11 учители са писали оценки на починала ученичка месеци наред

Класният ръководител въвежда отсъствия само в определени дни
68
11 учители са писали оценки на починала ученичка месеци наред
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Министерството на образованието и науката сезира прокуратурата и предостави всички документи и констатирани нарушения в пловдивското средно училище „Найден Геров“. Проверката стартира по разпореждане на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков, след като стана ясно, че учители са писали оценки на починала ученичка.

Още по темата

Цялостната проверка на МОН открива сериозни нарушения и данни за съставяне на документи с невярно съдържание. Установено е, че 11 учители са въвеждали неправомерно оценки в електронния дневник на ученичката, загубила живота си при трагичен инцидент. Също така 14 педагогически специалисти не са вписвали отсъствия въпреки липсата на момичето още от началото на учебната година.

В хода на проверката бяха констатирани и други нарушения. Отсъствията на ученици не са въвеждани регулярно от учителите по отделните учебни предмети, а на определени дати от класния ръководител. Освен това има дни, в които те са отсъствали, но са получавали текущи оценки по определени предмети. Установена е също липса на документи за извиняване на отсъствия или са открити такива, които пораждат съмнения в тяхната автентичност. 

В резултат на установените нарушения МОН възлага на началника на РУО-Пловдив да издаде заповед със задължителни предписания на директора на СУ „Найден Геров“. Те включват отстраняване на пропуските и нарушенията, търсене на дисциплинарна отговорност от съответните педагогически специалисти, както и осъществяване на системен контрол, свързан с отразяването на отсъствията и вписването на оценки в задължителната училищна документация.

Още преди да приключи цялостната проверка със заповед на началника на РУО-Пловдив беше освободен директорът на училището. При образуването на проверката министърът на образованието заяви, че няма да допусне подобно грубо и неморално погазване на правилата в българската образователна система.

След констатациите е разпоредено провеждането на серия от изненадващи проверки на територията на цялата страна в училища, в които има голям брой ученици в риск от отпадане. Целта е превенция и недопускане на подобни груби нарушения в образователната ни система.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още по темата: Пловдивоценкиученичка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Някой пак открива топлата вода Във всички училища и детски градини е така.Лично имам подавани сигнали до МЗ за фалшиви извинителни бележки, които до днес са без отговор.Така че трябва да се търси отговорност и на лекарите .но и това ще мине - идат избори,да не забравяме....
59
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Верно ли бе...Това е лъжа компроментираща образованието...просто застанете сутрин пред някоя Професионална гимназия или училище в някоя махала
58
0
 
5
 
! Отговори
бг училища преди 6 месеца
то и едни училища в тая държава... закво ли ги има, сякаш някой научава нещо
57
1
 
2
 
! Отговори
Ха ха ха преди 6 месеца
Найден Геров е *** училище в Пловдив
56
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Корупция тече навсякъде. ОПГ е завладяла цялата страна. Тридесет години политици и държавни чиновници са безотговорни в работата си ,но на държавна заплата
55
0
 
7
 
! Отговори
a преди 6 месеца
Закривай!!!
54
0
 
16
 
! Отговори
Не са един или двама преди 6 месеца
14 педагози + 1 директор = 15 души ОПГ (Организирана престъпна група), която извършва престъпленията: измама, използване на документи с невярно съдържание, приемане на подкуп. С цел набавяне на имотна облага под форма на заплати, които не заслужават(защото училището е трябвало отдавна да е затворено) и най-вероятно подкупи от родители. Това са хората, които са възпитавали тези деца на знания и морал. Закриване, изриване, ново начало.
53
0
 
14
 
! Отговори
от Плевен преди 6 месеца
Моят син учеше в Професионалната гимназия по ..., но даскалите бяха категорични, че децата не трябва да си купуват учебници. Имах голям проблем с тези даскали и го преместих в Гимназията по ...; само той успя да вземе задължителните матури. Сега той е студент в ..., но изпитваме всички в къщи големи трудности, ами сина не е научен да чете по учебник, да бъде прилежен ученик, да пише, да слуша, да анализира. Даскалите в Плевен са трагедия!
52
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Е какво очаквате, от висене по магистралите - това. На това бойкот, на онова бойкот. Е, всичко това е следствие от неразумно поведение.
51
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Абсолютно вярно. Работих в такова училище, учениците които идваха на училище и не са с проблемно поведение, получаваха 5-6, проблемните 3-4, не можеха да напишат как се казват и от къде са без правописни грешки. Да не говорим, че от 20 човека клас идваха в най-добрия случай 7-8 ученика. Никой не го интересува кой колко знания има, важна е бройката. Имаше ученици, които ги нямаше с месеци, а като се появят им пишехме по някоя тройка. За вечерното училище, да не говоримнямаше никой.
50
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
РАЗХОДЕТЕ СЕ ДО ИХТИМАН.ТАМ ИМА 3 ТАКИВА УЧИЛИЩА.РОМИТЕ В ЧУЖБИНА , А ТУКА ИМ ДАВАТ ДИПЛОМИ.УЧИЛИЩАТА СА ПРАЗНИ ОТ СУТРИН ДО ВЕЧЕР.А УЧИТЕЛИ ДАЛ БОГ...И ЗАПЛАТИ
49
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Имам позната в такова училище Ходят по къщите да търсят учениците защото ако нямат бройка трябва да ги съберат в една паралелка и тогава ще трябва да съкратят учителите ДА не говорим пък как се пишат оценкиНищо не ме учудва вече
48
1
 
16
 
! Отговори
nqkoi преди 6 месеца
От утре по-високи заплати! 100 000 на месец минимално, за директор 1000000!
47
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Кирил Петков е канадски гражданин. Защо учителите са виновни, че попълват бюрокрация?
46
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Според вас индивид с диплома за завършено средно образование, който не може да говори членоразделно ак е завършил?
45
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
След като обвържеш учениците със финансирането съвсем нормално е даскалите да пишат тройки на двойкаджиите иначе по малко пари ще има в училището.
44
1
 
20
 
! Отговори
И това време преди 6 месеца
Ще отмине. Масовото обедняване и пълното безхаберие ще го приключи. Както казваше конярът Спас от хижа Ловна на коня си - да си учИл, АлчО. Като не си ся че носиш чували по баиро.
43
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Директорките на училищата са партийни пионки и нагаждачи! Назначат млад учител за 1 година и после го махнат. Притискат учителите за глупости! Това да си учител в днешно време е повече от трагично!
42
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До V ОСвен ако не я запишеш, как те БИЕ и те ЗАПЛАШВА, нищо няма да постигнеш, освен да те уволянт.
41
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 40 Преди ученикът не влизаш в час с кафе, вейп, нарамил телефон, да те псува като каруцар и да ти направи клипче, което те изкарва като някакъв изтърван от лудницата. Преди ако имаше проблем с възпитанието, родители се извиняваха и се опитваха да коригират, каквото могат. Сега пъро започват да те псуват от телефона, после идват в училище, по средата на часовете и започват да псуват и заплашват пред децата, защото "ги заниваш с глупости".