11 учители са писали оценки на починала ученичка месеци наред

Класният ръководител въвежда отсъствия само в определени дни
68
11 учители са писали оценки на починала ученичка месеци наред
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Министерството на образованието и науката сезира прокуратурата и предостави всички документи и констатирани нарушения в пловдивското средно училище „Найден Геров“. Проверката стартира по разпореждане на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков, след като стана ясно, че учители са писали оценки на починала ученичка.

Още по темата

Цялостната проверка на МОН открива сериозни нарушения и данни за съставяне на документи с невярно съдържание. Установено е, че 11 учители са въвеждали неправомерно оценки в електронния дневник на ученичката, загубила живота си при трагичен инцидент. Също така 14 педагогически специалисти не са вписвали отсъствия въпреки липсата на момичето още от началото на учебната година.

В хода на проверката бяха констатирани и други нарушения. Отсъствията на ученици не са въвеждани регулярно от учителите по отделните учебни предмети, а на определени дати от класния ръководител. Освен това има дни, в които те са отсъствали, но са получавали текущи оценки по определени предмети. Установена е също липса на документи за извиняване на отсъствия или са открити такива, които пораждат съмнения в тяхната автентичност. 

В резултат на установените нарушения МОН възлага на началника на РУО-Пловдив да издаде заповед със задължителни предписания на директора на СУ „Найден Геров“. Те включват отстраняване на пропуските и нарушенията, търсене на дисциплинарна отговорност от съответните педагогически специалисти, както и осъществяване на системен контрол, свързан с отразяването на отсъствията и вписването на оценки в задължителната училищна документация.

Още преди да приключи цялостната проверка със заповед на началника на РУО-Пловдив беше освободен директорът на училището. При образуването на проверката министърът на образованието заяви, че няма да допусне подобно грубо и неморално погазване на правилата в българската образователна система.

След констатациите е разпоредено провеждането на серия от изненадващи проверки на територията на цялата страна в училища, в които има голям брой ученици в риск от отпадане. Целта е превенция и недопускане на подобни груби нарушения в образователната ни система.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още по темата: Пловдивоценкиученичка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Скоро учителите ще станат по-малко от учениците , не се притеснявай. Ама тази сладка работа не се изпуска. Имам една съседка в блока стана на 64 и не иска да се пенсионира, още година да изкарала, че сега като им вдигнали заплатите, смятала че трябвало 1300 лева да е пенсията.
39
1
 
13
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 7 месеца
До 37. Това което предлагаш няма как да стане, тъй като всички директори са членове и симпатизанти на партията на Винету, а довчера и прокуратурата беше лична на Винету, сега не знам как е, но кадрите са същите. Няма как да се оплачеш от някой, който ползва едно гърне с този на който се оплакваш. Много години наред в системата на образованието кадрува партията на Винету. Колят и бесят.
38
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Всичко в обора е пълен та-шак
37
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Учениците в България са около 700 хиляди в момента, а учителите са 55 хиляди. Което въобще не говори за голяма натовареност на учителите. Напротив. Преди на един учител са се падали 22 ученици, а сега 13-14.
36
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Крайно време е дошло учениците, за да им се подобри самоподготовката, да имат право да пишат оценки на учителите, както да вписват извинените, неизвинените и безпричинните отцъствия на учителите си. Не на последно мясао, децата да задават на учителите си домашни работи свързани с преподаваните от тях предмети, Точка!
35
0
 
18
 
! Отговори
До V преди 7 месеца
Абе вие си мислите, че много лесно става.Ама рибата се вмирисва откъм главата.Виновни са не училищата и преподавателите, а системата!
34
3
 
6
 
! Отговори
V преди 7 месеца
До Млад учителОбясняваш и като не знаят им пишеш 2. После пак 2. И пак 2. Директорката я записваш как те притиска. Ей, така.
33
2
 
16
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 7 месеца
до 30. И как родителя ще възпитава детето си, като кара Тир с месеци наред в чужбина а майката се чуди по цял ден къде да си направи маникюра или къде да пие кафе? Точно училището е мястото за превъзпитание на децата. Но то няма как да се случи с днешните правила. Вчера училеля на дъщеря ми по език направил забележка на момиче, че си ползва телефона докато той говори и казал, че по негово време за това нещо биха я наказали да седи на стол до вратата а тя отвърнала, че веднага би осъдила учителя
32
4
 
3
 
! Отговори
Котка преди 7 месеца
До Анонимен 14 Пускай периодично по една атестация на твоите хора. Който не си събере точките - режеш заплата, бонуси...те сами ще си тръгват.
31
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
На много им се пишат оценки по милост за да изкласят за да не спрат финансирането в резултат имаме неграмотни с дипломи.
30
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
През 1950 година в България са родени 182 571 значи е имало в пъти повече ученици следващите години. През 1970 година са родени 138 745, тоест учениците започват да намаляват и следователно би трябвало и учителите да са по-малко. През 2022 година са родени само 56 596, тоест трябва учителите да са 3 пъти по-малко от тези които са били преди време в България.
29
3
 
7
 
! Отговори
Преди години преди 7 месеца
Имаше истинко образование с истински учители, които получаваха наистина ниски заплати. Сега имат заплати, но няма образование. Към момента, ако искаш да знаеш, без частни уроци не става, защо ли?????. Почти няма учител, който да не работи извън училище. Школи, школи и пак школи + големи заплати= .......
28
3
 
18
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 7 месеца
Избирате пожарникар за премиер на страната вече 12 години. Мисля, че заслужавате напълно съдбата си. Нивото на цяла Бълария стана нивото на Банкя.
27
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Възпитанието е работа на родителите. Учителят възпитава чрез това, което преподава. Той е преподавател , а не възпитател!
26
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Само ако знаете колко фиктивни училища и учители има в България свят ще ви се завие!
25
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Учителите искат като депутатите, да не намаляват като бройка. Ето депутатите при 8 милиона българи са си 240, сега при 6 милиона пак толкова. Като станем 2 милиона, те пак ще са си останали толкова. Същото е и при учителите , преди са преподавали на по 5-6 класа , сега преподават на един, два и искат да имат по десетина часа на седмица работни и да получават високи заплати и по 2 месеца отпуск.
24
1
 
23
 
! Отговори
Млад учител преди 7 месеца
Аз преподавам английски език в гимназиален клас. Тази година съм на 10 и 12 клас. В нашето училище е разпусната работата. Масово 12-ците сега не идват на училище, не посещават часовете, а ттябва да ги гониш за оценки, защото директорката те притиска, срокове, документации, трагедия! Пък да не им пишеш двойка, а го гледаш на теста, че и за нула не е! С 10 клас се работи по-лесно, но и там е трагедия. Слушат музика в час на слушалки, будалкат се помежду си, хилят се! Как да обяснявам?!
23
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Сега ако се направи проверка да не се окаже, че учениците в България са с десетина процента по-малко. Все плачат , че нямало учители, а не казват, че преди 40-50 години в страната ни са се раждали набори по над 100 хиляди. А от известно време са по 60 хиляди.Тоест учениците са намалели с 40%, а учителите намалели ли са с 40%
22
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Млад учител : Подкрепям. Повечето родители предпочитат да си възпитават децата по магазини и градинки, вместо да си ги възпитават в къщи. Или очакват учителите да им ги възпитават.
21
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Браво. Да вдигнат пак с 20% заплатите на тези учители за пример. За последните две години се увеличават учителски заплати , увеличават и все са им малко, за да си съчиняват оценки