нуждите на българските граждани, а не толкова към външната политика", заяви в края на разговора бившият служебен министър на икономиката.
49
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мисля , че констатацията е некоректна . Надценките не стигат 70 % , започват от 70 % нагоре . Поне това е усещането когато се влезе в магазин .
48
5
 
1
 
! Отговори
до 52 преди 2 месеца
До Анонимен,ами много лесно,защото заплатите ви са над 20 ПЪТИ по-високи,не проценти,а пъти,като добавим,че нямате разходи по наем или ипотека,нито данъци,да не говорим че българина не е чул,че тока и водата се плащат прави си сметката колко е евтино за вас
47
1
 
0
 
! Отговори
бг смешки преди 2 месеца
про***Ст !
46
1
 
2
 
! Отговори
до 52 преди 2 месеца
До Анонимензащото наорда е яко *** и го допуска !
45
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Докато хората не започнат да трошат витрините и да събарят веригите така ще е.Някой може ли да отговори защо цените в Кауфланд и Лидл в България са поне с 20% по-високи от тези в Европа? И то за едни и същи стоки?Само ни източват парите и ни се подиграват зад гърба.
44
1
 
8
 
! Отговори
Ся пък много преди 2 месеца
скъпо било у нас и затова нямало еврозона :D Европейците са притеснени от високия ни стандарт. Клоунада и половина!
43
0
 
2
 
! Отговори
до 48 преди 2 месеца
До пффффффкакъвто народа такова му и управлението , колега ! демек никакво !
42
8
 
1
 
! Отговори
... преди 2 месеца
До Надценката Пич, сободна държава сме и никой не може да те задължава с каква надценка да продаваш. Пазара сам ще те накара да намалиш надценката ако ти е твърде висока !
41
1
 
1
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 2 месеца
Супер.Предлагам намаляване на ДДС, компенсация за гориво и безплатно саниране .Слава на Америка - В Европа са боригени
40
1
 
8
 
! Отговори
пфффффф преди 2 месеца
Бла-бла-бла. Констатации, приказки, никакви мерки. Аз също виждам с колко са нараснали цените, но и не мога да направя нищо. Така и правителството. Пълна мизерия, безпомощност, овчедушие и прочие е министър да ти обясни колко е безполезен като представител именно на изпълнителната власт.
39
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ПРЕДИ ДВА ДНИ ПРОСТО ПОГЛЕДНАХ ЦЕНИТЕ НА ГОРИВАТА ДОКАТО ПРЕМИНАВАХ КРАЙ БЕНЗИНОСТАНЦИЯ - БЯХА В ДИАПАЗОН 2,97 ДО 3,37 ЛВ. ТА ЗА КАКВИ 2,90 ЛВ ПИШЕТЕ? МОЖЕ, НО С ОПРЕДЕЛЕНИЕ - МИНИМУМ... А ДО ДЕКЕМВРИ - МИНИМУМ 6 ЛВ ЛИТЪРА!!!
38
0
 
4
 
! Отговори
до 43 преди 2 месеца
До Анонимени защо да са си на местата като народа не става за НИЩО ! и допуска всичкото това с лека ръка ....
37
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
АМИ ГОРИВАТА НАД 5 ЛЕВА МОЖЕ НАДЦЕКАТА И НАД 200% ДА СТАНАТ.
36
1
 
21
 
! Отговори
Надценката преди 2 месеца
В България може да стане и 170% понеже няма санкционираши органи, или ако ги има са само на книга и в действителност са НЕРАБОТЕЩИ! Някой да е чул за затворена веига, магазин, търговец, за наложена (и платена!) голяма глоба с последно предупреждение за нарушителя? Няма и да чуете и затова ще продължаваме да ядем палмово масло вместо сирене от краве мляко и да ни пробутват рога и комита смлени на кайма!Тук има МАФИЯ и тя определя правилата за съжаление!
35
1
 
15
 
! Отговори
Ахах преди 2 месеца
Язък за гръмките статии дето бяха с инфо за огромно намаление с 0.1% на цената на някоя си стока. А след нея на 20 други стоки се отчиташе увеличение. Истината е че в Бг винаги има само увеличение на цените. Те друга посока не знаят без значение от помощи за бизнеси, търсене, предлагане и тн. Тук правилата на пазарната икономика са явно други от общоприетите.
34
3
 
8
 
! Отговори
Срам преди 2 месеца
Аз не съм песимист , ама май докато сме живи цените никога няма да почнат да падат надолу !!!!