11 учители са писали оценки на починала ученичка месеци наред

Класният ръководител въвежда отсъствия само в определени дни
68
11 учители са писали оценки на починала ученичка месеци наред
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Министерството на образованието и науката сезира прокуратурата и предостави всички документи и констатирани нарушения в пловдивското средно училище „Найден Геров“. Проверката стартира по разпореждане на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков, след като стана ясно, че учители са писали оценки на починала ученичка.

Още по темата

Цялостната проверка на МОН открива сериозни нарушения и данни за съставяне на документи с невярно съдържание. Установено е, че 11 учители са въвеждали неправомерно оценки в електронния дневник на ученичката, загубила живота си при трагичен инцидент. Също така 14 педагогически специалисти не са вписвали отсъствия въпреки липсата на момичето още от началото на учебната година.

В хода на проверката бяха констатирани и други нарушения. Отсъствията на ученици не са въвеждани регулярно от учителите по отделните учебни предмети, а на определени дати от класния ръководител. Освен това има дни, в които те са отсъствали, но са получавали текущи оценки по определени предмети. Установена е също липса на документи за извиняване на отсъствия или са открити такива, които пораждат съмнения в тяхната автентичност. 

В резултат на установените нарушения МОН възлага на началника на РУО-Пловдив да издаде заповед със задължителни предписания на директора на СУ „Найден Геров“. Те включват отстраняване на пропуските и нарушенията, търсене на дисциплинарна отговорност от съответните педагогически специалисти, както и осъществяване на системен контрол, свързан с отразяването на отсъствията и вписването на оценки в задължителната училищна документация.

Още преди да приключи цялостната проверка със заповед на началника на РУО-Пловдив беше освободен директорът на училището. При образуването на проверката министърът на образованието заяви, че няма да допусне подобно грубо и неморално погазване на правилата в българската образователна система.

След констатациите е разпоредено провеждането на серия от изненадващи проверки на територията на цялата страна в училища, в които има голям брой ученици в риск от отпадане. Целта е превенция и недопускане на подобни груби нарушения в образователната ни система.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още по темата: Пловдивоценкиученичка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
МОН се скъса да се хвали, как са върнали хиляди деца в училище.Върнали са ги само на документи, при това фалшиви. Всичката работа на МОН е такава- фалшива.
19
10
 
7
 
! Отговори
До млад учител преди 7 месеца
Значи не ставаш за учител! Отивай да садиш картофи!
18
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 16 : От мен получаваш минусче по две причини - първо, писането с главни букви е неетично и нарушава етиката на общуване в интернет. И второ - като видиш учител ръка ще му целуваш и ще ставаш прав. Научи се да проявяваш уважение към социални класи, които стоят над теб.
17
0
 
0
 
! Отговори
Alex преди 7 месеца
В моя клас в 133-то имаше само един от Русе и една от Ленинград. Бяхме само софиянци :)
16
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Само там са ги хванали. Иначе е редовна практика навсякъде. Откъде мислите, че са двойките на матурите? Точно от такива, които не посещават училище, пишат им се оценки, колкото да завършат, а накрая дори не знаят български, за да си напишат матурата!
15
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Млад учителТИ СИ ИЗБРАЛ САМ ДА ТИ КЪСАТ НЕРВИТЕ !КАТО НЕ ТИ ИЗНАСЯ - НАПУСНИАМА НЯМА ЩОТО ТЕЯ ПАРИ ДЕТО ГИ ВЗЕМАШ НЯМА КАК ДА ВЗЕМАШ НА ДРУГО МЯСТО , ДА НЕ БРОИМ И ДРУГИТЕ ОБЛАГИ ЗА ДАСКАЛИТЕ - ДРЕХИ , БОНУСИ, КАРТИ, ЕКСКУРЗИИ, И ,,,,ПОДКУПЧЕТА
14
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Това е цинизъм, "уважаеми" български учителю!
13
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
това не е ново. В провинцията им пишат оценки, за да преминават и да си спасят бюджета на училището. Проблема е че после с тези нереално високи оценки селянчетата идват в София и заемат местата на нашите деца. Имах една такава служителка от бяла слатина - уж имаше пълно шест в дипломата, а едва четеше и пишеше, и не можеше да умножава без калкулатор.
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ееее ся...Това го има описано още от великия Чудомир в разказа "За бог да прости", само дето там причината е друга.
11
1
 
14
 
! Отговори
Някой преди 7 месеца
Как не ги е срам?!!! И това са учители, които искат уважение и постоянно увеличение на заплатите! Срам и позор за професията! Ето една от причините, никой да не ги еbава за нищо - ни ученици, ни родители!
10
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И ТЕЯ ДАСКАЛИ ВСЕКИ МЕСЕЦ РЕВАТ ЗА ЗАПЛАТИИ ТЕЯ ДАСКАЛИ СА ЕДНИ ОТ НАЙ - СКЪПО ПЛАТЕНИТЕ В БЪЛГАРИЯ!!!!!СРАМ И ПОЗОР!!!!!!!!!!!!ДА МИНАТ НА МИНИМАЛНА - ПРОДАЖНИЦИ ДОЛНИ !
9
0
 
20
 
! Отговори
Зевс преди 7 месеца
Опитах се да погледна как изглежда училището, но дори Гугъл не са имали смелостта да минат там и да снимат. Предвид факта, че при отсъствия се спират социалните помощи не е зле да се проверят и родителите дали не са злоупотребили, за етноса се сещате...
8
1
 
24
 
! Отговори
Молим?! преди 7 месеца
Това е кражба и гавра с паметта на детето.Ако бяхме държава на място виновните щяха да бъдат лишени от учителски права за известен период,а директорът тикнат в затвора с лека присъда за назидание на всички!
7
2
 
4
 
! Отговори
БългЕзик Майна преди 7 месеца
В статията: "При образуването на проверката министърът на образованието заяви, че няма да допусне подобно грубо и неморално погазване на правилата в българската образователна система"; Излиза след като няма да търпят "такова" са съгласни "Онакова Погазване на Правилата". КойИдиот ви пишеШибаните педопедераски текстов беМайна
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Млад учител- А ДО 65Г КАКВО ОЧАКВАШ ДА СТАНЕ СЪС ЗДРАВЕТО?!
5
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
с 3000 лв живее ли се :)))
4
11
 
20
 
! Отговори
Млад учител преди 7 месеца
А вие си възпитавайте децата! Аз не съм ви длъжен да бъде хем укротител, хем наливащ с фуния знания на хленчестите ви разглезени чудати същества. На 29 г. ми разбихте нервите и здравето.
3
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И защо трябва да изтипосвате фото на клетото 22 СУ, което няма нищо общо с тая жалка и тъжна история.
2
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Защо,бе?Нали сме ви назначили да възпитавате децата?Такъв пример ли им давате?
1
4
 
9
 
! Отговори
Шегобиец преди 7 месеца
Ми като често е вдигала ръка в час, какво да се прави?